Demokratická unionistická strana (DUP)

Brexit, ilustrační foto

Rozuzlení brexitu? Začalo klíčové jednání britského parlamentu

V dolní komoře britského parlamentu začalo první sobotní zasedání od roku 1982, na němž vláda premiéra Borise Johnsona předkládá ke schválení upravený návrh dohody o podmínkách brexitu. Předseda vlády doufá, že půjde o moment, který přinese rozuzlení vleklé snahy Británie opustit Evropskou unii.
Theresa Mayová

Mayová obhajovala jednání s labouristy o brexitu, dle tisku má nový plán

Britská premiérka Theresa Mayová obhajuje své rozhodnutí začít o dalším postupu na cestě k odchodu Británie z Evropské unie jednat s opozičními labouristy. V prohlášení, které zveřejnila v sobotu pozdě večer, píše, že to je jediný způsob, jak zajistit brexit s dohodou. Podle dnešního vydání listu The Sunday Times chce premiérka nejsilnější opoziční stranu k podpoře své brexitové dohody přimět změnou zákona o odchodu Británie z EU, do kterého by vložila zmínku o "celních ujednáních" s EU.
Velká Británie se rozhodla vystoupit z EU a vydat se vlastní cestou. Ilustrační fotografie

Brexit komplikují i severoirští unionisté. Dohodu nepodpoří, zopakovala šéfka strany

Při případném třetím pokusu schválit v Dolní sněmovně dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu bude severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) hlasovat proti dokumentu, který prosazuje premiérka Theresa Mayová. Zopakovala to dnes šéfka strany Arlene Fosterová. Jak šéfka severoirských unionistů dodala, její poslanci rovněž nikdy neměli v úmyslu se zdržet hlasování, a tak vládě vyjít alespoň částečně vstříc. Postoj DUP představuje komplikaci pro snahu britské ministerské předsedkyně prosadit v parlamentu podmínky brexitu dojednané s Evropskou unií.
Brexit

Severoirští unionisté mají výhrady, brexitovou dohodu ani napotřetí nepodpoří

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) trvá na svých výhradách vůči brexitové dohodě a obsažené "irské pojistce" a dokument ani v případném třetím hlasování nepodpoří. DUP to uvádí v prohlášení, které představuje značnou komplikaci pro snahu britské premiérky Theresy Mayové prosadit v parlamentu podmínky brexitu dojednané s Evropskou unií.
Jeremy Hunt

"Vybouchne" brexitová dohoda i napotřetí? Ministr naznačil, co by následovalo

Dvakrát odmítnutá "rozvodová" dohoda Británie s Evropskou unií má příští týden dobrou šanci na schválení. V rozhovoru s televizí Sky News to dnes řekl náměstek ministra pro brexit Kwasi Kwarteng. Pakliže by dokument poslanci opět odmítli, je ve hře i možnost zrušení brexitu, řekl šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. Podle nejmenovaného vládního zdroje reportérky televize Sky News Beth Rigbyové by se ale premiérka Theresa Mayová v takové situaci přiklonila k brexitu bez dohody.
Theresa Mayová

Mayová jednala v Belfastu o brexitu, Sinn Féin hrozí referendem o Irsku

Britská premiérka Theresa Mayová dnes na závěr dvoudenní návštěvy Severního Irska jednala s představiteli pěti hlavních místních politických stran s cílem ujistit, že je odhodlána zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem po brexitu. Šéfka republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová po schůzce s Mayovou uvedla, že premiérku varovala před takzvaným neřízeným brexitem, po němž by podle ní muselo následovat referendum o sjednocení Irska.
Brexit

Drama v britském parlamentu? Poslanecké návrhy mohou rozpoutat peklo

Sedm pozměňovacích návrhů k vládnímu plánu pro další postup ohledně brexitu posunul do dnešní poslanecké rozpravy předseda britské Dolní sněmovny John Bercow. Pozornost médií i politiků se soustřeďuje na dva z nich: jeden otevírá cestu k hlasování o odkladu brexitu, ten druhý navrhuje, aby kontroverzní severoirskou pojistku v "rozvodové dohodě" Británie s Evropskou unií nahradila nespecifikovaná "alternativní ujednání" pro zachování hladkého provozu na irské hranici. Výsledky hlasování by mohly být v obou případech velmi těsné.
Theresa Mayová

Brexitový plán B nebude? Mayová nemění kurz, kompromis s opozicí zavrhla

Britská premiérka Theresa Mayová se bude nadále pokoušet získat pro svou dohodu o brexitu podporu konzervativních rebelů a severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Po mezistranických jednáních z minulého týdne dnes snahu o nalezení kompromisu s opozicí zavrhne, píší britská média. Předsedkyně vlády se prý bude snažit v Bruselu vyjednat změny tzv. severoirské pojistky, jež je součástí stávající dohody o britském odchodu z Evropské unie, kterou Dolní sněmovna minulý týden odmítla. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier ale řekl, že dohoda, včetně pojistky, lepší být nemůže.
Theresa Mayová

Mayová ustála hlasování parlamentu o nedůvěře, bylo to těsné

Britská premiérka Theresa Mayová den po odmítnutí brexitové dohody Dolní sněmovnou přečkala hlasování o nedůvěře vyvolané opozicí. Poté, co se v úterý dočkala podle britského tisku historické porážky a ponížení, ji dnes večer podržela její Konzervativní strana a severoirští unionisté podporující její menšinovou vládu. Na rychlé předložení nového plánu ohledně rozchodu s Evropskou unií dnes tlačili jak britští politici, tak představitelé unijních zemí.
Theresa Mayová

Mayovou čeká hlasování o nedůvěře. Semele ji brexit definitivně?

Britskou konzervativní premiérku Theresu Mayovou čeká dnes večer v dolní komoře parlamentu hlasování o nedůvěře. Návrh předložila v úterý labouristická opozice, když vláda rekordním rozdílem prohrála klíčové hlasování o dojednaných podmínkách odchodu země z Evropské unie. Očekává se ale, že Mayová hlasování bez potíží ustojí.
Theresa Mayová

Mayová: V případě odmítnutí dohody s EU hrozí, že brexit nebude

Britská premiérka Theresa Mayová dnes znovu vyzývala poslance Dolní sněmovny, aby při úterním hlasování podpořili její brexitovou dohodu. Jinak podle ní hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i "mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme vůbec". Předsedkyně vlády v projevu v severoanglickém městě Stoke-on-Trent zároveň zdůraznila, že se jí podařilo v jednáních s Bruselem dosáhnout nových hodnotných záruk ohledně takzvané irské pojistky.
Londýn, ilustrační fotografie

Klíčové hlasování o brexitu odloženo? Kolují spekulace, mluvčí Mayové je popřela

Britská Dolní sněmovna o brexitové dohodě v úterý hlasovat nebude. S odvoláním na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg, stejnou informaci má i hlavní politická redaktorka BBC Laura Kuenssbergová. Mluvčí premiérky Theresy Mayové jen krátce před zveřejněním těchto informací ale řekla, že s úterním hlasováním se počítá. Sněmovna na twitteru oznámila, že dnes v 16:30 SEČ vystoupí Mayová před poslanci s projevem, což je podle opozičních labouristů očividným signálem odkladu úterního hlasování.
Theresa Mayová

Mayová zažije debakl? Přesvědčit odpůrce brexitové dohody se nedaří, píše BBC

Nabídka britské premiérky Theresy Mayové, jíž se snaží na svou stranu před úterním hlasování získat odpůrce své dohody o brexitu, nepřináší podle BBC kýžený úspěch a stala se spíše předmětem kritiky. Mayová ve čtvrtek naznačila, že se zákonodárci jedná o možnosti, že by parlament získal kontrolu nad spuštěním takzvané irské pojistky. Premiérce nevyšel ani plán na debatu o brexitové dohodě s lídrem opozice Jeremym Corbynem. Po BBC dnes oznámila i stanice ITV, že duel v neděli vysílat nebude. Podle některých britských médií Mayová nyní uvažuje také o tom, že by se hlasování o dohodě mohlo odložit.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

před 7 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 6 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

Policie varuje před novým trikem podvodníků: Vyberou vám účet i bez karty, stačí jim bankomat

Pražští kriminalisté zadrželi dvaadvacetiletého cizince, který vybíral z bankomatu peníze z cizích karet, aniž by je kdykoliv měl fyzicky u sebe. Policie nyní hledá další poškozené. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy