dividendy

Firmy, ilustrační foto

Prognóza: Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009

Dividendy vyplacené největšími světovými společnosti v letošním roce klesnou kvůli koronavirové krizi o 17,5 procenta až 20 procent, což odpovídá zhruba 263 miliardám USD (5,8 bilionu Kč). To představuje nejvyšší pokles nejméně od finanční krize v roce 2009. V příštím roce by však mohla výplata dividend výrazně oživit. Vyplývá to z prognózy investiční společnosti Janus Henderson.
Těžba ropy

Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, oznámil novou strategii

Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149,4 miliardy Kč) po zisku 2,8 miliardy USD před rokem. Firma také nastínila plány do budoucna, v nichž počítá s tím, že do roku 2030 výrazně sníží produkci ropy i plynu. Poprvé za deset let se také rozhodla snížit dividendu.
Volkswagen

Koronakrize v autoprůmyslu: Strmý propad zisku hlásí VW, Škoda Auto i Renault

Provozní zisk automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí propadl téměř o tři čtvrtiny na 228 milionů eur (zhruba šest miliard Kč) z 824 milionů eur před rokem. Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen. Automobilový průmysl letos těžce zasáhla koronavirová krize. Tržby Škody Auto v pololetí klesly o více než čtvrtinu na 7,5 miliardy eur (196,5 miliardy Kč) z 10,2 miliardy eur před rokem.
Komerční banka

Valná hromada KB rozhodla nevyplatit akcionářům dividendu

Distanční valná hromada Komerční banky rozhodla nevyplatit akcionářům dividendu z loňského zisku 14,8 miliardy Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK. Návrhy k hlasování zveřejnila banka 4. června, akcionáři mohli hlasovat do 29. června.
Letiště Václava Havla Praha

Letiště Praha letos nevyplatí státu dividendu, hodlá investovat

Letiště Praha letos kvůli dopadům pandemie koronaviru nevyplatí státu dividendu za loňský rok. V rozhovoru pro dnešní vydání Lidových novin (LN) to řekl šéf firmy Václav Řehoř. Letiště na konci léta využije úvěr, z úvěrového rámce v řádu miliard korun bude v první fázi čerpat jednu miliardu. Peníze použije na provoz i na úhradu investic, uvedl také Řehoř. Nahradit na letišti leteckou společnost Smartwings, pokud by padla, by podle něj asi nebyl problém.
ČEZ

ČEZ svolal valnou hromadu, dle analytiků opět dojde k názorových střetům

Pondělní valná hromada ČEZ opět přinese střet argumentů mezi představenstvem společnosti a minoritními akcionáři, především těmi sdruženými kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra. Není tak vyloučeno, že se jednání podobně jako v minulých letech protáhne na mnoho hodin. Tématem bude mimo jiné plánovaná stavba nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.
Ilustrační foto

Zátěžové testy bank v USA nedopadly nejlépe, Fed nařídil rázná opatření

Americká centrální banka (Fed) omezila největším komerčním bankám v zemi výplatu dividend a nejméně do konce září jim zakázala odkup vlastních akcií. Požádal je také o revizi dlouhodobých kapitálových plánů. Fed tím reaguje na nejnovější výsledky zátěžových testů amerických bank, které ukázaly, že banky čelí výrazným kapitálovým ztrátám.
Ilustrační foto

Philip Morris ČR navrhuje dividendu 1560 korun, valná hromada nebude

Vedení tabákové společnosti Philip Morris ČR navrhuje vyplatit za loňský rok hrubou dividendu 1560 korun. Kvůli koronavirovým opatřením nebudou účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku akcionáři schvalovat na valné hromadě, ale mimo zasedání, tedy takzvaně per rollam.
ČEZ, ilustrační foto

ČEZ vyplatí nejnižší dividendu za posledních 12 let, na valné hromadě to vřelo

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 24 korun za akcii před zdaněním. Dnes ráno o tom po téměř 19 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Jde o nejnižší dividendu za posledních 12 let. Mezi akcionáře bude rozděleno 12,9 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba devět miliard korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ.
CZK

Loňské dividendy: Cizinci si rozdělili 294 miliard korun, peníze odtekly z Česka

Zahraniční vlastníci českých firem si loni na dividendách rozdělili téměř 294 miliard korun. Jde o druhý nejvyšší údaj, v roce 2016 odteklo do zahraničí ve formě dividend 314 miliard korun. Proti roku 2017 dividendy stouply o 18 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes v rámci sektorových účtů zveřejnil Český statistický úřad. Výše dividend podle statistiků souvisí s vysokou ziskovostí přímých zahraničních investic v ČR.

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 56 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy