energie

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.
Ilustrační fotografie. Komentář

Budeme mít letos drahé energie? Hysterie politiků to naznačuje, ale realita je jiná

Experti z opozičních politických stran k současné vládě České republiky by měly dozajista obsadit místa vypravěčů pohádek minimálně v Českém rozhlase. Jejich neustálý pláč a kritika o drahých energiích nebere konce, zvlášť některým jedincům se už musí z černých scénářů o přemrštěných cenách energií zdát v noci dozajista noční můry. Co na tom, že během prvních lednových dní klesla cena zemního plynu na burze na hodnotu 30 eur/MWh, zatímco začátkem ledna loňského roku byla o více než dvojnásobek vyšší? Hluchota a slepota těchto lidí, toužících po moci, je zkrátka bezbřehá.
Energetický regulační úřad

Rozhodnuto. ERÚ výrazně zdraží lidem regulovanou složku cen energií

V Česku výrazně vzroste výše regulované složky ceny energií, oznámil ve čtvrtek Energetický regulační úřad (ERÚ). U elektřiny půjde o nárůst o 65,7 procenta, u plynu pak o 38,8 procenta. Podle úřadu se však konečné ceny elektřiny příliš nezmění kvůli souběžnému poklesu tržních cen. V případě plynu mají ceny dokonce klesnout.
Plyn, ilustrační fotografie. Komentář

Kolik budeme platit za plyn? Ptejme se spíš sami sebe, zda jsme schopni s energiemi šetřit

Když ne válka, tak stávky za vyšší mzdy. Tak by mohl vypadat titulek textu o tom, jaká bude v nejbližší době cena plynu, který slouží nejen k výrobě elektřiny, ale i k vytápění. A že nejde o nic veselého, naznačují poslední zprávy společnosti Chevron Australia, která tvrdí, že neočekává, že by se v nynějším sporu o mzdy a pracovní podmínky dohodla s odbory. Zastavit stávky v pobočkách firmy na zkapalněný zemní plyn (LNG) Gorgon a Wheatstone se tak nepodařilo. Může tohle výrazně zvýšit cenu energetické komodity? 
Energetika, ilustrační fotografie.

Průměrná domácnost dává za energie o 62 procent víc než předloni, uvedlo MPSV

Průměrná česká domácnost čelila mezi červnem 2021 a 2023 nárůstu cen energií ve výši 61,5 procenta. Nejvíce zasaženou skupinou byli penzisté a také neúplné či nízkopříjmové rodiny. Nejvyšší absolutní ztrátě disponibilního příjmu čelili vlastníci domů. Při zohlednění čistého příjmu různých socio-ekonomických skupin průměrná domácnost ztratila 5,6 % svého čistého příjmu. 
CZK

Obávaný rok 2023: Zestátnění ČEZu. Domácnosti musí počítat s drastickým zvýšením nákladů za energie oproti letošku

V příštím roce bude dění v české energetice vévodit diskuse nad dalším osudem ČEZ. Ten nyní stát vlastní ze zhruba 70 procent a Fialova vláda v příštím roce může rozhodnout o zahájení kroků vedoucích k plnému zestátnění podniku či k jeho rozdělení na část plně státní a na část (polo)soukromou, potenciálně dále alespoň do jisté míry obchodovanou na burze, předvídá ekonom Kovanda.
Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Lidé v Moravskoslezském kraji od Nového roku zaplatí více za vodu i teplo. Jejich ceny se zvedají každoročně, tentokrát bude ale zdražení kvůli růstu nákladů ve všech firmách podstatně větší než obvykle. Města se snaží lidem pomoci tím, že nezvedají poplatky za odpad či cenu jízdného v hromadné dopravě, zjistila ČTK.
Energetika, ilustrační fotografie

dTest: Jak na dotace v oblasti energetických úspor

Aktuální energetická krize nutí spotřebitele ke zvažování úsporných alternativ k vytápění domácností. Nejen s ohledem na cenové výkyvy plynu stále roste zájem o tepelná čerpadla, která nabízejí k životnímu prostředí šetrnější řešení a pro spotřebitele nejlevnější volbu z ekologických variant vytápění. Na tyto benefity reagovalo i Ministerstvo životního prostředí, které se prostřednictvím dotací v rámci programu Nová zelená úsporám snaží využití tepelných čerpadel v českých domácnostech podpořit. Nezapomnělo se však ani na domácnosti, které na tepelná čerpadla nedosáhnou, a to v rámci nového programu Nová zelená úsporám Light. Na co je možné tyto dotace čerpat a jak o ně spotřebitelé mohou žádat? Radí dTest.
Energetika, ilustrační fotografie

Srovnejto přináší lidem 10 rad, jak ušetřit při skokovém zvýšení záloh na energie

Téměř miliónu lidí v Česku se týká úpadek, který oznámila skupina Bohemia Energy letos v říjnu. Svoji činnost tak ukončily, z důvodu extrémního navýšení cen na energetické burze, společnosti Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Firmy uvrhly své zákazníky do nejistoty a některé i do velkých finančních problémů. Dodavatelé, kteří od skupiny Bohemia Energy zákazníky převzali, jim totiž právě kvůli vysokým cenám energií vyměřili násobně vyšší zálohy.
Energetika, ilustrační fotografie. Komentář

Přestat svítit či topit? Nemožné. Česko ani Evropa přitom nemají ucelené balíčky na energetickou krizi

Ceny elektřiny, zemního plynu, nafty, ropy a vůbec komodit, které slouží k nějakému tomu „pohonu“ míří stále výš a výš. Což o to, řeknete si, jistě, tak nebudu jezdit autem, ale třeba vlakem nebo autobusem, když je ta ropa tak drahá (mimochodem, přijde mi, že vývoj ceny ropy a posléze benzínu tu obyvatelé tak nějak ignorují, protože intenzita dopravy, alespoň v místě mého bydliště, je oproti zvyklostem vskutku o dost vyšší“ právě v těchto dnech), jenže přestat svítit nebo topit, zvláště před nadcházející zimou moc nepůjde. Lidi trápí otázka, jak to pak všechno zaplatí. Přijdou na řadu svíčky, když nebudou mít na drahou elektřinu a plyn?
Ursula von der Leyenová

Unijní státy hledají shodu na společném řešení vysokých cen energií

Politici zemí Evropské unie se snaží hledat společnou cestu, jak co nejlépe ochránit obyvatele a firmy před nebývale rychlým růstem cen energií. Zvláště státy jižního a východního křídla EU včetně České republiky usilují před dnešním neformálním summitem a středečním jednáním ministrů životního prostředí o přijetí celoevropských kroků, další země jako Německo jsou ale zdrženlivější.
Radomír Pánek (Ústav fyziky plazmatu AV ČR) Rozhovor

V Praze vznikne světově ojedinělý fúzní reaktor, říká ředitel Ústavu plazmatu AV ČR

ROZHOVOR – Na půdě Akademie věd České republiky vznikne tokamak, který bude jako jediný na světě schopen generovat podobné toky energie jako budoucí fúzní reaktory. O spolupráci mají zájem světové velmoci. V budoucnu by se podle Radomíra Pánka, který je ředitelem Ústavu plazmatu Akademie věd ČR a místopředseda Fusion for Energy, mělo Česko ucházet o hostitelství projektu DEMO, který by přinesl tuzemskému trhu velké možnosti. Řekl to v poslední části rozhovoru pro EuroZprávy.cz.
Radomír Pánek (Ústav fyziky plazmatu AV ČR) Rozhovor

ITER musí dosáhnout desetkrát vyšší teploty než Slunce, říká ředitel Ústavu plazmatu Pánek

ROZHOVOR – Na projektu fúzního reaktoru ITER, který má určit cestu produkci elektřiny do budoucna, se podílí i Česko. Kromě dodávek materiálů a spolupráce s organizacemi EU se čeští vědci podílí i na výzkumu a experimentech. Například tokamak COMPASS stojící v jedné z budov Akademie věd v Praze je pro ITER hojně využíván. Brzy jej ale nahradí větší a novější tokamak, který český fúzní výzkum vynese na světovou špici. Zatím spolupráce na ITERu vynesla Česku přes dvě stě milionů korun. „Což není na vědu úplně málo,“ říká v druhé části rozhovoru pro EuroZprávy.cz Radomír Pánek, ředitel Ústavu plazmatu Akademie věd ČR a místopředseda Fusion for Energy.
Radomír Pánek (Ústav fyziky plazmatu AV ČR) Rozhovor

Nejdražší zařízení na Zemi v sobě uzavře malé Slunce. ITER stojí stejně jako olympiáda, říká český fyzik Pánek

ROZHOVOR – Nejdražší vědecké zařízení na planetě Zemi (dražší je už jen ISS ve vesmíru), které je třikrát těžší než Eiffelova věž, a poskytuje prakticky neomezený zdroj čisté energie. Tím vším má být tokamak ITER. Na tomto ambiciózním projektu se podílí 35 států světa včetně Česka a disponuje rozpočtem přes 460 miliard korun. Napodobit má proces, díky němuž svítí hvězdy. „Díky ITERu mohou být reaktory o výkonu jednotek gigawatt s téměř nevyčerpatelnými zdroji paliva, bez emisí a inherentně bezpečné,“ říká v první části rozhovoru pro EuroZprávy.cz Radomír Pánek, ředitel Ústavu plazmatu Akademie věd ČR a místopředseda Fusion for Energy.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy