Igor Dodon

Maia Sandu

Moldavsko se odvrací od Ruska, prezidentkou bude proevropská politička Sanduová

Bývalá moldavská premiérka a ekonomka Světové banky Maia Sanduová porazila v nedělních prezidentských volbách dosavadního proruského prezidenta Igora Dodona, informovaly dnes světové agentury. Sanduovou podle ústřední volební komise podpořilo 57,72 procent voličů, jejího volebního soka 42,28 procent lidí, kteří se vydali volit.
Moldavsko, vlajka

Moldavský oligarcha Plahotniuc se schovává v cizině, z exilu poslal řízný vzkaz

Moldavský oligarcha Vlad Plahotniuc ovládající nemalou část místní politické scény v pátek opustil svou vlast z bezpečnostních důvodů. Napsal to dnes na facebooku. Plahotniuc je šéfem Demokratické strany, která se dostala do prudkého konfliktu s koalicí vedenou proruským prezidentem Igorem Dodonem a prozápadní premiérkou Maiou Sanduovou. Z politiky ale Plahotniuc navzdory exilu odejít nehodlá.
Igor Dodon

Krize v Moldavsku podle Dodona skončila, jeho rival prchl ze země

Politická a ústavní krize v Moldavsku skončila, ohlásil prezident Igor Dodon. Stalo se tak poté, co ústavní soud dnes na jeho žádost zrušil svá rozhodnutí, která podle prezidenta krizi vyvolala. O zrušení kontroverzních verdiktů informoval podle tiskových agentur předseda ústavního soudu Mihai Poalelungi. Premiérka Maia Sanduová následně vyzvala ústavní soudce, aby odstoupili. Ze země ještě v pátek večer odletěl oligarcha a šéf nyní opoziční Demokratické strany Vlad Plahotniuc, proti kterému se proruský Dodon a prozápadní Sanduová tento měsíc spojili.
Moldavsko, vlajka

Dvojvládí v Moldavsku končí? Padla vláda, demokraté odcházejí do opozice

Moldavská ústavní krize, která v minulých týdnech zavedla jednu z nejchudších evropských zemí do faktického dvojvládí, se možná blíží svému konci. Demokratická strana kontroverzního oligarchy Vlada Plahotniuka ohlásila odchod do opozice a demisi premiéra Pavla Filipa. Oznámil to dnes v Kišiněvě místopředseda strany Vladimir Cebotari. Zemi podle něj nejspíš čekají mimořádné parlamentní volby.
Igor Dodon

Rozpad Moldavska? Soupeří dvě vlády a dva prezidenti, proruský Dodon zrušil volby

Moldavský prezident Igor Dodon, kterého ústavní soud v neděli zbavil pravomocí hlavy státu, svým dnešním dekretem zrušil rozpuštění parlamentu a předčasné volby, které nařídil dočasně jmenovaný prezident Pavel Filip. Informovaly o tom agentury AP a APA. Dodonův krok přichází v době prohlubující se ústavní krize země, kde nařízení souběžně vydávají dva prezidenti a zasedají dvě soupeřící vlády, které se vzájemně obviňují z pokusu uzurpovat moc.
Moldavsko, vlajka

Krize v Moldavsku se prohlubuje, jednaly dvě vlády

Dvě soupeřící moldavské vlády dnes uspořádaly souběžně svá zasedání a vzájemně se obvinily z pokusu uzurpovat moc, uvedla agentura Reuters s tím, že v zemi se prohlubuje politická krize, vyvolaná nejednoznačným výsledkem únorových parlamentních voleb.
Igor Dodon

Moldavský ústavní soud sesadil prezidenta Dodona

Moldavský ústavní soud dnes zbavil úřadu prezidenta Igora Dodona, který odmítl rozpustit parlament, jak mu ukládá ústava. Úřadující hlavou státu soud zároveň určil dosavadního premiéra Pavla Filipa. Informovaly o tom agentury Reuters a TASS. Dodon měl do půlnoci na dnešek rozpustit parlament, protože se mu v zákonem stanovené lhůtě od únorových voleb nepodařilo sestavit vládu.
Igor Dodon

Moldavsko se přiklonilo k Moskvě: Ve volbách zvítězili proruští socialisté

V nedělních parlamentních volbách v Moldavsku zvítězili proruští socialisté. Proevropští demokraté za nimi zaostávají o čtyři a půl procentního bodu a až na třetím místě skončila doposud vládní Demokratická strana, která ale kvůli nedávné reformě volebního systému bude druhou nejsilnější co do počtu poslaneckých křesel. Vyplývá to z výsledků po sečtení téměř všech hlasů, informovala dnes moldavská ústřední volební komise. Pozorovatelé OBSE dnes volby označili za svobodné a spravedlivé, nicméně zaznamenali "silné náznaky kupování hlasů a zneužívání státních prostředků".
Ilustrační foto

Rusko se vměšuje do voleb v Moldavsku? Prozápadní strana dostala těžký zásah

Dva dny před parlamentními volbami v Moldavsku oznámily ruské úřady, že zatkly jednoho z obviněných z nezákonného vývozu desítek miliard rublů do zahraničí. Z organizace machinací ruští vyšetřovatelé podezírají vůdce moldavské vládní Demokratické strany, oligarchu Vlada Plahotniuka, na kterého vydali zatykač. Kišiněv proti tomu protestuje, informovala dnes agentura TASS.
Moldavsko, vlajka

Napětí před volbami v Moldávii roste, vypukl spor s Ruskem o dva piloty

Kišiněv vyzval Moskvu, aby umožnil jeho diplomatům plný přístup ke dvěma moldavským pilotům, kteří byli nedávno osvobozeni z více než tříletého zajetí v Afghánistánu a převezeni do Ruska. Podle předsedy moldavského parlamentu je případ součástí kampaně před nadcházejícími parlamentními volbami v Moldavsku, informoval dnes server Balkan Insight.
Igor Dodon

Proruský prezident Moldavska dočasně přišel o pravomoci, už potřetí

Kišiněv - Moldavský ústavní soud dnes dočasně zbavil pravomoci prezidenta Igora Dodona, když odmítl potvrdit jména dvou nových ministrů navržených předsedou vlády. Oznámila to kišiněvská média. Pravomoc hlavy státu tak podle ústavy přechází na předsedu parlamentu, který podle očekávání jména obou ministrů potvrdí.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 27 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy