David Frost (vyjednavač)

Michel Barnier

Nervozita roste. Británie a EU stále vyjednávají o pobrexitové dohodě

I dnes, na Štědrý den, pokračují jednání Británie a EU o uspořádání vzájemných vztahů po Novém roce, kdy skončí přechodné období trvající od odchodu Spojeného království z unie začátkem letošního roku. Podle britských médií jednání potrvají ještě několik hodin. Neshoda stále nepanuje stran podmínek, za kterých mohou rybáři z EU lovit v britských vodách, uvedla s odvoláním na unijní zdroj agentura Reuters.
David Frost (vpravo) během brexitových vyjednávání s Michelem Barnierem.

BBC: Obchodní dohoda EU a Británie se zatím nerýsuje, proběhne rozhodující schůzka

Londýn a Brusel dnes pokračují v jednáních o podobě obchodních vztahů po brexitu, zatím se ale nezdá, že by dohoda byla na dohled. Podle zdroje BBC z britské vlády jsou návrhy Evropské unie pro Brity nadále nepřijatelné, ačkoliv obě strany si dnešek stanovily jako nejzazší termín pro dosažení dohody. Avizovaly nicméně, že dosažení dohody je nepravděpodobné.
Michel Barnier

Dohoda EU-Británie ještě není ztracena. Finišují přípravy na klíčové jednání

Přípravou klíčové schůzky mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a britským premiérem Borisem Johnsonem dnes pokračují zástupci EU a Británie ve snaze na poslední chvíli odvrátit možnost, že se oběma stranám nepodaří dohodnout smlouvu upravující budoucnost vzájemných vztahů. Johnson i šéf unijních vyjednávačů Michel Barnier dnes dali najevo, že rozhovory nepovažují za ztracené.
Boris Johnson

Johnson bude s šéfkou EK mluvit o pobrexitových vztazích

Intenzivní jednání o smlouvě, která by měla od počátku příštího roku upravit podobu vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií, nedospěla ani po týdnu k dohodě a budou přerušena. V sobotu odpoledne bude o stávající situaci hovořit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s britským premiérem Borisem Johnsonem.
Simon Coveney

Reuters: Dohoda EU s Británií by mohla být v pátek či o víkendu

Vyjednavači by se mohli na podobě budoucích vztahů Británie s Evropskou unií dohodnout v pátek nebo o víkendu. Agentuře Reuters to dnes řekli tři unijní diplomaté, další zdroj byl ale skeptický. Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho je ale šance na dohodu v příštích dnech reálná. Británie opustila EU na konci ledna a do konce letošního roku je ještě v takzvaném přechodném období.
Michel Barnier

Jednání s Brity podle Barniera spějí ke konci, výsledek je ale nejasný

Jednání o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Británií spějí ke konci a příštích několik hodin bude rozhodujících. Nadále však nelze říci, zda se podaří dohodu uzavřít. Dnes to podle agentur DPA a AFP zástupcům evropské sedmadvacítky sdělil hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier, který v posledních dnech vede jednání v Londýně se svým britským protějškem Davidem Frostem.
Simon Coveney

EU a Británie zahájily klíčový týden jednání, spory přetrvávají

Jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií dnes vstoupila do fáze, kterou obě strany označují za rozhodující. Z Bruselu i Londýna jsou v posledních hodinách slyšet hlasy, že pokud se tento týden nepodaří najít kompromis v klíčových sporných otázkách, naděje na dohodu do konce roku se dramaticky sníží.
Brexit

Brexitová jednání o budoucích vztazích budou nejspíš pokračovat i příští týden

Rozhovory Británie a Evropské unie o budoucích vztazích po brexitu budou nejspíš pokračovat i příští týden. Prohlásil to dnes irský ministr zahraničí Simon Coveney a stejnou informaci s odvoláním na zdroj z britské strany přinesla i stanice BBC. Vyjednavači se přitom podle posledních prohlášení chtěli dohodnout do poloviny listopadu. Jednání ale dál váznou mimo jiné v otázce rybolovu či hospodářské soutěže.
Brexit

Eurokomisař Breton vidí šanci na brexitovou dohodu půl na půl

Šance na uzavření dohody o podmínkách vystoupení Británie z Evropské unie je teď zhruba půl na půl. V rozhovoru na stanici France 2 to dnes prohlásil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Británie má podle něj mnohem víc co ztratit než Evropská unie, pokud by jednání nedospěla k dohodě.
David Frost (vpravo) během brexitových vyjednávání s Michelem Barnierem.

Lídři EU vyzvali Brity k ústupkům, chtějí dále jednat

Dosavadní jednání s Británií neumožňují uzavření dohody o budoucích vztazích Spojeného království s evropským blokem a rozhovory by měly pokračovat i v následujících týdnech. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři zemí Evropské unie, které na summitu v Bruselu o posledním vývoji informoval hlavní unijní vyjednávač s Brity Michel Barnier.
Charles Michel během summitu EU

EU i Británie chtějí přidat v jednáních o dohodě, zároveň nevylučují jejich krach

Rozhovory Evropské unie s Británií budou pokračovat i po unijním summitu, po jehož pátečním konci chtěl mít původně britský premiér Boris Johnson jasno o konečném osudu vyjednávání. Podle návrhu závěrů schůzky zatím EU nepovažuje pokrok rozhovorů za dostatečný k uzavření smlouvy o budoucích vztazích. Unie proto chce zvýšit tempo a intenzitu jednání, zároveň se však začít důsledněji připravovat na možnost neřízeného rozchodu.
Michel Barnier

Jednání mezi EU a Británií vstupují do rozhodující fáze, Londýn požaduje ústupky

Vyjednávání o budoucích vztazích Evropské unie a Británie sice v minulých dnech přineslo mírné pokroky, v klíčových sporných otázkách však zůstávají rozdílné postoje. Ministrům zahraničí členských zemí evropského bloku to dnes řekl hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier, podle něhož zůstávají státy jednotné i před rozhodující fází dalších "dnů a týdnů".
Michel Barnier

EU a Británie se mírně přiblížily k dohodě, jednají o klíčových ústupcích

Evropská unie a Británie se mírně přiblížily k uzavření dohody o budoucích vztazích, stále však zcela nevyřešily klíčové sporné otázky. Týden před termínem, kdy chce mít Londýn o osudu jednání definitivně jasno, se hlavní vyjednavač Bruselu Michel Barnier snaží přesvědčit k posledním potřebným ústupkům nejen Británii, ale také unijní země požadující plné zachování dosavadních rybolovných práv.
Ilustrační fotografie

Spor mezi EU a Velkou Británií kvůli brexitu se vyostřil

Evropská unie dnes vyzvala Británii, aby z kontroverzního návrhu zákona vypustila pasáže porušující právně závaznou brexitovou dohodu. Vláda v Londýně však dala najevo, že na normě o vnitřním trhu nehodlá nic měnit, což podle unijních diplomatů dále snižuje šance na úspěch probíhajících rozhovorů o budoucích vztazích mezi EU a její bývalou členskou zemí.
David Frost (vpravo) během brexitových vyjednávání s Michelem Barnierem.

Británie připouští porušení brexitové dohody, EU před ním varuje

Britská vláda dnes zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle tamních médií umožňuje kabinetu ignorovat části závazné brexitové dohody. Dokument, který může dále zkomplikovat dosud neúspěšné rozhovory o budoucích vztazích země s Evropskou unií, vzápětí zkritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 11 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy