Božena Němcová

Božena Němcová

Milostné pletky v literárních kruzích 19. století. Božena Němcová a Karolina Světlá byly svým manželům nevěrné

K hlavním tématům literárních děl v 19. století patřila láska – romantická, vášnivá, ale i dramatická nebo tragická. Spisovatelé a spisovatelky tohoto období lásku také prožívali různými způsoby, a to i mnohdy mezi sebou v literárních kruzích. To je případ mileneckého páru Boženy Němcové a Václava Bolemíra Nebeského nebo dvojice Karoliny Světlé a Jana Nerudy.
Velikonoční mazanec

Velikonoce ve vzpomínkách Boženy Němcové: Jak je naši předci slavili?

Božena Němcová je známou autorkou pohádek nebo proslulého díla Babička. Nejenom v této knize však spisovatelka vylíčila každodenní život lidí na vesnici. Božena Němcová rovněž napsala několik etnografických (neboli národopisných) článků, ve kterých mimo jiné popsala velikonoční svátky v lidové kultuře 19. století. To nám dává možnost nahlédnout do minulosti a zjistit, jak lidé tehdy vnímali a slavili Velikonoce.
Na Renatě Němcové je patrná fyzická podoba se slavnou spisovatelkou, jejíž pohádky dobře zná i osmiletý Toník se sourozenci. Rozhovor

Na Němcové obdivuji její odvahu být jiná, seriál o ní by mohl odpovídat realitě, říká příbuzná spisovatelky

ROZHOVOR – Nechtěla by žít v její době. Příbuzná Boženy Němcové, o které nyní v České televizi běží seriál, se domnívá, že by se v 19. století potýkala s podobnými problémy jako její prapraprababička. Speciální pedagožka Renata Němcová na své předchůdkyni obdivuje její odvahu. „Nebála se být jiná, odlišovat se od tehdejší normy manželky, matky i ženy. Zároveň ale chápu, že bylo těžké ji chápat a přijmout její specifičnost,“ říká Renata Němcová v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz.
Božena Němcová

Kam na dovolenou v Česku? Můžete třeba za Boženou Němcovou do Babiččina údolí

Mnozí z nás si známé dílo spisovatelky Boženy Němcové, jejíž portrét zdobí dnešní české pětisetkorunové bankovky, Babička spojují spíše s otravnou četbou, k níž byli nuceni v dobách povinné školní docházky. Podle kastelána a správce Ratibořického zámku, v němž se děj zmiňované knihy odehrává, Ivana Češky by se taková literatura měla dostat spíše do dospělých rukou.
Božena Němcová

Život Boženy Němcové nebyl pohádka, v manželství trpěla

Dne 4. února uplynulo 200 let od narození slavné spisovatelky Boženy Němcové. Život této známé autorky pohádkových knížek však žádnou pohádkou nebyl. Podle dochované osobní korespondence značnou část svého života trpěla, a to i kvůli nešťastnému manželství. Prameny osobní povahy však mohou být značně subjektivní, a tedy i zkreslené. Je tak nutné k jejich výkladu přistupovat velmi kriticky.
česká národní banka

200 let od narození Boženy Němcové. ČNB vydá pamětní stříbrnou minci

Česká národní banka vydá ve středu pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. K dispozici bude 16.700 mincí. Jde o druhou letošní pamětní stříbrnou minci, kterou ČNB vydává. Autorem mince je zesnulý akademický sochař Jiří Harcuba, který odkázal své umělecké práce České národní bance.
Státní zámek Náchod

Záhada zámku Náchod: Byl pravým domovem Boženy Němcové?

Zámek Náchod se dnes nachází poblíž česko-polských hranic a je nepřehlédnutelnou dominantou stejnojmenného východočeského města. Dnes se zde tyčí jako pomyslný maják české státnosti v pohraničním hvozdu, ale nebylo tomu tak vždy. Byť zámek nepatří mezi nejznámější tuzemské památky, mezi jeho majitele patří osoby se zvučným jménem, například možná matka Boženy Němcové.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy