Cherson, Ukrajina

Cherson, Ukrajina

Dněpr se v Chersonu vrátil do původního koryta, uvedli Ukrajinci

Dněpr se v Chersonu vrátil do původního koryta, oznámilo v neděli ukrajinské ministerstvo životního prostředí. Stalo se tak téměř tři týdny poté, co byla zničena Kachovská přehrada. Za viníka incidentu jsou považováni Rusové, kteří okupují části sousední Ukrajiny. 
Zničená Ukrajina.

V Chersonské oblasti zemřelo v sobotu celkem 16 lidí

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Cherson zemřelo v sobotu 13 lidí a dalších 64 osob utrpělo zranění, tři lidé zemřeli týž den při odstraňování min v Chersonské oblasti. Oznámil to dnes šéf chersonské oblasti Jaroslav Januševyč na sociální síti Telegram. Dříve média informovala o deseti obětech ostřelování.
středisko pro reintegraci bezdomovců do společnosti, Chersonská oblast

Rusové při ostřelování Chersonu zabili civilistku

Ruské jednotky při ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zasáhly oblastní středisko pro reintegraci bezdomovců do společnosti. O život přišla kolemjdoucí starší žena, oznámil v noci na dnešek list Ukrajinska pravda s odvoláním na organizaci, která středisko nazvané Naděje provozuje.
Kyjev

Bez proudu jsou stále desítky tisíc Kyjevanů, Cherson už má elektřinu

V ukrajinské metropoli Kyjevě po ruských útocích z tohoto týdne k dnešnímu dopoledni zůstává bez proudu kolem 130.000 lidí, uvedla městská rada. Vodu již podle ní mají k dispozici všichni obyvatelé a pokračuje také obnova dodávek tepla. V jihoukrajinském Chersonu byly podle prezidentské kanceláře poprvé od osvobození v první polovině listopadu obnoveny dodávky elektřiny.
Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Při ruském ostřelování Chersonu dnes zahynulo 15 lidí

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Cherson zahynulo dnes 15 jeho obyvatel, dalších 35 jich utrpělo zranění. Je mezi nimi i dítě. S odvoláním na městskou radu Chersonu to napsala agentura Ukrinform. Nedávno osvobozený Cherson zasáhla smršť ruského ostřelování už druhý den v řadě. Je to výrazná eskalace útoků od chvíle, kdy se Rusko po osmiměsíční okupaci z města stáhlo, napsala dříve agentura AP.
Ruské ostřelování rezidenční části Chersonu zabilo sedm lidí

Ruské ostřelování rezidenční části Chersonu zabilo sedm lidí, uvádí Kyjev

Při ruském ostřelování rezidenční části Chersonu na jihu Ukrajiny zahynulo dnes večer sedm lidí a 21 dalších utrpělo zranění, uvedl na telegramu šéf oblastní správy Jaroslav Januševyč. Ruské síly se nedávno z Chersonu stáhly, usadily se ale na druhé straně řeky Dněpru, takže Cherson je vůči jejich ostřelování stále zranitelný. Prezident země Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu uvedl, že zprávy o ruských útocích na Cherson a další města v oblasti přicházejí od doby, kdy Rusové ustoupili, téměř každou hodinu.
Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Cherson a Mykolajiv čeká evakuace, důvodem je blížící se zima

Ukrajinská vláda plánuje evakuaci Chersonu a Mykolajivu kvůli přicházející zimě. Boje v obou jihoukrajinských městech vážně poničily klíčovou energetickou infrastrukturu a ukrajinské úřady vyjádřily obavu z humanitární krize, kterou by klesající teploty mohly způsobit. Pomoc s evakuací nabídne v následujících dnech vláda těm, kteří mají zájem odejít dobrovolně, informoval dnes list The New York Times.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Týdenní výhled filmů: Tělesností pulzující Rivalové, aktivistický šaman i vrah z televizní soutěže

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí deset premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina rozezvučí skuteční i fiktivní vrazi, intimní i bouřlivá romance či portrét šamana i revoluční učitelky.  

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy