Carrie Lamová

Carrie Lamová

Čína a hongkongská vláda odsoudily sankce USA

Vysoký čínský představitel v Hongkongu Luo Chuej-ning dnes rezolutně odsoudil sankce, které Spojené státy uvalily na správkyni Hongkongu Carrie Lamovou a dalších deset činitelů z Hongkongu a pevninské Číny. Hongkongská vláda sankce označila za "nestoudné a opovrženíhodné" a za vměšování do vnitřních záležitostí Číny.
Carrie Lamová

USA uvalily sankce na činitele Hongkongu včetně Lamové

Spojené státy dnes uvalily sankce na správkyni Hongkongu Carrie Lamovou a dalších deset činitelů z Hongkongu a pevninské Číny. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo financí. Důvodem pro takový krok je jejich údajná role při potlačování svobod obyvatel této čínské poloautonomní provincie, kde nedávno vstoupil v platnost nový bezpečnostní zákon prosazený Čínou.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) v Číně

Čína má 101 nových případů koronaviru. Pandemie se zhoršuje v Hongkongu a Japonsku

V pevninské Číně se v úterý koronavirus nově prokázal u 101 lidí, což je nejvyšší denní přírůstek od poloviny dubna. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou Národní zdravotnickou komisi. V Hongkongu, který ode dneška zavádí přísná protikoronavirová opatření, se virus SARS-CoV-2 za uplynulý den prokázal u 106 osob. Tamní správkyně Carrie Lamová varuje před epidemií "velkého rozsahu".
Demonstrace v Hongkongu, ilustrační foto

Opozice v Hongkongu uspořádala neoficiální primárky, hlasovaly stovky tisíc lidí

Statisíce obyvatel čínské poloautonomní provincie Hongkong přišly přes víkend hlasovat v neoficiálních primárních volbách, které pořádal opoziční tábor, často označovaný jako prodemokratický. Cílem hlasování je vybrat jednotného kandidáta nesourodého hnutí, jehož společným jmenovatelem je snaha snížit vliv Pekingu na vnitřní fungování města, napsala agentura AP.
Hongkong

Hongkong otevřel národní bezpečnostní úřad prosazený Pekingem

Nejvyšší hongkongští představitelé se zástupci čínské komunistické strany dnes otevřeli nový národní bezpečnostní úřad v Hongkongu. Kancelář pekingského Úřadu pro zajištění národní bezpečnosti v Hongkongu začíná fungovat týden poté, co čínská vláda prosadila nový bezpečnostní zákon pro toto poloautonomní město. Kritici normu vnímají jako další zhoršení svobod, které byly této bývalé britské kolonii přislíbeny v rámci jejího návratu pod správu Pekingu.
Hongkong

Občané Hongkongu mohou být nově souzeni i v Číně. Podle správkyně jde o historický krok

Občané Hongkongu zatčení na základě nového čínského bezpečnostního zákona, který začal platit v úterý, by mohli být souzeni i v pevninské Číně. S odvoláním na vysoce postaveného čínského představitele o tom dnes informovala agentura Reuters. V ulicích Hongkongu navzdory zákazu protestovaly proti kontroverzní normě tisíce lidí a policie stovky demonstrantů zatkla.
Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog

Čína přijala sporný bezpečnostní zákon pro Hongkong, výrazně omezí svobodu

Vrcholný orgán čínského parlamentu, stálý výbor, dnes schválil kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury. Podle kritiků právní předpis omezí svobodu v někdejší britské kolonii, která je zvláštní administrativní oblastí Číny. V Hongkongu proti zavedení zákona v posledních dnech protestovaly stovky lidí.
Hongkong

Hongkong ve varu. Lidé si připomínají rok od demonstrace s milionovou účastí

Hongkongští aktivisté si dnes v poledne místního času připomněli protestními akcemi v několika nákupních centrech první výročí mohutné prodemokratické demonstrace, která přivedla do ulic odhadem milion lidí. Šéfka místní vlády Carrie Lamová dnes varovala, že Hongkong si nesmí dovolit další "chaos". Podle agentury Reuters se přesto chystají rozsáhlejší protesty.
Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog

Hongkong opět vře. Zatčeno 230 protestujících, ohlášeny další demonstrace

Hongkongská policie zadržela 230 lidí při nedělních prodemokratických demonstracích. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na oznámení místních úřadů. Zraněno bylo 18 osob. Protestní akce namířené proti vládě hongkongské správkyně Carrie Lamové a proti centrální vládě v Pekingu začaly v nákupních centrech, odkud se ve večerních hodinách přenesly do ulic.
Čína, Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Pevninská Čína hlásí 39 případů koronaviru, všechny importované

Pevninská Čína v neděli zaznamenala 39 nových případů koronaviru. Všechny se týkají osob, které do země přicestovaly ze zahraničí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, za neděli vzrostl o devět na 3270. Hongkong, který je zvláštní správní oblastí Číny, dnes oznámil, že od středy zakáže všem cizincům vstup na své území.
Ilustrační foto

V Číně přibylo 125 nakažených koronavirem, nejméně od 21. ledna

V pevninské Číně v pondělí přibylo 125 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Nově nakažených je tak nejméně od 21. ledna, kdy čínské úřady začaly zveřejňovat celostátní statistiky. Nemoc, kterou koronavirus způsobuje, si vyžádala v pondělí 31 nových obětí, a celková bilance v pevninské Číně tak vzrostla na 2943.
Hongkong

Koronavirus otřásá trhy: Akcie v Číně padají, Hongkong zavírá hraniční přechody

Akcie v Číně po desetidenní přestávce zahájily obchodování prudkým poklesem. Hodnota všech obchodovaných akcií se tak snížila o více než 400 miliard USD (9,1 bilionu Kč). Ztrácely ale i další akciové trhy v Asii, a index světových akcií klesl nejníže za sedm týdnů. Investoři jsou nervózní kvůli epidemii nového koronaviru a jejímu možnému dopadu na hospodářství.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy