e-recepty

ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři letos dostávat

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.
Lékarna

Lékárníci: Dodržujte odstupy, na respirátory čekáme. Pacienti mají sami diktovat kód e-receptu

Česká lékárnická komora (ČLnK) doporučila kvůli nemoci COVID-19 lékárníkům, aby prostory styku s pacienty pravidelně dezinfikovali a nebrali do rukou mobilní telefony pacientů s e-recepty. Lidé mají ve frontě dodržovat odstupy, a to i od lékárníka. Komora v tiskové zprávě také připomněla, že lékárníci, kteří patří spolu s praktickými lékaři a zubaři mezi nejohroženější zdravotníky, stále čekají na dodání ochranných respirátorů od státu.
Lékaři

Češi nechtějí platit za služby ve zdravotnictví, ukázal průzkum

Výrazná většina lidí v Česku nadále odmítá poplatek u lékaře a za recept v lékárně, snížení počtu lůžek v nemocnicích a úbytek specializovaných pracovišť. Vzrostl souhlas s příplatkem na stravu a lůžko v nemocnici a postupně se zvyšuje podpora dělení zdravotní péče na standardní a placenou nadstandardní. Většina lidí ale stále příplatek na stravu ani placený nadstandard nechce. Vyplývá to z prosincového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
lékaři

Nová podoba e-receptu: Bez razítka, ale s telefonem

Od ledna se změní některá pravidla vydávání elektronických receptů na léky. Nově na nich bude moci být telefon na pacienta, papírové už nebudou muset mít razítko lékaře. O pravidlech vystavování elektronických receptů, která se od ledna 2020 budou řídit novou vyhláškou, ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo v tiskové zprávě. Systém e-receptů byl spuštěn od roku 2018, každý měsíc je jich vydáno mezi pěti a 6,5 miliony.
Léky, ilustrační foto

Sdílený lékový záznam? Platit má od poloviny roku 2019, lékařům hrozí obří pokuty

Zákon zavádějící sdílený lékový záznam by mohl platit od poloviny roku 2019. Po roce povinnosti evidovat všechny vydané recepty na léky elektronicky budou lékařům hrozit až dvoumilionové pokuty. Ministerstvo zdravotnictví je chtělo snížit na nejvýše 300.000 korun, sněmovna ale novelu zákona o léčivech zatím neschválila. V současné době lékaři podle odhadů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) předepisují stále papírově pět až 15 procent receptů. Měsíčně se eviduje mezi čtyřmi až šesti miliony e-receptů.
Adam Vojtěch (ANO)

Likvidační sankce kvůli e-receptu? Nic takového, ujišťuje Vojtěch lékaře

Lékaři se nemusejí obávat, že by za nevydání elektronického receptu po Novém roce mohli dostat milionové sankce. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) by i větší problémy měl řešit nejprve domluvou a konzultací, uvedl Vojtěch. Ministerstvo chce navíc snížit maximální hrozící sankce ze dvou milionů na 300.000 korun.
Adam Vojtěch (ANO)

Elektronizace zdravotnictví se rozplývá? Vojtěch ustupuje před nátlakem lékařů

Další kroky elektronizace zdravotnictví, jako je elektronická dokumentace, budou pro lékaře zpočátku dobrovolné. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) chce úřad připravit takové elektronické služby, které budou pro lékaře výhodné, a proto je budou sami chtít přijmout. Řekl to na dnešní tiskové konferenci k elektronizaci zdravotnictví. Elektronický recept jako první krok funguje od letošního ledna, část lékařů ho ale odmítala. Do budoucna se počítá také se sdílením výsledků vyšetření a laboratorních testů.
Lékárny

Zůstane pacient bez léku, který akutně potřebuje? Lékárny děsí výpadek e-receptu

Praha - Lékárny v době výpadků centrálního úložiště e-receptu podle České lékárnické komory (ČLnK) nemohou vydávat léky, uvedla komora v tiskové zprávě. Podle ministerstva zdravotnictví mají v případě výpadku kontaktovat lékaře, který recept předepsal, aby napsal nově papírový. Povinnost evidovat všechny vydané recepty elektronicky mají lékaři od letošního ledna. Na elektronický recept se k 5. září vydalo přes 46 milionů položek.
Zdravotnictví

Sněmovna zamítla snahu Senátu o odklad e-receptů

Praha - Sněmovna dnes hned v úvodním kole zamítla senátní snahu o dvouletý odklad zavedení povinných elektronických receptů na léky. Současný zákon předpokládá sankci za nevydání e-receptu až dva miliony korun.
Ministerstvo zdravotnictví

Komory lékařů už kritizují nového ministra. Jeho sliby jsou prý hodně na vodě

Praha - Lékaři mají povinně evidovat všechny vydané recepty na léky od 1. ledna 2018, systém ale kritizují jako nepřipravený. Pro nového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by tato záležitost měla být prioritou. Shodli se na tom dnes prezidenti České lékařské komory Milan Kubek a České stomatologické komory Roman Šmucler.
Ministerstvo zdravotnictví

Co čeká zdravotnictví? Kandidát na ministra Vojtěch prozradil plány

Praha - Na zámku v Lánech se dnes s prezidentem Milošem Zemanem sešel adept na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch. Nedostatek zdravotních sester hodlá řešit zvyšováním jejich platů. Pokud se nepodaří odložit povinnost vydávat e-recepty, bude chtít, aby kvůli nim lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni.

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy