Čokoláda

Čokoláda

Revoluce v potravinářství: Nestlé zjistila, jak vyrobit čokoládu bez cukru

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé přišel na způsob, jak vyrobit čokoládu bez jakéhokoli přidaného cukru. Patentovaná technika spočívá ve využití bílé sladké slupky, kterou je obalený kakaový bob. Tato slupka, která přirozeně obsahuje cukr, se přemění na prášek, a tím se čokoláda osladí. Informovala o tom agentura Bloomberg.
Tlačenka

Proč se přejídáme? Odborníci varují před bludným kruhem

Když jíme, abychom zklidnili své emoce, je to normální. Když s tím nedokážeme přestat, stává se to nemocí. Po stresující události, emotivním šoku nemají někteří lidé na jídlo ani pomyšlení, jiní se jídlem uklidňují (comfort food): pojídají sladkosti, čokoládu a pokrmy bohaté na kalorie. Je to normální? Je proč se znepokojovat? Píše o tom francouzský týdeník L'Express.
Ilustrační foto

Česko je popelnicí Evropy? Babiš ztrhal čokoládu Milka, výrobce si to nedal líbit

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v pondělí jednat se zástupci obchodních řetězců kvůli dvojí kvalitě potravin. Česká republika je popelnicí Evropy, řekl na dnešní tiskové konferenci při zahájení kampaně hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu. Podle něj je nutné udělat opatření na národní úrovni, pokud se je nedaří prosadit v Evropě.
Valentýn

Češi se chystají na Valentýna. Jaký dárek je nejtypičtější?

Nejtypičtějším valentýnským dárkem je bonboniéra. Tržby za ně jsou během valentýnského týdne o více než polovinu vyšší než průměrné týdenní tržby během roku. Bonboniéry tvoří 40 procent tržeb za sladkosti, tabulkové čokolády se podílejí z 30 procent na valentýnském obratu za čokolády. Loni Češi utratili v týdnu před svátkem všech zamilovaných za čokoládové sladkosti 130 milionů korun, meziročně o 15 procent víc. Vyplývá to z údajů společnosti Nielsen.
Čokoláda

Českou potravinou by mohla být i čokoláda, usoudil ministr Toman

Ministerstvo zemědělství zvažuje zjednodušení používání termínu Česká potravina, sloučil by se se značkou Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Podle novely zákona o potravinách, která začala platit loni, mají výrobci zakázáno označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, musí být obsah českých částí minimálně 75 procent. Výjimku by podle novely zákona měla například čokoláda, čokoládové bonbony, čaje, káva nebo rýžové výrobky vyrobené na území ČR ze zahraničních surovin.
Zdravé zuby

Milujete čokoládu? Jen si dejte, vašemu tělu to prospěje, vzkazují vědci

Čokoláda je po mnohé symbolem mlsání – a také přibírání na váze a dalších zdravotních problémů. To ale nemusí být nutně pravda. Čokoláda totiž obsahuje také přírodní látky, které pomáhají udržovat zdravé cévy. Znamená to, že může snížit riziko srdečního selhání – a to až o 13 procent. Jenže to samozřejmě není tak jednoduché.
Čokoláda

Mlsní Češi? V případě čokolády rádi experimentujeme. Toto jsou nové trendy

Praha - Češi v poslední době podle obchodníků stále více preferují hořké čokolády s větším podílem kakaa. Roste zájem i o nové příchutě. Celkově ale čeští spotřebitelé mají nejraději mléčnou čokoládu, poté následuje hořká a oříšková. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky u příležitosti čtvrtečního mezinárodního dne čokolády. Ročně se v Česku prodá zhruba sedm kilogramů čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu.
med

Jídlo, které přežije i nás? Tyto potraviny můžete mít doma roky a pak je klidně sníst

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Nebo děti vašich dětí.
Čokoláda

Belgická čokoláda v ohrožení? Zahraniční firmy skupují její výrobce

Brusel - Stále více tradičních belgických výrobců čokolády přebírají zahraniční firmy, což v zemi způsobilo téměř existenční krizi. Čokoláda totiž není jen jedním z hlavních vývozních artiklů země s hodnotou exportu v přepočtu 72 miliard korun ročně, ale spolu s hranolky a pivem také jejím kulturním dědictvím, píše britský deník The Guardian.
Cukrovka, ilustrační fotografie Rozhovor

Cukrovka: Nejnebezpečnější mýty? Ptali jsme se lékařky, upozornila na závažné skutečnosti

ROZHOVOR – Počet diabetiků v populaci strmě stoupá. Loni se s cukrovkou léčilo přes 860 tisíc Čechů, přičemž další tisíce o své nemoci ještě neví. Přestože jde o “notoricky” známou chorobu, stále o ní koluje řada mýtů. EuroZprávy.cz proto požádaly diabetoložku, aby uvedla věci na pravou míru. “Jako nejvíce rizikové vidím pití alkoholu po sportu, třeba po fotbalovém zápase nebo výletu na kole u diabetika na inzulínu,” říká MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DiaVize.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy