Elizabeth Warren

Elizabeth Warren

Senátorka Warrenová by chtěla být viceprezidentkou USA

Americká senátorka Elizabeth Warrenová, která ve středu oficiálně podpořila ambice někdejšího viceprezidenta Joea Bidena v cestě do Bílého domu, by chtěla být viceprezidentkou USA. V rozhovoru s televizí MSNBC v noci na dnešek SELČ prohlásila, že by souhlasila, kdyby ji Biden požádal, aby se k jeho prezidentské kandidatuře opozičních demokratů připojila jako možná viceprezidentka.
Joe Biden

Biden zvyšuje náskok nad Sandersem. V demokratických primárkách získal i Michigan

Bývalý viceprezident Joe Biden si v úterý zajistil důležité vítězství v souboji se senátorem Berniem Sandersem o zisk nominace opoziční Demokratické strany na prezidenta Spojených států. Biden podle agentury AP vyhrál ve čtyřech ze šesti hlasujících států včetně důležitého Michiganu. Pro automatický zisk nominace potřebují kandidáti získat nejméně 1991 delegátů letního nominačního sjezdu. Na základě stále neúplných výsledků jich Biden má 858 oproti Sandersovým 709.
Joe Biden

Biden oslavuje. Při volebním superúterý zvítězil v deseti státech, překvapení v Texasu

Bývalý americký viceprezident Joe Biden podle dílčích výsledků agentury AP zvítězil v desíti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý, jež bylo zatím nejvýznamnějším dnem souboje o zisk demokratické nominace pro letošní prezidentské volby v USA. Dařilo se však také senátorovi Berniemu Sandersovi, který bodoval v nejlidnatější Kalifornii.
Pete Buttigieg

Volební superúterý v USA: Buttigieg a Klobucharová podpořili Bidena

Před demokratickými primárkami a shromážděními ve čtrnácti amerických státech podpořili bývalého viceprezidenta Joea Bidena tři jeho bývalí soupeři. Na podporu jeho boje o demokratickou nominaci do prezidentských voleb vystoupili na akci v Dallasu někdejší starosta města South Bend Pete Buttigieg, senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová a bývalý texaský kongresman Bete O'Rourke, informovala dnes agentura Reuters.
Michael Bloomberg

Sanders by zvážil návrat velvyslanectví USA do Tel Avivu, Bloomberg oponoval

Senátor Bernie Sanders, který prozatím vede v nominačním souboji amerických demokratů pro listopadové prezidentské volby, by v případě zvolení zvažoval možnost vrátit velvyslanectví USA z Jeruzaléma zpět do Tel Avivu. Sanders to řekl v úterní debatě sedmi uchazečů o nominaci. Izraelský ministr zahraničí jeho výrok označil za šokující.
Michael Bloomberg

Bloomberg poprvé v TV debatě demokratů. Rivalové na něj nevybíravě útočili

S tvrdými útoky se musel vypořádat americký miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg, který se ve středu poprvé zúčastnil televizní debaty se soupeři o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb. Do klání ve státu Nevada se kvalifikoval díky rostoucí podpoře v průzkumech veřejného mínění. Pod tlak se však v diskusi dostal také senátor Bernie Sanders, který je v současnosti favoritem nominačního klání.
Kapitol Spojených států amerických

Volební kampaň v USA? Vzrušující, ohromující i frustrující, míní analytik

NÁZOR - Prezidentská volební kampaň ve Spojených státech může být vzrušující, ohromující, zarážející i frustrující zároveň, konstatuje Daniel R. DePetris v komentáři pro server National Interest. Analytik z think tanku Defense Priorities vysvětluje, že jde částečně o soutěž v oblibě veřejnosti a částečně o marketing, kdy je nutné oslovit reklamou stovky milionů lidí.
Pete Buttigieg

Biden a Buttigieg se pohádali. TV debata demokratů byla opět vyhrocená

Uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany se v noci na dnešek už poosmé střetli v televizní debatě. Politici se popichovali, navzájem si hodnotili volitelnost či zkušenosti, ale jeden z aktuálních favoritů nominace Bernie Sanders a také bývalý viceprezident Joe Biden vyzvali ke stranické jednotě v úsilí o vítězství nad stávajícím prezidentem Donaldem Trumpem v letošních volbách.
Pete Buttigieg Analýza

Analýza BBC: Vítězem voleb v Iowě je Buttigieg, uspěli i Sanders či Trump

Vítězem pondělních stranických shromáždění ve státě Iowa se stal bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg, úspěch ovšem zaznamenal také senátor Bernie Sanders, zatímco ostatní uchazeči o prezidentskou nominaci demokratů včetně někdejšího viceprezidenta Joea Bidena skončili v poli poražených.
Pete Buttigieg

Hlasy z Iowy jsou sečteny. Těsně vyhrál Buttigieg, pochybnosti trvají

Demokratická strana v Iowě (IDP) po průtazích a technických problémech označila za těsného vítěze pondělních stranických shromáždění bývalého starostu města South Bend v Indianě Peta Buttigiege. O výsledcích má však pochybnosti nejen řada médií, ale také šéf celoamerického vedení Demokratické strany Tom Perez, který vyzval k jejich prověření. Šéf iowských demokratů Troy Price mezitím v tiskovém prohlášení uvedl, že strana je připravena výsledky překontrolovat, pokud o to někdo z uchazečů o demokratickou prezidentskou nominaci požádá.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 50 minutami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy