COP24 (konference o klimatu Polsko 2018)

Zbytky ledovce, Island

Fiasko, či úspěch? Závěry klimatické konference COP24 v pěti bodech

Zástupci téměř 200 států se po dvoutýdenním jednání v Polsku shodli na pravidlech uplatňování pařížské dohody o klimatu z roku 2015. Světová konference o klimatu COP24 měla původně skončit už v pátek, kvůli rozporům byla ale prodloužena do soboty. Jaké klíčové body vzešly z jednání shrnuje britská BBC.
Na záchranu planety mají lidé pouhé tři roky

Národy zmizí v moři? Na klimatickou konferenci COP24 se valí kritika, prý nedosáhla ničeho

Světová konference o klimatu COP24 v polských Katovicích a její urputná jednání ukázaly, že boj proti oteplování planety zůstává namáhavý. Účastnické státy se po dvoutýdenním jednání v sobotu shodly na pravidlech uplatňování pařížské dohody o klimatu z roku 2015, výsledkem ale nejsou všichni nadšeni, napsala agentura DPA. Potlesk a chvála přijatého dokumentu zazněly v jednacím sále po schválení dohody v sobotu večer, ekologické organizace s ní ale v noci na dnešek vyjádřily nespokojenost a nabádaly k větší ochraně klimatu a solidaritě s chudými zeměmi.
Klimatické změny

Klimatická konference COP24: Zástupci téměř 200 zemí se blíží k dohodě, rozpory ale trvají

Zástupci téměř 200 států světa, kteří se na světové konferenci o klimatu COP24 v Polsku snaží dosáhnout shody na pravidlech uplatňování pařížské dohody o klimatu, se přiblížili dohodě. Její uzavření je ale i po celonočních jednáních zatím nejisté, informovaly světové tiskové agentury. AFP uvedla s odvoláním na nejmenovaného vyjednavače, že dohoda se blíží. Nicméně podle jiných zdrojů mezi zeměmi stále překonávají rozpory. Jak napsala britská zpravodajská stanice BBC, plenární zasedání bylo odloženo do dnešních 19:00 SEČ.
Země

Klimatická konference COP24 se protáhne, kolem dohody trvají rozpory

Světová konference o klimatu COP24 se chýlí k nervóznímu "finiši" před cílem, kterým má být shoda na pravidlech uplatňovaní pařížské dohody o klimatu. Vzhledem k přetrvávajícím rozporům ohledně návrhu dohody coby výsledku téměř dvoutýdenních jednáních se organizátoři podle agentury AP rozhodli posunout závěr konference z pátku až do neděle. Podle televize TVN 24 konference potrvá přinejmenším do soboty.
Přijde vám na tomto obrázku Evropy něco zvláštního? Máte k tomu dobrý důvod

O kolik stupňů se Země oteplí? Došlo k obratu, experti zveřejnili nové údaje

Vývoj průměrné světové teploty směřuje k výraznému překročení cíle, který před třemi lety vytyčila pařížská dohoda o klimatu ve snaze omezit globální oteplování. Vyplývá to ze studie nazvané Carbon Action Tracker (CAT), která byla dnes zveřejněna v Katovicích na světové konferenci o klimatu COP24. Cituje z ní agentura Reuters.
Smog

Emise skleníkových plynů? To nejhorší teprve přijde, varovali experti na konferenci COP24

Vrchol ve výrobě skleníkových plynů na Zemi je stále ještě před námi, domnívají se experti na základě poznatků zveřejněných během dnešního jednání světové konference o klimatu COP24 v polských Katovicích. Emise oxidu uhličitého (CO2) z fosilních paliv, kterým se přičítá hlavní vina za oteplování planety, letos zaznamenaly bezprecedentní nárůst ve srovnání s posledními sedmi lety, uvedla agentura AFP.
OSN

Zachrání planetu? Začala konference o klimatu COP24, hlavním bodem je pařížská příručka

Prvním plenárním zasedáním začala dnes v polských Katovicích 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24). Zasedání se účastní zástupci 190 zemí, včetně České republiky. Schůzka potrvá do 14. prosince. Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015 a odpověděla na varovné zprávy vědců.

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy