Ben Wallace (britský politik)

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jak ještě vám máme děkovat? Zelenskyj zpražil britského ministra

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zareagoval na výtku britského ministra obrany Bena Wallace, který uvedl, že by Ukrajina měla projevovat více vděku za podporu, kterou dostává ve válce proti Rusku. Zelenskyj na tiskové konferenci uvedl, že neví, jak víc by Ukrajina měla ještě děkovat.
NATO

Přijměte Ukrajinu do NATO zrychleně, navrhuje Británie. Nápad se zřejmě setká s odporem

NATO by mělo zvážit vynechání fáze "akčního plánu" v případě přijetí Ukrajiny do NATO, tvrdí britský ministr obrany Ben Wallace. Je ale nepravděpodobné, že by tento názor sdílelo všech 31 členských států, takže nezle očekávat, že by na červencovém summitu NATO ve Vilniusu došlo ke změně. Ministr ale upozornil, že NATO bylo schopno zrychleně pozvat Finsko a Švédsko, což vyvolává otázku, zda by se totéž nemohlo udělat v případě Kyjeva.
Letoun Tornádo nese rakety Storm Shadow.

Ukrajinská armáda už použila střely s dlouhým doletem Storm Shadow

Ukrajinci už použili střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, které jim darovala Británie. Podle agentury Reuters to dnes bez dalších podrobností uvedl britský ministr obrany Ben Wallace. Británie se minulý týden stala první zemí, která oznámila, že Ukrajině začala dodávat řízené střely dlouhého doletu, které umožní ukrajinským silám zasáhnout ruské cíle daleko za frontovými liniemi.
Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Rusové se loni snažili sestřelit britský letoun nad Černým mořem

Ruská stíhačka loni nad Černým mořem vypálila raketu na britský špionážní letoun, ovšem munice selhala, řekli listu The New York Times (NYT) dva nejmenovaní činitelé americké obrany. Potvrdili tak dřívější zprávy o incidentu založené na dokumentu považovaném za součást úniku utajovaných informací Pentagonu.
Armáda Velké Británie

Americký generál varoval britského ministra kvůli stavu britské armády

Britská armáda už nenese status prvotřídní armády jako ta americká, ruská nebo francouzská, varoval podle zdroje stanice Sky News britského ministra obrany Bena Wallace nejmenovaný americký generál. Británie by podle zdroje nebyla schopna bránit své nebe před raketovými útoky takového rozsahu, s jakými se vyrovnává Ukrajina. Úřad britského premiéra v reakci na zprávu uvedl, že britská armáda je stále na špičkové úrovni.
Rishi Sunak se setkal s Volodymyrem Zelenským

Sunakova britská vláda přislíbila na pomoc Ukrajině v příštím roce další miliardy liber

Britská vláda vyčlení v příštím roce na podporu Ukrajiny 2,3 miliardy liber (skoro 63 miliard Kč), řekl dnes britský ministr obrany Ben Wallace. Cílem je podle něj zajistit, aby ukrajinská armáda měla zbraně, které potřebuje při snaze vytlačit ze své země ruské okupanty. Také řekl, že ohlášená částka zahrnuje i nevojenskou a humanitární pomoc, píše agentura Reuters.
Ben Wallace (britský politik)

Británie pořídí dvě specializované lodi na ochranu plynovodů a kabelů

Británie pořídí dvě specializované lodi na ochranu infrastruktury na dně moří, jako jsou plynovody či kabely. Oznámil to dnes ministr obrany Ben Wallace, podle kterého je po poškození plynovodu Nord Stream nutné více chránit tento druh infrastruktury. Wallace nepřímo naznačil, že za poškozením potrubí stojí Rusko, napsala agentura Reuters.
Ben Wallace (britský politik)

Ruští generálové patří podle britského ministra před vojenský soud

Ruští generálové by měli být kvůli svému podílu na invazi na Ukrajinu postaveni před vojenský soud. Spolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem znectili ruskou vojenskou minulost a stali se odrazem fašismu a tyranie z roku 1945. Podle stanice BBC to u příležitosti dnešní vojenské přehlídky v Moskvě k 77. výročí konce druhé světové války prohlásil britský ministr obrany Ben Wallace.
Ben Wallace (britský politik)

Rusko chce dobýt celou Ukrajinu, míní britský ministr obrany

Rusko má v úmyslu zabrat při své invazi celou Ukrajinu, ruské armádě se však nepodařilo v první den výpadu splnit žádný ze stanovených hlavních cílů, řekl dnes britský ministr obrany Ben Wallace stanici Sky News. Ruská armáda podle něj zatím přišla o 450 vojáků.
Ben Wallace (britský politik)

Londýn nepočítá s prodloužením evakuací z Kábulu za 31. srpen

Je nepravděpodobné, že by západní vlády prodloužily evakuační okno, které by nadále umožňovalo jejich občanům a Afgháncům odletět z kábulského letiště. Řekl to dnes britský ministr obrany Ben Wallace zpravodajské televizi Sky News. O možném prodloužení evakuací za 31. srpen mají dnes odpoledne SELČ jednat představitelé skupiny G7 (USA, Británie, Itálie, Francie, Německo, Japonsko a Kanada).

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 34 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy