Cyril Ramaphos

Cyril Ramaphos

Prezident JAR oklamal parlament? Kontroverzní ombudsmanka vyvolala další aféru

Prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa chce nechat soudně prošetřit zprávu ombudsmanky Busisiwe Mkhwebaneové, podle které v roce 2017 úmyslně klamal parlament ohledně příspěvku na předvolební kampaň. Aféra pro prezidenta znamená další potíže. Do funkce totiž nastupoval s příslibem toho, že zemi zbaví hluboce zakořeněné korupce, jež bují především ve vládní straně Africký národní kongres (ANC), uvedla agentura Reuters.
Cyril Ramaphos

JAR má novou vládu, polovinu křesel obsadí ženy

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa ve středu jmenoval novou vládu, ve které polovinu křesel obsadí ženy. JAR se tím připojuje k několika málo státům na světě, které mají v kabinetu vyvážený poměr mezi pohlavími. Prezident také rozhodl o zmenšení počtu vládních postů, místo původních 36 jich bude 28, informuje agentura AP.
Cyril Ramaphosa

Jihoafričané zvolili nového prezidenta, úřadu se ujme v sobotu

Jihoafrický parlament dnes zvolil Cyrila Ramaphosu prezidentem, informovala agentura Reuters. Do funkce bude uveden v sobotu. Ramaphosa dovedl svou stranu Africký národní kongres (ANC) k vítězství v parlamentních volbách, které se konaly 8. května. Strana získala pohodlnou většinu, zisk 58 procent hlasů byl ovšem nejnižší, který zaznamenala od konce apartheidu v roce 1994.
Jihoafrická republika

Novým prezidentem JAR je Ramaphosa, nahrazuje zkorumpovaného Zumu

Pretoria - Novým prezidentem Jihoafrické republiky dnes zvolil parlament viceprezidenta Cyrila Ramaphosu, který byl ještě dnes uveden do funkce. Nahradil Jacoba Zumu, jenž ve středu pod tlakem korupčních afér odstoupil. Poslanci vládní strany Africký národní kongres (ANC) oslavovali Ramaphosovo zvolení tancem a zpěvem.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko se pomstí za pomoc USA. Posílí útoky na Ukrajinu, tvrdí experti

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy