Děti Země

Klára Dostálová

Ropákem roku 2019 je Dostálová, Zelenou perlu má Babiš. Zde je jeho reakce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. Babiš cenu komentoval tím, že on přírodu podporuje a nechápe, proč ocenění dostal.
Dálnice D1

V Česku se letos bude stavět 230 km dálnic a silnic, Babiš chce jednat s ekology

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude letos stavět nebo opravovat 230 kilometrů dálnic a silnic. Z toho 100 kilometrů bude tvořit nová výstavba a zbytek opravy, včetně D1. Ekologičtí a jiní aktivisté teď v Česku blokují zhruba tři desítky důležitých dopravních staveb. Premiér Andrej Babiš (ANO) bude s ekology jednat. Premiér spolu s generálním ředitelem ŘSD Radkem Mátlem to uvedli na dnešní tiskové konferenci.
ministerstva

D1 u Přerova se hned tak nepostaví. Bylo podáno devět odvolání

Proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic bylo podáno devět odvolání. ČTK dnes informaci získala z úřední desky olomouckého magistrátu, kterému občané a spolky odvolání adresovali. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR odvolání zkomplikují úřední přípravu stavby této části D1, jež musí začít nejpozději v roce 2021, kdy pro ni končí výjimka z EIA.
Dálnice D1

Poslední části D1 u Přerova se hned tak nepostaví, Děti země podaly odvolání

Organizace Děti Země podala odvolání proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic a proti kácení jednoho stromu a keřů v okolí její trasy. ČTK to dnes sdělil předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Odvolání podle Ředitelství silnic a dálnic ČR zkomplikuje úřední přípravu stavby této části D1, která musí začít nejpozději v roce 2021, kdy pro ni končí výjimka z EIA. Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají desítky minut v dlouhých kolonách.
Ministerstvo dopravy

Stavba úseku D55 se komplikuje. Děti země podaly odvolání, i kvůli keřům

Spolek Děti Země podal odvolání proti stavebnímu povolení pro devítikilometrový úsek dálnice D55 ze Starého Města do Moravského Písku na hranicích Zlínského a Jihomoravského kraje. Podle zástupce spolku Miroslava Patrika vydalo ministerstvo dopravy povolení, aniž předložilo návrhy kompenzačních opatření za ničení biotopů vzácných druhů živočichů, uvedl v tiskové zprávě.
Miloš Zeman, prezident ČR

Děti Země vyhlašují anketu Ropák roku, kandidátem je i Zeman

Sdružení Děti Země vyhlašuje 27. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 24. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Návrhy mohou lidé posílat do 12. dubna a vítěz bude známý 26. dubna. Kandidáty jsou letos například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nebo prezident Miloš Zeman. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda Dětí Země Miroslav Patrik.
Dan Ťok

Ťok zamítl poslední rozklad proti modernizaci D1, řízení trvalo tři a čtvrt roku

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) zamítl na konci února rozklad spolku Děti Země proti stavebnímu povolení na modernizaci dálnice D1 v úseku Koberovice - Humpolec. Rozkladové řízení trvalo tři a čtvrt roku, protože stavební povolení bylo vydané, i když Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nedisponovalo všemi pozemky, na kterých chtělo stavět. Šlo o poslední rozklad z 11, které Děti Země podaly při modernizaci D1, uvedl dnes v tiskové zprávě předseda ekologického spolku Miroslav Patrik.
Vlaky

Děti země vedou bitvu s Brnem, podaly další žalobu kvůli novému nádraží

Sdružení Děti Země podalo ve středu žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě proti územnímu rozhodnutí o stavbě odsunutého nádraží v Brně. Vydal je v září 2013 stavební úřad městské části Brno-střed a potvrdil je až loni v prosinci jihočeský krajský úřad, který odmítl tři odvolání. V žalobě Děti Země tvrdí, že rozhodnutí chybí stanovisko o ochraně krajiny, a nezákonně bylo podle nich vydáno stanovisko o ochraně před hlukem. Uvedl to v tiskové zprávě předseda sdružení Miroslav Patrik. Očekávají rozhodnutí do pěti měsíců.
Dálnice D52

Výstavba D52 se zdrží, soud zrušil výjimky ze zákona o přírodě

Příprava stavby dálnice D52 se zdrží. Krajský soud v Brně totiž zrušil výjimky udělené podle zákona o ochraně přírody a krajiny pro stavbu D52 v úseku Pohořelice-Ivaň. Naopak u obchvatu Mikulova výjimky potvrdil, vyplývá z pondělních rozsudků na webu Krajského soudu a informací mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové. Jak bude ministerstvo postupovat, nelze podle Roubíčkové sdělit, zatím totiž nemá k dispozici odůvodnění rozsudku.
Dálnice D52

Dálnice D52 do Rakouska nikdy nebude? Babiš jednal s Dětmi Země

Premiér Andrej Babiš (ANO) si dnes vyslechl zástupce ekologické organizace Děti Země, jež prosazuje alternativní variantu dálnic, u níž by tranzitní doprava z Rakouska na severní Moravu a do Polska nezasahovala do brněnské aglomerace. Miroslav Patrik z Dětí Země ČTK řekl, že stát poprvé dopřál sluchu alternativním variantám dálniční sítě.
Dálnice D11

Děti Země přestaly blokovat další úsek D11. Rozklad stáhly těsně před půlnocí

Hradec Králové - Ekologické hnutí Děti Země těsně před středeční půlnocí stáhlo svůj rozklad proti stavebnímu povolení na osmikilometrový úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem. Naplnilo tak dohodu, kterou 29. srpna uzavřelo s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD). ČTK o tom dnes informoval předseda Dětí Země Miroslav Patrik. ŘSD již dříve oznámilo, že stavba by měla začít 2. října.
Ilustrační foto

Soud zamítl stížnost ve sporu kolem D1, Děti Země chtěly chránit křečky polní

Olomouc - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost organizace Děti Země napadající udělení výjimky ministerstvem životního prostředí na stavbu dálnice D1 z Říkovic do Přerova. ČTK to dnes potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Ve sporu šlo o výjimku ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů, které se v místě plánované stavby dálnice vyskytují. NSS se ztotožnil se závěry krajského soudu, který žalobu aktivistů zamítl na konci února.
Dálnice

Děti Země pokračují v sporu o D1 u Přerova, daly kasační stížnost

Olomouc - Podáním kasační stížnosti se rozhodli pokračovat ve sporu kolem stavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova zástupci organizace Děti Země. Reagují tím na rozhodnutí olomouckého krajského soudu, který na konci února zamítl jejich žalobu napadající udělenou výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů. Aktivisté žádají Nejvyšší správní soud, aby rozhodnutí soudu prozkoumal ve čtyřech bodech, informoval dnes ČTK předseda organizace Miroslav Patrik. Podání stížnosti však nemá vliv na pokračující přípravu stavby dálnice.
Dan Ťok, ministr dopravy

Ťok zrušil stavební povolení na část D11, Děti Země tleskají

Praha/Hradec Králové - Stavba úseku dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic měla podle předpokladu začít na podzim loňského roku. Stavební povolení, které bylo nepravomocně vydané 1. června 2017, loni v červenci napadlo rozkladem hnutí Děti Země a také jej napadly dvě majitelky některých dotčených pozemků v trase dálnice. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) v úterý stavební povolení nakonec zrušil.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy