Český báňský úřad

Ilustrační foto

Výbuch v Explosii zaměstnává báňský úřad, začalo vyšetřování

Výbuch v pardubické Explosii, který dnes zranil a popálil čtyři lidi, vyšetřuje s policií také Český báňský úřad. Odborníci na místě zajišťují důkazy. ČTK to řekl mluvčí úřadu Bohuslad Machek. "S výbuchem bych byl opatrnější, raději bych to nazýval explozivním hořením, protože je výbuch o stupínek horší," řekl Machek ČTK.
Ilustrační foto

Jak hospodaří Český báňský úřad? NKÚ provedl kontrolu

Český báňský úřad (ČBÚ) hospodařil s majetkem a peněžními prostředky státu podle platných právních předpisů. Vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za roky 2015 až 2018. Kontroloři prověřili vzorek peněz v objemu přes 983 milionů korun a majetek státu za více než 5,5 milionu korun.
OKD, Důl Paskov

Koncentrace metanu v dole ČSM byla 4,5násobná. Báňský úřad netuší proč

Koncentrace metanu při čtvrteční tragédii v dole ČSM na Karvinsku musela být proti předpisům minimálně 4,5násobná. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. O příčině spekulovat nechtěl, bude předmětem vyšetřování, které povede Obvodní báňský úřad v Ostravě. Zdeněk Kaláb z Ústavu geoniky Akademie věd ČR uvedl, že metan ve směsi se vzduchem v přítomnosti otevřeného plamene vybuchuje při koncentraci v rozmezí čtyř až 15 procent.
Ilustrační foto

Greenpeace: Stát získá kvůli nařízení jen zlomek ceny lithia

Praha - Ekologická organizace Greenpeace tvrdí, že stát kvůli nízkým těžebním poplatkům získá jen 0,66 procenta tržní ceny lithia. Podle mluvčího Českého báňského úřadu (ČBÚ) nelze však výši peněz, které stát za dobývání získá, přesně specifikovat.
Výbuch, oheň

Báňský úřad zvažuje řízení s firmou Multiagro, prý špatně skladovala trhaviny

Vysoké Mýto - Český báňský úřad zřejmě zahájí správní řízení s firmou Multiagro Slatina kvůli nepovolenému skladování výbušnin. Policie nedávno obvinila majitele společnosti Martina Rudolfa z nedovoleného ozbrojování. V bývalém zemědělském areálu skladoval mimo jiné 50 kilogramů trhaviny Perunit a desítky kilogramů trhaviny Semtex. Zbrojař Rudolf přitom neměl oprávnění výbušniny nabývat, řekl dnes ČTK mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy