Česká republika

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Prohlédněte si galerii

25 let od vstupu ČR do NATO: Bill Clinton hovořil o vztazích s Ruskem, Pavel o Ukrajině

Vstup České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) před 25 lety byl zlomovým okamžikem, který otevřel novou kapitolu v bezpečnostní politice země a celého regionu střední Evropy. Tento krok, který byl doprovázen podobnými kroky dalších zemí střední a východní Evropy, představoval strategický posun směrem k zajištění stability a obrany před možnými hrozbami a agresí. Shodli se na tom účastníci konference připomínající 25. výročí členství České republiky v NATO.
NATO Komentář

25 let Česka v NATO. Členství nebylo samozřejmostí, umožnil jej vývoj v Rusku

Česká republika je rovné čtvrtstoletí součástí NATO. Výročí našeho vstupu je pravidelně oslavováno, zařadilo se mezi tradičně připomínaná výročí. Pro mnohé šlo o první skutečně hmatatelný krok na cestě „zpět do Evropy“, jak bývala eufemisticky nazývána transformace společensko-politického zřízení a zahraniční politiky po pádu diktatury KSČ. Členství v alianci mělo symbolickou i praktickou rovinu. Česko – spolu s Polskem a Maďarskem – se zařadilo do pomyslného elitního klubu západních zemí, institucionalizovalo svou polistopadovou mezinárodní orientaci. Zároveň získalo kýžené bezpečnostní garance ze strany tehdy jediné supervelmoci, Spojených států. Neměli bychom ale zapomínat, že takový výsledek nebyl předem daný.
NATO

Česko před 25 lety vstoupilo do NATO. Výročí v Praze oslaví Bill Clinton

Konference Naše bezpečnost, která se koná dnes na Pražském hradě, připomene 25 let od vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO). Na této události vystoupí nejvyšší čeští ústavní činitelé spolu s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem a bývalým generálním tajemníkem NATO Georgem Robertsonem. 
Petr Pavel

Petr Pavel: Česko zabezpečí 800 000 dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu

Česká republika identifikovala mimo Evropskou unii zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by byla schopna dodat Ukrajině v řádu týdnů. Tuto možnost prezident Petr Pavel představil během rozpravy na Mnichovské bezpečnostní konferenci, s předpokladem, že by financování bylo zajistěno ve spolupráci s partnery, včetně USA, Německa, Švédska a dalších zemí.
V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Ilustrační foto

Benzín v Česku je nejlevnější za více než dva roky. A Slovensko může dál do Česka dovážet paliva z ruské ropy

Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují, i když tempo zlevňování zpomaluje. Benzín se včera prodával průměrně celorepublikově za 35,84 koruny za litr, což je jeho nejnižší cena od poloviny října 2021. Nafta se v tomto týdnu prodávala i jen za 36,06 koruny za litr, což je její nejnižší cena od samého konce letošního července. K 1. srpnu byla zvýšena spotřební daň z motorové nafty, což způsobilo její skokové zdražení.
Petr Fiala

Premiér Fiala slibuje nesplnitelné? Konec zdražování nenastane. Ani veřejné finance v roce 2024 „zdravé“ nebudou

Ve svém včerejším vánočním projevu se premiér Petr Fiala (ODS) poměrně výrazně věnoval také ekonomickým tématům. Z nich se zaměřil zejména na inflaci. „Příští rok skončí neustálé zdražování,“ slibuje premiér. To ovšem není pravda. Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni. A sice – nejpravděpodobněji – tempem zhruba třetinovým v porovnání s letoškem a přibližně pětinovým v porovnání s loňskem. 
Ilustrační foto

Benzín v Česku je nejlevnější za 2 roky. Ficova vláda v Bruselu dojednala, že Slovensko může do Česka dále dovážet paliva z ruské ropy

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022. Aktuálně se u čerpacích stanic litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 35,95 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta je nejlevnější od srpna, v uplynulém týdnu zlevnila o 39 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,29 Kč. 
Ilustrační fotografie.

Česko drží státní smutek za oběti střelby

V Česku dnes začal platit státní smutek. Státní vlajky na úředních a veřejných budovách budou vyvěšeny na půl žerdi. Ve 12 hodin by měli občané uctít památku obětí minutou ticha, zatímco se po celé republice rozezní zvony. 
Státní hranice České republiky

Děsivá čísla: Česko má nejvyšší inflaci v celé EU. Dokonce vyšší, než Maďarsko. „Viníkem“ je přitom takzvaný úsporný tarif, říkají nová data Eurostatu

Česká republika vykazovala letos v listopadu vůbec nejvyšší míru meziroční inflace v celé EU. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Eurostat. Takzvaná harmonizovaná inflace – tedy inflace srovnatelná napříč unijními zeměmi – dosáhla v listopadu v Česku meziroční úrovně rovných osmi procent.
Ilustrační fotografie.

V Česku žije přes milion cizinců, tvoří desetinu populace

V Česku na konci loňského roku legálně pobývalo 1 116 000 cizinců, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podíl cizích státních příslušníků tak vzrostl na 10,3 procenta. Přes 600 tisíc lidí pocházelo z Ukrajiny, většinou šlo o válečné uprchlíky. 
Senioři, ilustrační foto

Česko stárne a vymírá. Počet důchodců podle statistiků prudce vzroste

Česká republika čelí významnému procesu stárnutí obyvatelstva. Do poloviny století by se mohl počet jedinců ve věku nad 65 let zvýšit z 2,2 milionu na 3,1 milionu, což by znamenalo nárůst podílu této skupiny z pětiny na 30 procent. Vyplývá to z informací, které představil Český statistický úřad (ČSÚ) na tiskové konferenci a na svém webu.
Cenny pohonných hmot v ČR po vpádu Ruska na Ukrajinu (2022).

Ficova vláda v Bruselu lobuje za možnost vyvážet ruská paliva do Česka. Hrozí výrazně zdraží pohonné hmoty až na 45 korun za litr

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica v těchto dnech lobuje u Evropské komise za prodloužení výjimky, která zemi umožňuje dovoz paliv z ruské ropy a zásobování jimi slovenského, ale také českého trhu. Ve většině Evropské unie platí zákaz dovozu ruských paliv už od letošního února. Slovensko, resp. tamní petrochemický podnik Slovnaft, spadající pod maďarský MOL, má vyjednánu výjimku do letošního 5. prosince, tedy do úterý příštího týdne. Právě tu ale chce nyní Ficův kabinet prodloužit. Informuje redakci ekonom Lukáš Kovanda.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 38 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy