CzechTrade

Karel Havlíček

Havlíček: K udržení českého exportu pomohou čtyři pilíře

K udržení výkonnosti českého exportu jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) čtyři pilíře. Patří mezi ně podpora zaměstnanosti, udržení bankovních půjček, podpora investic a jako střednědobý nástroj je nezbytné posilování výdajů do výzkumu, vývoje a inovací. Díky tomu je možné současnou krizi překonat a dokonce posílit pozici na zahraničních trzích.
Karel Havlíček

Vláda schválila přesun státních agentur na jedno místo

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Přesun dnes schválila vláda, oznámil po jednání kabinetu vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Projekt do budoucna počítá se sloučením agentur CzechTrade a CzechInvest, podle Havlíčka to v příštích třech letech bude znamenat úsporu 138 milionů korun. Hospodářská komora navrhovanou formu spojení státních agentur kritizuje.
Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory

Státní agentury se asi přestěhují, ministerstvo se pře s Hospodářskou komorou

Agentury CzechTrade a CzechTourism se pravděpodobně přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Informace vyplývají z materiálů k vládnímu bodu pondělního programu jednání kabinetu. Hospodářská komora dnes označila navrhované spojení státních agentur za "výkřik do tmy". Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v reakci označil její vyjádření za velmi překvapivé.
Firmy, ilustrační foto

CzechTrade: České firmy budou mít v Číně po epidemii Covid-19 nové příležitosti

České firmy by se mohly v Číně po zklidnění situace kolem koronaviru uplatnit s kvalitním zdravotnickým materiálem nebo vybavením nemocnic. České firmy by rovněž mohly pokrýt poptávku po výrobcích pro zdravý životní styl - vitaminových doplňcích, organických potravinách nebo cereáliích. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel regionálního centra v Šanghaji státní agentury CzechTrade Aleš Červinka.
Export, ilustrační fotografie

Potíže i nové příležitosti. Jak brexit zasáhne české firmy?

Nastavení nových obchodních dohod v souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie by kromě rizik mohlo pro české firmy a stát znamenat i příležitosti. Praktické otázky exportu zatím zůstávají nevyjasněné, podnikatelé ale v nejbližších měsících nečekají zásadní zvraty. Informace vyplynuly z ankety ČTK mezi experty na zahraniční obchod a exportéry.
Britské libry

Odklad brexitu opět ve hře. Jaké dopady budou na českou a světovou ekonomiku?

Dnešní rozhodnutí britského parlamentu ohledně brexitu příliš ekonomickou situaci nemění, a to ani v případě české ekonomiky. Na jednu stranu je to dobrá zpráva v tom smyslu, že se snížilo riziko neřízeného odchodu Velké Británie z EU, není to ale dostatečné k tomu, aby to odstranilo obavy z dalšího zpomalování ekonomického růstu nebo bezprostřední negativní reakce trhů.
Karel Havlíček

Havlíček chce "secvaknout" vládní agentury. Nebude to jednoduché

Nynější prioritou z hlediska sloučení vládních agentur CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism je dát je pod jednu střechu. Řekl to dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po zahájení Konference ekonomických diplomatů v pražském Černínském paláci. Havlíček ale chce zachovat jednotlivé značky, neboť jsou známé i v zahraničí. Sloučením se podle Havlíčka dá ušetřit 20 až 30 procent fixních nákladů agentur.
Export, ilustrační fotografie

Český export se řítí do krize? Nejrizikovější jsou kurzy a cena dopravy

Kurzy, kurzové riziko i rostoucí ceny dopravy označují české firmy za největší problém exportu. Vyplývá to z výzkumu vládní agentury CzechTrade a ministerstva průmyslu, na kterém spolupracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Dnes ho představily na tiskové konferenci. Za další problém pro vývoz považují i nedostatečné výrobní kapacity nebo nutnost sladit se s místními předpisy. Po státu požadují daňovou a administrativní podporu.
Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Češi v čínském "Silicon Valley": CzechTrade otevřel pobočku v Kantonu

Státní agentura CzechTrade otevřela nové zahraniční zastoupení v čínském Kantonu. Memorandum o zřízení pobočky bylo podepsáno v neděli při návštěvě prezidenta Miloše Zemana s delegací v Číně, sdělil dnes ČTK CzechTrade. Kromě Kantonu má agentura v Číně pobočky také v Pekingu, Čcheng-tu a Šanghaji.
Marta Nováková (foto: U&SLUNO)

CzechTrade a CzechInvest se sloučí do konce pololetí

Sloučení vládní agentury na podporu exportu CzechTrade a agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest je de facto dokončeno. Na tiskové konferenci to dnes řekla končící ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO). Chybí podle ní formální krok, a tím je spojení obou agentur. To by se mělo stát po jejich přestěhování, což se podle ministryně plánuje do konce pololetí letošního roku. Úspory zatím činí 70 milionů korun, uvedla.
Andrej Babiš (ANO)

Babiš se rozčílil: Do Číny všichni chodí jak na klavír, český export je roztříštěný

Premiér Andrej Babiš dnes na setkání s českými podnikateli v Dubrovníku kritizoval roztříštěnost v podpoře exportu. "Je potřeba, aby podpora exportu byla pod jednou střechou," uvedl na okraj ekonomického fóra, které doprovází summit zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. Na mysli měl fungování agentur CzechTrade, CzechInvest nebo CzechTourism. Podle generálního ředitele CzechTrade Radomila Doležala je integrace agentur "stále v procesu", projekt je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu.
Firmy, ilustrační foto

Nová šance pro české firmy? CzechTrade otevře pobočku v Kantonu

Státní agentura CzechTrade otevře na začátku příštího roku nové zahraniční zastoupení v čínském Kantonu. Nyní má v zemi pobočky v Pekingu, Čcheng-tu a Šanghaji. Zatímco český export do Číny letos stagnuje, opačným směrem míří čím dál více zboží. Jde ale o problém jen ČR, protože vývoz celé EU do Číny stoupl letos zatím o téměř šest procent.
Andrej Babiš, premiér ČR

Propagace Česka v zahraničí? Dosud vládne chaos. Babiš nastínil nový plán

Propojit organizace, které Českou republiku zastupují a propagují v zahraničí, dostala za úkol od premiéra Andreje Babiše (ANO) ministerstva průmyslu a obchodu, zahraničí a pro místní rozvoj. Premiér a ministryně průmyslu Marta Nováková (ANO) to řekli na tiskové konferenci po otevření Exportního domu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.
firmy

Export do Německa? Většina českých firem očekává růst, ukazuje analýza

Praha - Přes dvě třetiny českých exportérů do Německa (69 pct) předpokládají, že vývoz k našemu největšímu sousedovi v letošním roce ještě navýší. Téměř polovina (42 pct) exportérů plánuje do budoucna kvůli poptávce německých partnerů zvyšovat své výrobní kapacity. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, agentury CzechTrade a Komerční banky k dnešní konferenci Německo - Váš obchodní partner.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy