dieta

Nákupy, ilustrační fotografie

Co se skrývá za zdravými potravinami? Experti před některými výrobky varují

Lidé často nakupují v obchodech různé polotovary označené jako zdravé potraviny. Většina z nich však není pro náš organismus vhodná. Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny, které pro nás nemají velký přínos. Mají dlouhou trvanlivost, vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků. Zároveň jsou ale chudé na minerální látky, vitamíny a další živiny. Lépe je takové výrobky do stravy vůbec nezařazovat.
hubnutí

Šarlatánství, či léčba? V kurzu jsou šílené diety, které mají zatočit s depresí

Jakou módní dietu jste se rozhodli letos vyzkoušet? Takovou, která vám pomůže zhubnout, anebo tu, která léčí problémy s duševním zdravím? Existuje dost velká šance, že pokud sledujete stravovací trendy, právě teď v kuchyni měníte štosy kuchařek o "čistém stravování" za novou škálu literatury o dietách zaměřených na duševní zdraví, napsal britský časopis The Spectator.
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Jezte cukr, narostou vám prsa? Korpulentní žena bavila u Jílkové publikum

Po Novém roce se na obrazovky ČT opět vrátil pořad Máte slovo Michaely Jílkové, která je proslulá svým nezaměnitelným způsobem moderování. Tématem bylo hubnutí, neboť průměrní Češi naberou přes Vánoce 2-5 kilogramů, a proto si často dávají předsevzetí s tím něco udělat. Nehazardujeme ale se svým tělesným i duševním zdravím, když držíme různé diety?
Restaurace, ilustrační foto

Revoluce v restauracích. Rok 2019 přinesl řadu nových trendů

Jak se blíží konec roku, dává smysl podívat se na oblíbené trendy, které definovaly posledních 12 měsíců - jak stoupala jejich obliba, jak se měnilo jejich postavení, a zda můžeme očekávat pokračující vliv největších hitů z roku 2019 i v roce 2020, napsal zpravodajský server Huffington Post.
Vánoce

Vánoce a jídlo jdou ruku v ruce. Tady je návod, jak se nepřejídat

Vánoční svátky jsou spojené s množstvím dobrého jídla. Na stolech nás láka cukroví, smažený kapr a bramborový salát. Jak si dopřát všechny dobroty a zároveň nemít pocit nafouklého břicha? Odborníci tvrdí, že na tom není nic špatného a vánoční pochoutky si netřeba odepírat. Důležité je dodržet několik zásad, které vám pomohou celou situaci zvládnout.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Rakovina ze slaniny? Nový výzkum vše mění

Způsobuje červené maso, do kterého zahrnujeme hovězí, jehněčí, vepřové a telecí maso i zvěřinu rakovinu střev? Podle nedávných studií ano, dokonce před ním varovali lékaři z celého světa. Jak se ale nyní ukázalo, je to ve skutečnosti trochu jinak.
Ilustrační foto

Tabu na talíři: Proč jsou zakazovací diety tak módní?

Letní čas přeje společným večeřím s přáteli. Ale někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu tak může být učiněným hlavolamem, píše francouzský deník Le Figaro.
Prof. MUDr. Petr Urbánek,CSc. Rozhovor

Mýty o játrech: Očišťující kúry jsou nesmysl a vyhozené peníze, říká pro EZ přední český lékař

ROZHOVOR - Játra, největší exokrinní žláza lidského těla, jsou životně důležitým orgánem. Patrně proto slýcháme, že si je máme občas pročistit. Dle experta na hepatologii je to ale jinak. „Různé pročišťující diety jsou vyloženým nesmyslem,“ tvrdí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz profesor Petr Urbánek, vedoucí lékař Oddělení gastroenterologie, hepatologie a metabolismu Ústřední vojenské nemocnice Praha.
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Jsou Češi obézní? U Jílkové se prolomilo tabu, padaly podivné rady, jak zhubnout

Češi patří mezi nejobéznější národy v EU. Dvě třetiny české populace se snaží zhubnout. Proč je tomu tak? A proč většina diet končí neúspěšně? Existuje zaručený recept, jak získat štíhlou linii? Odpovědi na tyto otázky se ve čtvrtek v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové snažili Martin Fried, místopředseda České obezitologické společnosti, Bohdan Matwikow, nutriční a výživový poradce, Petra Šrámková, internistka a primářka obezitologické kliniky, Lukáš Vrána, výživový poradce, Kristina Richterová, občanka z Brna a Petr Sedláček, trenér hubnutí.
Dietní Coca-Cola

Dietní kola je to nejhorší, co můžete pít

Dietní koly jsou nabízeny jako nízkokalorická alternativa k limonádám plných cukru. Nová studie však ukazuje, že člověk si jejich pitím příliš nepomůže. I toto koly vedou k konzumaci příliš mnoha kalorií.
Cukrovka, ilustrační fotografie

Průlom v léčbě cukrovky? Studie britských vědců zcela mění situaci

Nová studie s názvem DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial), jejíž předběžné výsledky publikovali britští vědci na březnové konferenci k diabetu v Liverpoolu, prokazuje, že lidem trpícím obezitou a zároveň diabetem druhého typu, pomohla nejen k výraznému úbytku váhy, ale také k odstranění projevů cukrovky krátkodobá nízkoenergetická dieta, na které je postavena počáteční fáze programu Cambridge Weight Plan. Více než třetina pacientů zapojených do výzkumu, která dodržovala denní energetický příjem nepřesahující 850 kilokalorií ve formě nutričně vyvážených produktů po dobu tří až pěti měsíců a následně navázala konzumací normálních porcí jídla, se zbavila cukrovky druhého typu již v prvním roce a pozitivní výsledek přetrval i následující rok po ukončení program.
Ilustrační foto

Existuje univerzálně prospěšná dieta? Ano, má to ovšem háček

Existuje univerzální dieta prospěšná pro naši planetu i pro naše zdraví? Experti z výboru Eat-Lancet navrhují zdvojnásobit konzumaci rostlinné stravy a snížit spotřebu červeného masa. Není to ale vhodné pro všechny. Dieta uzpůsobená životnímu prostředí existuje, ale bez vhodné politiky vlád ji nelze uplatňovat, píše italský deník Corriere della Sera.

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy