Boris Johnson

Boris Johnson

Johnson přiznal, že britskému parlamentu poskytl zavádějící informace v době covidových uzávěr

Bývalý britský premiér Boris Johnson uznal, že některá jeho prohlášení před parlamentem k aféře kolem večírků v době covidových uzávěr byla zavádějící. Dodal však, že jednal v dobré víře a odmítl, že by parlamentu lhal úmyslně. Johnson to napsal v 52stránkové obhajobě zaslané imunitnímu výboru parlamentu, který se zabývá Johnsonovým jednáním v aféře známé jako partygate.
Boris Johnson

Johnson a Trussová vyzvali vládu, aby do vojenské pomoci Ukrajině zahrnula i bojové letouny

Britští expremiéři Boris Johnson a Liz Trussová dnes vyzvali vládu svého nástupce Rishiho Sunaka, aby do vojenské pomoci Ukrajině zahrnula i bojové letouny. Dvojice s apelem vystoupila během debaty v dolní komoře britského parlamentu o vývoji ruské invaze. Johnson kromě toho vyjádřil názor, že Čína se chystá dodávat zbraně Rusku, které válku proti sousední zemi vede už skoro rok.
Boris Johnson

Johnson: Putin před invazí na Ukrajinu vyhrožoval Británii raketovým úderem

Bývalý britský premiér Boris Johnson prohlásil, že mu ruský prezident Vladimir Putin během telefonátu před invazí na Ukrajinu vyhrožoval raketovým úderem. Johnson uvedl, že tato poznámka zazněla poté, co Putina během "velmi dlouhého" hovoru loni v únoru varoval, že válka bude "naprostou katastrofou". Informovala o tom dnes BBC s odkazem na svůj dokument, ve kterém zkoumá kontakty šéfa Kremlu s ostatními světovými lídry.
Boris Johnson

Britský expremiér Johnson si od odchodu z vlády vydělal už milion liber

Bývalý britský premiér Boris Johnson si za tři měsíce od svého odchodu z Downing Street vydělal projevy přes milion liber (přes 28 milionů korun). Podle agentury Reuters to vyplývá z povinně zveřejňovaných údajů o příjmech britských poslanců. Za přednášky na konferencích nebo soukromých akcích si účtoval v průměru 30.000 liber (845.000 korun) za hodinu.
Boris Johnson

Johnson: Německo si přálo porážku Ukrajiny

Bývalý britský premiér Boris Johnson v rozhovoru se stanicí CNN v Lisabonu prohlásil, že ačkoliv EU nyní silně podporuje Ukrajinu, před únorovým začátkem ruské invaze se názory evropských států velmi lišily. Nejostřeji se Johnson v této souvislosti vyjádřil na adresu Německa, které si podle něj v případě invaze přálo porážku Ukrajiny. Francie si mezitím podle britského expremiéra vůbec nepřipouštěla, že by skutečně mohla propuknout válka.
Boris Johnson

Favority na příštího britského premiéra jsou Sunak a Johnson

Bývalý britský premiér Boris Johnson a exministr financí Rishi Sunak, kteří jsou označováni za možné rivaly v souboji o post předsedy Konzervativní strany a tím i budoucího premiéra, spolu v sobotu večer podle televize BBC a nedělníku Sunday Times jednali.
Rishi Sunak

V Británii začal výběr nového premiéra, daří se Sunakovi

V Británii se dnes naplno rozhořel souboj o post nového lídra Konzervativní strany a tím i budoucího premiéra poté, co ve čtvrtek rezignovala ministerská předsedkyně Liz Trussová. Uchazeči musejí do pondělka získat podpisy nejméně stovky konzervativních poslanců, pokud chtějí kandidovat. Nejvíce se zatím daří bývalému ministrovi financí Rishimu Sunakovi, kterému podle stanice Sky News veřejně vyjádřilo podporu 53 zákonodárců.
Boris Johnson

Johnson by se mohl vrátit do Downing Street, mezi konzervativci má podporu

Až 63 procent členů britské Konzervativní strany by uvítalo Borise Johnsona zpět na premiérském postu, pro nynější ministerskou předsedkyni Liz Trussovou by opět hlasovalo pouze 25 procent, uvádí televize Sky News s odvoláním na průzkum agentury YouGov. Ministr zahraničí James Cleverly stanici dnes řekl, že je naprosto přesvědčený, že další kampaň konzervativců týkající se obsazení premiérského postu by ničemu neprospěla.
Boris Johnson

Johnson a Trussová ocenili přínos královny Alžběty pro britskou diplomacii

Královna Alžběta II. byla největším britským diplomatem a její oddanost povinnostem byla příkladem pro všechny, řekla premiérka Liz Trussová na dnešním zasedání dolní komory britského parlamentu věnovaném památce zesnulé panovnice. Byla nám oporou v těžkých časech, za pandemie covidu-19 nám dávala naději, dodala Trussová.

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 39 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy