čínská medicína

Hongkong

Demonstranti v Hongkongu chtějí přitáhnout pozornost G20, Čína zlostně reaguje

Organizátoři protestů v Hongkongu, kteří se obávají omezení právní nezávislosti tohoto poloautonomního regionu, ohlásili na středu další rozsáhlé demonstrace. Chtějí tak ke svým protestním akcím přitáhnout pozornost světových vůdců, kteří se tento týden sejdou na summitu skupiny G20 v japonské Ósace. Čínské ministerstvo zahraničí ale dnes zdůraznilo, že Čína nedovolí, aby se situace v Hongkongu stala tématem jednání skupiny G20 v Japonsku.
Ilustrační foto

Centrum čínské medicíny v hradecké nemocnici skončí. Co se stalo?

Centrum tradiční čínské medicíny (TCM) ve Fakultní nemocnici Hradec Králové k 28. únoru končí. Funguje od září 2015. Mluvčí nemocnice Jakub Sochor dnes ČTK dále řekl, že legislativa neumožňuje další působení čínského specialisty TCM v hradeckém zdravotnickém zařízení. "Na práci centra naváže Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který bude nadále pokračovat v projektech podporujících TCM v ČR," řekl. Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon o léčitelství, v současné době je v meziresortním připomínkovém řízení a brzy bude předložený legislativní radě vlády.
Zvířata

Začnou masakry tygrů? Čína chystá radikální krok, ochránci přírody zděšeni

Čínská vláda v pondělí oznámila, že hodlá zrušit 25 let starý zákaz a povolit v "lékařském výzkumu nebo v léčitelství" využívání tygřích kostí a rohů nosorožců. Vládní prohlášení podle agentury AP neuvádí žádný důvod pro zvrácení zákazu, ani nezmiňuje žádnou změnu zákonů. Místo toho uvádí, že úřady budou obchod s částmi těl ohrožených zvířecích druhů "kontrolovat".
lékaři

Změny ve zdravotnictví: Čínská medicína vyškrtnuta ze zákona, rozhodli poslanci

Zahraniční lékaře čeká změna podmínek aprobační zkoušky, po jejímž absolvování by mohli pracovat v Česku. Budou se moci o její složení pokusit maximálně čtyřikrát, rozložit by si ji ale mohli do dvou dnů. Schválila to dnes Sněmovna v senátní novele, jejímž cílem je vyřadit terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských zdravotnických povoláních.
Lékaři

Pravidelné lékařské konzultace mohou prodloužit život

Exeter – Vědecký tým z univerzity v Exeteru zjistil, že lidé, kteří pravidelně chodí na vyšetření ke svému doktorovi žijí déle. Takových lidí na světě je ale méně. Studie porovnávala výsledky z devíti zemí a došla závěrů, že pravidelná návštěva lékaře prodlužuje život.
Senát ČR, ilustrační foto

Senát schválil vyřazení čínského léčitelství ze zdravotních oborů i změnu v příspěvcích na mobilitu pro postižené

Praha - Senát schválil senátorský návrh na vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků. Rozhodl o tom dnes navzdory tomu, že loni jejich zařazení do seznamu umožnil. Chce rraké zrušit povinnost postižených klientů pobytových domovů sociálních služeb dokladovat použití příspěvku na mobilitu.
Akupunktura, ilustrační obrázek

Tradiční čínská medicína? Je stará jen 60 let, v Číně se skoro nepraktikuje

O čínské medicíně už pravděpodobně slyšel každý. O akupunktuře, chi nebo meridiánech byly ostatně napsány řady knih a článků, které jsou dostupné takřka na každém rohu. Jak moc jsou ale tyto pojmy součástí tradiční čínské medicíny? Funguje tento druh léčitelství vůbec? A proč nikdo veřejně neříká, že to, co je vydáváno za tisíce let starou medicínu, je ve skutečnosti desítky let staré nařízení státních orgánů?

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy