Čchang-e 4

Země a Měsíc

Rostlinka na Měsíci nepřežila tamní noc, spálil ji "kosmický mráz"

První rostlina, která vyklíčila na Měsíci, uhynula. Stalo se tak poté, co na odvrácené straně Měsíce nastala noc a teplota klesla k minus 170 stupňům Celsia, napsal dnes list The Guardian. Semena bavlníku na Měsíc dopravila čínská sonda Čchang-e 4, která jako první aparát v historii na odvrácené straně souputníka Země v lednu přistála.
vesmir

Na Měsíci vyklíčila semena bavlníku. Čínská média zveřejnila fotku

Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Informoval o tom dnes Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina, napsal server BBC News. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozeného satelitu Země, jsou kromě jiného také biologické experimenty.
vesmir

Čína pošle na Měsíc další sondu, vyzvedne vzorky z jeho odvrácené strany

Čína hodlá ke konci letošního roku poslat pro vzorky z povrchu přivrácené strany Měsíce sondu Čchang-e 5. Na dnešní tiskové konferenci věnované úspěchům své země při výzkumu přirozeného satelitu Země to podle agentury Reuters řekl Wu Jen-chua, náměstek šéfa Čínského národního vesmírného úřadu (CNSA).
Země a Měsíc

Jak vypadá "temná strana" Měsíce? Sonda poslala unikátní záběry

Čína dnes zveřejnila další fotografie z odvrácené strany Měsíce, kde počátkem ledna přistála její sonda Čchang-e 4. Je mezi nimi i unikátní 360stupňový záběr sestavený z 80 snímků, které byly pořízeny z fotoaparátu umístěného na vrcholku sondy, a také první fotografie zhotovené robotickým vozítkem Nefritový králík 2, jež sonda na Měsíc dopravila.
Odvrácená strana Měsíce

Historické přistání: Čínská sonda Čchang-e 4 dosedla na odvrácenou stranu Měsíce

Čínská sonda Čchang-e 4 dnes úspěšně přistála na odvrácené straně Měsíce. Stalo se to poprvé v historii letů do vesmíru. Čínská televize oznámila, že aparát pojmenovaný podle měsíční bohyně z čínské mytologie se dotkl povrchu Měsíce v 10:26 pekingského času (03:26 SEČ). Sonda Čchang-e 4 s robotickým vozítkem dosedla v Aitkenově pánvi u lunárního jižního pólu. Zařízení již vyslalo první fotografie povrchu, které zveřejnila čínská státní média.
Země a Měsíc

Čína vypustí sondu na odvrácenou stranu Měsíce. To nikdo dosud neudělal, říká vědec

V Číně vrcholí přípravy na vypuštění sondy Čchang-e 4, která má přistát na odvrácené straně Měsíce. Start je plánován na pátek večer SEČ ze západočínského kosmodromu Si-čchang. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na zdroje z čínského kosmického programu. Peking dosud vypuštění sondy oficiálně nepotvrdil. Pokud se start opravdu uskuteční a mise bude úspěšná, stane se Čína prvním státem, jehož aparát přistane na odvrácené straně Měsíce.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy