dron Šáhid-136

Íránský dron Šáhid-136

Rusko se mstí za útok na velitelství černomořské flotily. Na Ukrajinu poslalo rakety i drony

V noci na dnešek došlo k ruskému útoku na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, při kterém byly použity drony a řízené střely. Ukrajinské protivzdušné jednotky dokázaly sestřelit všechny drony a většinu střel, i přesto však byla přístavní infrastruktura poškozena. V důsledku tohoto útoku došlo v Oděse také k zranění jedné ženy, která byla hospitalizována, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Informovala o tom Ukrajinska pravda.
Íránský dron Šáhid-136

Noc dronů. Moskva poslala na Kyjev šáhidy, Ukrajina zaútočila na Krym

Na ukrajinském nebi bylo dnes v noci živo. Kyjevská vojenská správa na území Ukrajiny eviduje 32 ruských útoků drony, z nichž 25 sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo, že v Černém moři bylo zničeno několik plavidel a dronů, které směřovaly na poloostrov Krym.
Ukrajinští vojáci brání svou zemi před ruskými agresory.

Rusko poprvé po 12 dnech v noci zaútočilo na Kyjev

Kyjev se v noci stal terčem dalšího útoku ze strany Ruska. Místní úřady informovaly, že byla nasazena protivzdušná obrana, které se podařilo sestřelit všechny útočící drony. Podle serveru Ukrajinska pravda šlo o první dronový útok za 12 dní. 
Íránský dron Šáhid-136

Kovové střepiny a separátní nálože. Íránci poskytují Rusům ničivé sebevražedné drony

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského situace u Bachmutu není začátkem velké protiofenzivy. Armáda potřebuje delší přípravu spojenou s dodávkami raket dlouhého doletu a sebevražedných dronů, především z Británie. Na druhé straně Rusové podnikají podobné přípravy. Hlavice bezpilotních letounů Shahed (Šáhid), které jim po stovkách dodávají Íránci, jsou „obohacené“ o menší separátní nálože a kovové střepiny. 
Íránský dron Šáhid-136

Rusko zahajuje noční útoky drony Šahíd po celé Ukrajině

V noci na sobotu 13. května došlo k ostřelování města Mykolajiv ruskými jednotkami, což způsobilo poškození pětipatrového bytového domu a zničení dvoupatrové průmyslové budovy. Oznámil to guvernér Mykolajiva Vitalij Kim. V důsledku útoku došlo k vznícení požárů v obou budovách, avšak ty byly následně úspěšně uhašeny. Incident si vyžádal tři zraněné osoby.
Íránský dron Šáhid-136

Součástky dronů, kterými Rusko útočí na Ukrajinu, lze sehnat i na AliExpressu

Řada vnitřních součástek íránských dronů Šáhed je natolik jednoduchá, že je lze běžně zakoupit i v internetových obchodech, uvedl v reportáži Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) nejmenovaný představitel ukrajinské rozvědky. Právě těmito drony ve vlnách útočí Rusko na ukrajinská města, naposledy během noci na dnešek.
Íránský dron Šáhid-136

Ruská armáda zřejmě přišla na Ukrajině o všechny íránské drony

Ruská armáda pravděpodobně vyčerpala své zásoby íránských bezpilotních letounů, uvádí v dnešním hlášení britské ministerstvo obrany. Podle Londýna je to pravděpodobné, protože zhruba od 15. února nebyly zaznamenány žádné zprávy o použití těchto dronů na Ukrajině. Naproti tomu od konce ledna do začátku února sestřelila ukrajinská armáda nejméně 24 bezpilotních letounů Šáhed-136.
Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Zničme íránské továrny na drony Šahíd, vyzval Podoljak

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes vyzval ke zničení íránských továren, kde se vyrábějí střely a bezpilotní letouny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Spojených států tento týden obvinil Teherán, že plánuje dodat další zbraně Rusku.
Íránský dron Šáhid-136

Kyjev hlásí útok drony, protivzdušná obrana jich 18 sestřelila

Rusko dnes nad ránem znovu na Kyjev a okolí zaútočilo bezpilotními letouny. Podle úřadů se v hlavním městě podařilo sestřelit 18 z 23 dronů íránské výroby. Drony poškodily kritickou infrastrukturu a starosta Kyjeva Vitalij Kličko řekl, že úder si podle dosavadních informací nevyžádal žádné oběti na životech. Z Kyjevské oblasti kolem metropole jsou hlášeni dva zranění a rozsáhlé škody.
Íránský dron Šáhid-136

WP: Írán se s Ruskem dohodl na výrobě dronů na jeho území

Írán se s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území. Začít by mohla do několika měsíců, píše dnes deník The Washington Post s odkazem na zdroje z tajných služeb. Rusko podle západních rozvědek nasadilo na Ukrajině už zhruba 400 bezpilotních prostředků íránské výroby.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 35 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy