Evropská investiční banka (EIB)

ČEZ

ČEZ dostane rekordní úvěr na rozvoj distribuční sítě

Evropská investiční banka (EIB) poskytne české energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy Kč) na modernizaci a rozšíření její distribuční sítě a připojování nových obnovitelných zdrojů energie. ČTK o tom dnes informovala společnost ČEZ. Podle ní jde o dosud nejvyšší půjčku od EIB pro subjekt z České republiky.
Praha

Praha snížila svůj dluh o miliardu. Zda si bude v budoucnu půjčovat, není jasné

Hlavní město letos snížilo svůj dluh o miliardu korun, k letošnímu 30. červnu dluh činil 18,7 miliardy korun. Snížení dluhu je důsledkem amortizace pěti úvěrů od Evropské investiční banky (EIB). ČTK to řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Praha má na letošek schválen rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl dorovná například z peněz, které získá od státu.
Ministerstvo zemědělství

Evropská investiční banka půjčila Česku osm miliard, půjdou na vodní stavby

Ministerstvo zemědělství získalo od Evropské investiční banky (EIB) úvěr osm miliard korun na zkvalitnění hospodaření s vodou. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Dušan Ondrejička z tiskového odboru EIB. Peníze ministerstvo použije na financování vodních staveb například k zadržování srážkové vody nebo na protipovodňová opatření.
Vlaky

Česko plánuje modernizaci železnic, z EIB si půjčí 11,5 miliardy korun

Česko bude v letech 2019 až 2025 čerpat na modernizaci železnic úvěr 11,5 miliardy korun od Evropské investiční banky (EIB). Na dnešním jednání to schválila vláda, informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Peníze chce stát investovat do rozšíření osmi úseků železničních koridorů. Skutečná výše vyčerpaných peněz se bude odvíjet od reálných nákladů na stavby. Dalších 11,5 miliardy korun poskytne na projekt stát a necelou miliardu budou tvořit peníze z evropských fondů.
Byty

Češi nemají kde bydlet. Lidovci navrhují půjčku 50 miliard od evropské banky

Praha - Lidovci chtějí získat od Evropské investiční banky půjčku 50 miliard korun na rozvoj obecního nájemního bydlení. O návrhu budou jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO), řekl dnes novinářům předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Půjčka by podle něj mohla přispět k zajištění dostupného bydlení v českých městech.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy