Martina Dlabajová

Kamion - ilustrační foto

Evropský parlament přijal nová pravidla pro autodopravce a řidiče kamionů

Evropský parlment dnes přijal několik let vyjednávaná nová pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy. Omezuje také možnosti převážet náklad v rámci jedné cizí země. Dopravci rovněž nebudou muset platit řidičům různé mzdy podle pravidel států, jimiž pouze projíždějí.
Stanislav Polčák

Rozpočet EU? Europarlament chce víc peněz na inovace a řešení uprchlické krize

Evropský parlament (EP) požaduje, aby v rozpočtu Evropské unie na příští rok bylo více peněz na inovace, boj proti klimatickým změnám, výměnný studentský program Erasmus, stejně jako na opatření v oblasti migrace a na podporu zaměstnanosti mladých. Postoj europarlamentu před jednáním s členskými státy dnes schválili poslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku.
Sídlo Evropského parlamentu

Bitva o nové vedení EU nekončí. Návrh summitu je nepřijatelný, křičí zastánkyně Timmermanse

Smíšené reakce na výběr obsazení vrcholných pozic evropských institucí summitem EU znějí z europoslaneckých frakcí. Zatímco nejsilnější lidovci (EPP) jsou podle svého mluvčího ochotni navržené kandidáty podpořit, druhá nejpočetnější skupina - socialisté (S&D) - dává najevo spíše zklamání. Ve středeční volbě předsedy EP jsou podle svého lídra Manfreda Webera lidovci připraveni podpořit kandidáta, s nímž přijdou socialisté.
Pavel Telička

Kteří čeští europoslanci jsou nejpracovitější? Hodnocení má háček

Místopředseda Evropského parlamentu (EP) Pavel Telička, zvolený v roce 2014 za vládní Hnutí ANO, vychází mezi končícím sborem 21 českých europoslanců nejlépe hned v několika hodnoceních z posledních dnů. Jak upozorňují odborníci, je přitom hned několik způsobů, kterými je možné úspěšnost europoslanecké práce poměřovat. Sebelepší práce v minulém europarlamentu navíc nezaručuje úspěch v dalších volbách, které se v Česku odehrají 24. a 25. května.
Ilustrační foto

Europarlament schválil program EU pro vesmír, skvělá zpráva pro Česko

Poslanci Evropského parlamentu dnes ve Štrasburku schválili podobu budoucího evropského programu pro vědu a výzkum Horizont Evropa. Potvrdili také dohodu mezi unijními institucemi okolo evropského kosmického programu a tím i posílení odpovědnosti i personálu evropské agentury pro Galileo (GSA) sídlící v Praze. O přesné výši financí pro oba programy se ale rozhodne až na podzim, v rámci jednání o konečné podobě dlouhodobého unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027.
Kamion - ilustrační foto

Europarlament přijal silniční balíček. Co čeká řidiče kamionů v EU?

Plénum europarlamentu dnes potvrdilo kompromisní znění takzvaného silničního balíčku, který upravuje podobu kamionové dopravy v Evropě. Česká europoslankyně Martina Dlabajová výsledek považuje za vítězství pro české dopravce a řidiče kamionů. "Kompromis respektuje specifičnost odvětví dopravy a zároveň zajišťuje vyváženost mezi ochranou řidičů a zachováním volného pohybu služeb v EU," řekla europoslankyně, která se problematikou kamionové dopravy zabývá dlouhodobě.
Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Europarlament zrušil hlasování o silničním balíčku, je zavalen dodatky

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani zrušil dnešní plánované hlasování o nových pravidlech pro vysílání pracovníků v mezinárodní silniční dopravě. K takzvanému silničnímu balíčku, který je klíčový pro české dopravce a který rozděluje členské země EU, totiž přišlo kolem 1600 pozměňovacích návrhů. Tajanimu takový krok umožňuje jednací řád.
Dita Charanzová (ANO)

ANO má kandidáty do eurovoleb. Na čele Charanzová s Dlabajovou, pětkou je bývalý Pirát

V čele kandidátky hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu budou vedle europoslankyně Dity Charanzové její kolegyně z Evropského parlamentu Martina Dlabajová a ekonom Martin Hlaváček. Čtyřkou bude poslankyně ANO Radka Maxová a pětkou někdejší pirátský lídr z Mariánských Lázní Ondřej Knotek. Novinářům to dnes oznámila Charanzová poté, co složení kandidátky odsouhlasili členové vedení hnutí.
Pavel Telička

Europarlament schválil balíček opatření pro brexit bez dohody. Je v tom ale háček

Bez jakýchkoli problémů dnes Evropským parlamentem prošla série opatření připravených ve snaze zmírnit negativní dopady případného brexitu bez dohody. Nařízení se týkají nejcitlivějších oblastí, jakými jsou letecké a silniční spojení Británie s Evropskou unií, zachování práv občanů či studijní pobyty v rámci programu Erasmus+. Jde nicméně o jednostranná opatření, která předpokládají reciproční kroky z britské strany.
Dita Charanzová (ANO)

ANO zatím neuzavřelo kandidátku do evropských voleb, jistou jedničkou je Charanzová

Hnutí ANO zatím neuzavřelo kandidátku do voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční 24. a 25. května. Předsednictvu hnutí se dnes večer představili případní kandidáti a kandidátky, rozhodnutí o jejich zařazení na listinu ale zatím nepadlo. ČTK to řekl místopředseda hnutí Petr Vokřál. Předpokládá, že se o kandidátce rozhodne až po návratu předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše z návštěvy Spojených států. Babiš navštíví Bílý dům 7. března.

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy