Eva Zažímalová (AV ČR)

Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Zeman jmenoval Zažímalovou předsedkyní Akademie věd

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Evu Zažímalovou předsedkyní Akademie věd ČR (AV). Svého druhého funkčního období se odbornice na experimentální botaniku ujme koncem března. V čele Akademie věd je od roku 2017.
Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Vláda projedná setrvání Zažímalové v čele Akademie věd

Návrh na jmenování předsedkyně Akademie věd ČR (AV) Evy Zažímalová do druhého funkčního období v pondělí projedná vláda. Zažímalovou v prosinci zvolil Akademický sněm. Odbornice na experimentální botaniku je v čele AV od roku 2017. Návrh vládě předloží premiér a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Andrej Babiš (ANO).
Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

TOP ženami roku 2020 jsou Prokopová, Pešková, Zažímalová

V anketě TOP ženy Česka roku 2020 zvítězily Radka Prokopová, Daniela Pešková a Eva Zažímalová. Spolumajitelka a výkonná ředitelka společnosti Alca plast Radka Prokopová obhájila titul v kategorii Podnikatelka a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová byla znovu nejúspěšnější v kategorii Veřejná sféra. Členka představenstva České spořitelny Daniela Pešková se stala nejúspěšnější manažerkou. Výsledky 16. ročníku ankety dnes zveřejnilo pořádající vydavatelství Economia.
Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

V čele Akademie věd ČR zůstává Zažímalová

Předsedkyní Akademie věd ČR by i v letech 2021 až 2025 měla zůstat Eva Zažímalová. V dnešní volbě pro ni hlasovalo 209 z 224 přítomných členů akademického sněmu. Volbu akademiků ještě projedná vláda, poté kandidátku jmenuje prezident Miloš Zeman. Své druhé funkční období by pak Zažímalová začala 25. března 2021. ČTK dnes o výsledku volby informovali zástupci Akademie věd (AV)
Vědci, ilustrační foto

Základna pro boj s epidemiemi? Akademie věd ČR chce vybudovat Virologický ústav

Vybudování Virologického ústavu či centra by tuzemskou virologii i příbuzné obory posunulo na vyšší úroveň. Nyní je výzkum "rozptýlen" na různých pracovištích. Vznikla by také základna pro boj s epidemiemi virových onemocnění. Ústav by vyšel na střední jednotky miliard korun, především z evropských fondů. ČTK to řekla předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) a vědkyně v oboru experimentální botaniky Eva Zažímalová.
Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Peníze na výzkum? Přístup vlády pobouřil Akademii věd

Předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) Eva Zažímalová ocenila, že vláda pro rok 2019 zvýší rozpočtové výdaje na vědu a výzkum o 1,2 miliardy na zhruba 36 miliard korun. Akademie věd poprvé obdrží ze státního rozpočtu více než šest miliard korun. Institucionální zdroje, tedy zdroje na rozvoj výzkumných organizací a činnost, však budou od roku 2020 stagnovat, což je podle Zažímalové neodůvodnitelné. Řekla to na dnešním zasedání akademického sněmu. Podle místopředsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karla Havlíčka ale bude rada chtít pro rok 2021 výdaje proti současnému plánu navýšit.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy