Emil Boček (veterán)

Brigádní generál Emil Boček usedl za knipl legendární stíhačky po dlouhých 71 letech.

Hrdina. Legenda. Vzor. Politici i vojáci vzpomínají na Bočka s úctou

Válečný veterán Emil Boček, který dnes ve 100 letech zemřel, byl podle náčelníka generálního štábu armády Karla Řehky nejen hrdinou československého letectva druhé světové války a inspirací pro vojenské piloty. "Byl to především nesmírně vřelý a do poslední chvíle vitální člověk," uvedl Řehka na armádním twitteru. Zpráva o Bočkově smrti jej hluboce zasáhla. Úctu i vděk vyjadřují Bočkovi mnozí čeští politici, jeho rodině pak sdělují upřímnou soustrast.
Brigádní generál Emil Boček usedl za knipl legendární stíhačky po dlouhých 71 letech.

Válečný veterán Boček rezignoval na post místopředsedy legionářů

Válečný veterán Emil Boček rezignoval na pozici místopředsedy Československé obce legionářské (ČsOL). Členem organizace i nadále zůstává. Nelíbí se mu to, že dalším místopředsedou ČsOL je válečný veterán Tichomír Mirkovič, uvedl Boček v tiskové zprávě. Vyčítá mu jeho zapojení do vojska kolaborantského generála.
Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Řád bílého lva dostali exprezident Klaus, veterán Boček či Jan Antonín Baťa

Řádem bílého lva dnes prezident Miloš Zeman vyznamenal podnikatele Jana Antonína Baťu, někdejšího vídeňského starostu s československými kořeny Helmuta Zilka nebo svého předchůdce Václava Klause. Nejvyšší státní vyznamenání propůjčil také válečným veteránům Emilu Bočkovi, Josefu Ocelkovi a Jaroslavu Selnerovi. Řád bílého lva obdržel i bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster a československý generál justiční služby Bohuslav Ečer.
Brigádní generál Emil Boček usedl za knipl legendární stíhačky po dlouhých 71 letech.

Veterán Boček bude propuštěn z nemocnice, Zeman mu udělí Řád bílého lva

Válečného veterána a posledního žijícího českého stíhacího pilota RAF Emila Bočka dnes propustí z brněnské nemocnice. Uvedla to Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Šestadevadesátiletý armádní generál byl na interní kardiologické klinice ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice od minulého týdne.
Předávání státních vyznamenání

28. říjen se blíží. Koho Zeman vyznamená? Babiš už seznam podepsal

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. Pražský hrad seznam vyznamenaných každoročně tají, některá jména ale v uplynulých měsících zveřejnil sám Zeman.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman vyznamená generála Bočka. Dostane "metál" i Jágr?

Prezident Miloš Zeman by mohl letos 28. října vyznamenat hokejistu Jaromíra Jágra. Připustil to v dnešním rozhovoru pro server Blesk Zprávy. Uvedl to v odpovědi na dotaz, zda neuvažuje o tom, že by Jágrovu dosavadní medaili Za zásluhy II. stupně nevyměnil za lepší vyznamenání. Zeman zároveň potvrdil dřívější informaci, že vyznamená válečného veterána a generála Emila Bočka Řádem bílého lva I. třídy. Další jména prozrazovat nechtěl.
Brigádní generál Emil Boček usedl za knipl legendární stíhačky po dlouhých 71 letech.

Veterán Boček slavil narozeniny, od Zemana dostane Řád bílého lva I. třídy

Válečný veterán a poslední žijící český pilot RAF Emil Boček obdrží 28. října Řád bílého lva nejvyšší třídy. Prezident Miloš Zeman mu to oznámil v pondělí při oslavě jeho 96. narozenin, řekl ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Projev Zemana Pražský hrad zveřejnil na svém webu. Bočkovi už propůjčil Řád bílého lva bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010. Bývalý stíhací pilot tehdy dostal řád třetí třídy vojenské skupiny. Zeman by zároveň rád Bočka povýšil do hodnosti armádního generála, což je nejvyšší vojenská hodnost.
Brigádní generál Emil Boček usedl za knipl legendární stíhačky po dlouhých 71 letech.

OBRAZEM: Generál Boček letěl po 71 letech opět Spitfirem

Londýn/Praha - Brigádní generál Emil Boček usedl za knipl legendární stíhačky po dlouhých 71 letech. Z nejmladšího pilota RAF se rázem stal jeden z nejstarších mužů, kteří kdy do kokpitu Spitfiru usedli. Od realizace přání uběhl bezmála rok. Poprvé ho Boček vyslovil na podzim v České mincovně. Ta letos ve spojitosti s čs. letci vydává nové sady mincí, na kterých jsou, kromě Spitfiru, vyobrazeny další tři letouny, s nimiž udatní Čechoslováci za války létali.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy