demonstrace proti Babišovi (6. 5. 2019)

Ilustrační foto

Ostrá slova na Letné. V politice převažuje pragmatismus "co za co", tvrdí kněz Malý

Ekonomická změna automaticky neznamená, že se stáváme lepšími, převažuje pragmatismus "co za co", řekl na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi na pražské Letné někdejší disident Václav Malý. Společnost ale podle kněze chce být lepší a může toho dosáhnout, pokud bude otevřená. Podle bývalé disidentky Dany Němcové je nutné, aby lidé rozhodovali odpovědně a naučili se se svobodou žít.
Ilustrační foto

Česko ve víru demonstrací: Lidé chtějí přijetí eura a pád Babiše

U sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí se dnes uskutečnil happening za přijetí eura v České republice a bližší spolupráci ČR s unií. Několik stovek lidí se sešlo i na brněnském náměstí Svobody, aby znovu jako na jaře několikrát demonstrovali proti předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO).
Ilustrační foto

V Praze demonstruje 120 tisíc lidí, stejně jako proti Klausovi před 22 lety

Dnešní demonstrace na Václavském náměstí za demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) se podle pořadatelské iniciativy Milion chvilek účastní zhruba 120.000 lidí. Dosud největší demonstrací po roce 1989 byla v dubnu 2012, kdy lidé protestovali proti reformám tehdejší vlády Petra Nečase (ODS). Podle tehdejších odhadů se jí účastnilo až 150.000 lidí, podle policie šlo o 90.000 lidí. V listopadu 1997 demonstrovalo proti politice vlády Václava Klause (ODS) na Staroměstském náměstí v Praze až 120.000 lidí, tedy stejně jako dnes.
Prahou prošla demonstrace proti Babišovi

Bez Babiše bude líp: Desítky měst demonstrovaly proti Benešové a Babišovi

Ve dvou stovkách měst v České republice dnes demonstrovali lidé proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice, již podle protestujících ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Na většině míst se sešly stovky lidí, jen v Brně dosáhl počet demonstrantů až 2500 lidí. Třeba v Olomouci či Karlových Varech bylo účastníků protestu jen asi 150. V Praze, kde se protesty pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii konaly v předchozích týdnech, dosahovaly počty demonstrujících několika desítek tisíc. Protestující se bojí, že Benešová má zamezit Babišovu stíhání v kauze Čapí hnízdo.
Prahou prošla demonstrace proti Babišovi

Výhrůžné SMS pro Babiše? Jenom potvrzuje, že se bojí a že nemá co říct, vzkazuje pořadatel demonstrací

Lídr protivládních demonstrantů Mikuláš Minář odmítl, že by psal "polvýhrůžné" SMS zprávy premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jak uvedl předseda vlády v reakci na úterní protest na pražském Václavském náměstí. Minář ČTK napsal, že premiér má do 28. května možnost přijmout jeho výzvu k televiznímu duelu. Babiš v úterý ČTK napsal, že k tomu nevidí důvod, Minářovi doporučil, ať si založí politickou stranu a usiluje o hlasy ve volbách.
Prahou prošla demonstrace proti Babišovi

O Česku píšou už i v Americe. A nestačí se divit

Dnešní další pražský protest proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti spojený s požadavky demise premiéra Andreje Babiše zaznamenaly zahraniční tiskové agentury. Některé uvádějí, že demonstrace jsou stále početnější, a americká AP píše, že místo dřívějšího Staroměstského náměstí tentokrát organizátoři zvolili pro akci mnohem větší Václavské náměstí.
Demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové

Babiš je zlo! Prahou otřásá mohutná demonstrace proti Benešové a premiérovi

V Praze se dnes znovu sešli demonstranti žádající demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Krátce po začátku akce zaplnili převážnou část horní poloviny Václavského náměstí. Organizátoři protest svolali čtvrtý týden v řadě, protože se obávají, že po jmenování Benešové je v ohrožení nezávislost justice včetně případu vyšetřování premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Benešová i Babiš hrozbu pro justici odmítají, předseda vlády akce označuje za kampaň před volbami do Evropského parlamentu.
Prahou prošla demonstrace proti Babišovi

Češi se opět bouří. Kvůli Benešové jdou další týden do ulic

Čtvrtý týden v řadě se v Praze toto úterý uskuteční demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Na rozdíl od předchozích protestů, které vrcholily na Staroměstském náměstí, se akce přesune na Václavské náměstí. Podle organizátorů je důvodem jeho větší kapacita, ale i určitá symbolika. Organizátoři protestů se obávají,že po jmenování Benešové do vlády je v ohrožení nezávislost justice, a to i v případu vyšetřování premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Benešová i Babiš v minulosti obavy z ohrožení nezávislosti justice odmítli.
Prahou prošla demonstrace proti Babišovi

Číslo, které může sestřelit Babiše: 3,5 %

V pondělí opětovně proběhly protesty proti premiérovi Andreji Babišovi. Odpůrci demonstrantů tvrdí, že se jedná o nafouknutou bublinu a že není možné, aby protesty docílily jeho odstoupení. Zjištění socioložky Eriky Chenowethové z Harvardské Univerzity však dává demonstrantům naději. Podle Chenowethové stačí jen 3,5% populace, aby se změnilo vedení země. Nicméně, i toto čísla bývá pro mnohé demonstrace zcela nedosažitelné.
Ilustrační foto

Nás neodvoláš. Praha třetí pondělí v řadě demonstruje proti Babišovi a Benešové

Protest proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) dnes zaplnil pražské Staroměstské náměstí a ústí přilehlých ulic. Lidé se na demonstraci za nezávislost justice sešli třetí týden za sebou. Účast byla podle fotografií z věže Staroměstské radnice vyšší než před týdnem, kdy podle organizátorů přišlo přes 20.000 lidí. Před lidmi dnes promluvili zástupci Senátu. Pořadatelé ze spolku Milion chvilek svolali další protest na příští úterý na Václavské náměstí.
Ilustrační foto

Káže řepku, pije dotace. Demonstrace proti Babišovi a Benešové v Brně pokračují

Dominikánské náměstí v Brně dnes zaplnili demonstrující za nezávislost justice. Požadovali odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), anebo přímo demisi celé vlády. Měli také transparenty namířené proti prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). "Káže řepku, pije dotace," stálo na jednom z transparentů.
Andrej Babiš (ANO)

Demonstrace? Divadlo a předvolební kampaň, říká Babiš

Demonstrace proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) považuje premiér Andrej Babiš (ANO) za kampaň do Evropského parlamentu. Novinářům to řekl po dnešním zasedání vlády. Kritizoval mimo jiné předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila. Lídr společné kandidátky se STAN se podle předsedy vlády staví proti návrhu, který sám předkládal.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy