Demonstrace v Paříži

Emmanuel Macron

Ve Francii se opět protestuje kvůli důchodové reformě, Macron odmítá ustoupit

Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy. Na železnici je v provozu oproti normálu 60 procent rychlovlaků TGV a méně než polovina běžných souprav, výrazně zůstává narušená hromadná doprava v Paříži. Hlavním městem odpoledne společně vyrazili na pochod železničáři a stoupenci tzv. hnutí žlutých vest, informovala francouzská média.
Francouzská policie

Odpor k důchodové reformě roste. V Paříži se střetla policie s demonstranty

Skupina demonstrantů, protestujících proti plánované penzijní reformě, se dnes v centru Paříže střetla s policií. Na protest proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona celostátně stávkují železničáři a také zaměstnanci pařížského metra už 19. den. Odborový svaz CGT oznámil, že neplánuje žádné vánoční příměří a že se jedná o možnosti rozšířit protest do ropného sektoru.
Francouzská policie

Mela ve Francii: Žluté vesty si připomněly výročí protestů, vypukly střety s policií

U příležitosti prvního výročí protestů hnutí takzvaných žlutých vest se dnes v Paříži a dalších městech ve Francii shromáždily tisíce lidí. Hlavní pochod měl vyjít ve 14:00 z Italského náměstí (place d'Italie) na jihu hlavního města, ale už dopoledne tam propukly násilnosti, takže prefektura nakonec manifestaci zakázala. V Paříži bylo do večera zatčeno 105 lidí, bez násilí se protest neobešel ani v Montpellier nebo Nantes.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron vyzval, aby klimatičtí demonstranti protestovali v Polsku

Spíše než ve Francii by zastánci účinnějšího boje proti klimatických změnám měli demonstrovat v Polsku. V rozhovoru poskytnutém listu Le Parisien to dnes řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. V sobotu se demonstrací za ochranu klimatu v Paříži zúčastnilo nejméně 15.000 lidí. Podle Macrona ale nemají demonstrace ve Francii příliš smysl, ambiciózní klimatickou dohodu EU totiž před časem zablokovalo Polsko - a spolu s ním i Maďarsko, Estonsko a Česko.
Ilustrační foto

Demonstraci v Paříži narušili radikálové, střetli se s policií

V násilnosti a střety s bezpečnostními silami se dnes zvrtnul protest za ochranu klimatu v Paříži poté, co se do něj odpoledne zapojila asi tisícovka radikálů z řad krajní levice či patřících k hnutí takzvaných žlutých vest. Radikálové nejen vyvolávali střety s policií, ale také stavěli barikády a zapalovali odpadkové koše i motorky. Poničeny byly dva obchody i zastávky městské dopravy.
Francouzská policie

V Paříži vypukly další protesty žlutých vest, policie použila slzný plyn

Jen několik stovek lidí se dnes zúčastnilo protestu hnutí takzvaných žlutých vest v Paříži. Policie proti demonstrantům navíc okamžitě zasahovala, jelikož se sešli na místech, kde úřady dočasně zakázaly shromažďování. Pořádkové síly při zásazích použily slzný plyn a zatkly zatím 123 lidí, 43 z nich je ve vazbě.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Vedro umořilo i žluté vesty, ve Francii protestovalo jen pár tisíc lidí

Navzdory vlně veder, jež v posledních dnech sužuje Francii, vyšli v sobotu do ulic příznivci hnutí takzvaných žlutých vest, kteří už od loňského listopadu protestují proti vládě a prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Dřívější velikosti ale protesty už několik týdnů nedosahují. Podle ministerstva vnitra se v celé Francii sešlo jen zhruba 5700 lidí, informovala agentura AFP.
Francouzská policie

Žluté vesty vyhrožují: V září zase začneme řádit. Dnešní protest byl bídný

Ve Francii dnes už 29. sobotu v řadě vyšli do ulic příznivci protestního hnutí takzvaných žlutých vest, bylo jich však dosud nejméně. Ministerstvo vnitra informovalo, že po celé Francii demonstrovalo 9500 lidí, z toho 1500 v Paříži, uvedla agentura AFP. Ještě loni na podzim, kdy protestní akce začínaly, se jich pravidelně účastnily stovky tisíc lidí.
Francouzská policie

Žlutým vestám dochází dech? Účast při 25. protestu bídná, na střety s policií přesto došlo

Dnešní již 25. mobilizace protestního hnutí "žlutých vest" naplnila očekávání o slabé účasti, když se jí podle francouzské vlády účastnilo necelých 19.000 lidí a podle protivládních aktivistů asi dvakrát tolik. Většina shromáždění se konala v poklidu, slzný plyn použila policie v Lyonu a La Roche-sur-Yon, kde bylo při potyčkách s policií několik lidí zraněno. Na jihu Francie stoupenci hnutí ráno zablokovali kruhové objezdy na jihu Francie, čímž se vrátili k původní podobě protestu. V Lyonu a Metách se "žluté vesty" připojily k pochodům za boj proti změnám klimatu.
Francouzská policie

Macronův ministr šířil fake news. Demonstranti na nemocnici neútočili, ukázala analýza

Pobouřená vyjádření členů francouzské vlády o "zcela nezodpovědném" činu nebo dokonce útoku vyvolal incident z prvomájové demonstrace v Paříži, kdy účastníci nakrátko pronikli do areálu nemocnice Pitié-Salpêtriére. Výpovědi svědků a videa zveřejněná na sociálních sítích však ukázala, že vládní interpretace události byla silně nadnesená.
Francouzská policie

"Žlutá vesta" vyzývala policisty k sebevraždě, soud kuchaře potrestal

Demonstrantovi, který předminulou sobotu během protestů takzvaných žlutých vest v Paříži vyzýval zasahující policisty k sebevraždě, vyměřil soud osm měsíců podmíněně. Informuje o tom dnes deník Le Figaro. Téma sebevražd ve francouzských bezpečnostních složkách je přitom nyní velmi citlivé, protože od začátku roku spáchal sebevraždu rekordní počet policistů.
Demonstrace v Paříži

Žluté vesty demolovaly Paříž. Macron nechal spálit Notre-Dame, tvrdí demonstranti

V Paříži dnes opět vyšli do ulic stoupenci hnutí takzvaných žlutých vest, kteří protestují proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona. Někteří z demonstrantů zapalovali ohně a házeli kameny na policisty, ti proti nim zakročili slzným plynem, ohlušujícími granáty a vodními děly. Zadrženo bylo nejméně 220 lidí. Jak uvedlo ministerstvo vnitra, po celé zemi demonstrovalo 27.900 lidí, z toho na 9000 ve francouzské metropoli.
Francouzská policie

Ostrý spor ve Francii: Kolik žlutých vest v sobotu protestovalo? Čísla se značně liší

Účast na protestech hnutí takzvaných žlutých vest byla tuto sobotu nejslabší od okamžiku, kdy lidé nespokojení s politikou francouzské vlády a prezidenta Emmanuela Macrona začali v polovině loňského listopadu pravidelně demonstrovat. Podle ministerstva vnitra se akcí v rámci jednadvacátého kola protestů po celé zemi zúčastnilo 22.300 lidí, informovala dnes agentura AFP. Žluté vesty pravidelně oficiální údaje napadají a zveřejňují mnohem vyšší odhady.
Demonstrace v Paříži (23.3.2019)

Žluté vesty se šikují po celé Francii, vypukne už 21. kolo protestů

V řadě francouzských měst včetně Paříže se dnes v poledne začali scházet příznivci hnutí takzvaných žlutých vest k již jednadvacátému kolu sobotních demonstrací. Ve francouzské metropoli jsou nahlášeny dva protesty, další se chystají v Rouen, Lille, Nantes či Toulouse. V přístavním městě Saint-Nazaire se sešli delegáti žlutých vest z celé Francie, informuje list Le Figaro.
Demonstrace v Paříži (23.3.2019)

Armáda proti žlutým vestám: 40 tisíc protestujících, řada zatčených, bitevní pole v Nice

Demonstrací takzvaných žlutých vest proti politice prezidenta Emmanuela Macrona se dnes po celé Francii zúčastnilo kolem 40.500 osob, z toho 5000 v Paříži. Bilanci v pořadí už 19. sobotních protivládních protestů oznámil podle agentury AFP ministr vnitra Christophe Castaner. Zdůraznil zároveň, že se tentokrát podařilo udržet pořádek a vyhnout výstřelkům. Agentura AFP konstatovala, že protesty byly provázeny razantním posílením policejních složek a incidenty, nicméně nesrovnatelnými se scénami násilných střetů z předcházející soboty. Sporadické potyčky demonstrantů a bezpečnostních sil se dnes odehrály například v Montpellier, La Rochelle nebo v Nice.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy