David Černý (výtvarník)

Žižkovská věž

Na žižkovský vysílač se vrací Černého mimina. Horolezci ukotvili první z nich

Horolezci dnes na žižkovský televizní vysílač připevnili první z plastik obřích černých mimin od sochaře Davida Černého. Nové sochy jsou kopiemi deseti původních originálů. Horolezci v dalších dnech instalují zbývající sochy, délku prací ovlivní hlavně počasí. Počítá se s tím, že každý den by měli na vysokou věž ukotvit jednu sochu a práce by měly skončit do 9. dubna.
Moravská galerie

Moravská galerie v Brně má za sebou historicky nejúspěšnější rok

Brno - Moravská galerie v roce 2017 přilákala nejvíc návštěvníků ve své historii. Hlavním lákadlem byl rozhodně projekt Kmeny 90, který se stal nejnavštěvovanější výstavou instituce. Velkou pozornost přitáhl také Růžový tank Davida Černého, o němž se hojně diskutovalo na sociálních sítích.
Veletržní palác v Praze

Umělecká díla, která vyvolala skandál. Na seznamu BBC je i český počin

Londýn - Velká světová muzea se občas rozhodnou zrušit výstavy kontroverzních uměleckých výtvorů. Týká se to například pařížského Louvre či newyorského Guggenheimova muzea. Americký historik a umělecký kritik Kelly Grovier pro server BBC News sestavil přehled provokujících děl, do něhož zařadil i jednu z prací českého umělce Davida Černého.
Vladimir 518 (foto: Lousy Auber)

Kmeny 90 jsou historicky nejúspěšnější výstavou Moravské galerie

Brno – V neděli skončila výstava Kmeny 90 v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu. Její celková návštěvnost předčila dosud nejnavštěvovanější výstavy a její největší exponát, Růžový tank, se těšil velkému zájmu lidí a stal se předmětem debat nejen na sociálních sítích.
Růžový tank Davida Černého (foto: archiv Moravské galerie v Brně)

Spor o růžový tank vrcholí. Co tedy skutečně symbolizuje?

Brno - Redaktor Petr Minařík nechápe, proč by někdo měl mít problém se symbolikou růžového tanku, který kdysi symbolizoval osvobození Prahy Rudou armádou dnes je spíše symbolem nového startu z počátku 90. let minulého století. Tank byl před nedávnem vystaven v moravské metropoli, kde ho samozvaná skupina Slušní lidé zakryla plachtou. Ti obarvený tank vnímají jako výsměch hrdinným osvoboditelům.
Růžový tank Davida Černého (foto: archiv Moravské galerie v Brně)

Slavný růžový tank Davida Černého se stěhuje do Brna

Brno – Slavný symbol svobody v umění, růžový tank Davida Černého, se na čas přestěhuje do Brna a stane se součástí výstavy Kmeny 90. Na jeho cestě před Červený kostel na Komenského náměstí jej doprovodí i jeho autor, který patří k nejrespektovanějším umělcům současnosti.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 48 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy