Evropská rada

Charles Michel (vpravo) na summitu EU

Evropští lídři se shodli na dalším prodloužení sankcí vůči Rusku

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes na summitu v Bruselu jednomyslně shodli na dalším prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku o půl roku. Oznámil to mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela. Podle unijních lídrů Moskva stále nedodržuje mírové dohody z Minsku, které požadují vyřešení situace na východě Ukrajiny ovládaném proruskými separatisty.
Charles Michel během summitu EU o Bělorusku. (19.8.2020)

Lídři zemí EU probírají další spolupráci při boji proti covidu-19

O další koordinaci boje proti rychle se šířící koronavirové nákaze jednají dnes večer na dálku prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Diskutují o plánu předsedy Evropské rady Charlese Michela, který chce členské státy přesvědčit mimo jiné o potřebě vzájemného uznávání covidových testů či plošného využívání rychlotestů.
Andrej Babiš

O svolání Evropské rady oficiálně nejprve žádalo Polsko. Posíláme si smsky, reaguje Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle svých slov požádal o svolání urgentní konference členů Evropské rady kvůli situaci v Bělorusku po tamních prezidentských volbách. Jako první tak učinil polský předseda vlády Mateusz Morawiecki, což dokládá i pět dní starý oficiální dopis zveřejněný na polském vládním webu. Podobnou oficiální žádost ale český premiér k dispozici zřejmě nemá, pro EuroZprávy.cz totiž uvedl, že věc komunikuje přes sms zprávy.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.
Charles Michel

EU má nového "prezidenta". Charles Michel převzal od Tuska vedení Evropské rady

Evropská unie musí být světovým lídrem v klimaticky odpovědné ekonomice a začít více dělat pro společnou obranu a bezpečnost. Prohlásil to dnes nastupující předseda Evropské rady Charles Michel, který přebral úřad od svého předchůdce Donalda Tuska. Podotkl, že při vedení unijních summitů bude mít vlastní styl a bude otevřený kompromisům s členskými státy.
Donald Tusk

Komentář: Jak se změní evropská politika pod Tuskem?

Donald Tusk, dosluhující předseda Evropské rady, byl během kongresu v Záhřebu zvolen novým předsedou největší evropské frakce – Evropské lidové strany (EPP). Tusk do funkce nastoupí v nadcházejícím měsíci a v předsednickém křesle vystřídá někdejšího francouzského europoslance Josepha Daula. Ten si je jistý, že s novým vedením vstoupí EPP do nové éry. Jak se tedy politika největší poslanecké frakce na unijní úrovni pod vedením Donalda Tuska změní?
Donald Tusk

Komentář: Brexit se znovu odkládá. Dojde k němu vůbec někdy?

Dosluhující předseda Evropské rady Donald Tusk v pondělních ranních hodinách přidal na svůj Twitter příspěvek, ve kterém potvrdil další odložení brexitu. O den později se loučící se předseda opětovně na sociální síti vyjádřil, že EU-27 odložení oficiálně přijala. Jedná se tak už o třetí odklad odchodu Spojeného království z Evropské unie, ke kterému mělo původně dojít na konci letošního března. Nesnižuje však další „pružný“ odklad legitimitu celého brexitového procesu? A co nás vlastně v následujících třech měsících čeká?
Donald Tusk

V Bruselu začíná summit lídrů Evropské rady. O čem všem se bude jednat?

V belgickém Bruselu dnes odpoledne začne dvoudenní summit lídrů Evropské unie. Hlavy unijních států či jejich vlád se začnou do unijní metropole sjíždět krátce po obědě. Na pořadu jednání a debat budou klíčové záležitosti, se kterými se současná osmadvacítka potýká. Jednání budou zakončena tiskovou konferencí v průběhu zítřejšího dne, čas bude ještě upřesněn.
Evropská Unie

Co si občané myslí o Evropské unii? Nový průzkum to jasně ukázal

Vzhledem ke skutečnosti, že Evropská unie v posledních několika měsících prošla mnohými personálními obměnami a další jí ještě v nadcházejících měsících čekají, provedl thinktank Evropské rady pro Zahraniční záležitosti velký průzkum napříč unijní občanskou společností. Průzkum se primárně zaměřil na to, co unijní občané v uplynulém období považovali za důležité a které oblasti a politiky se jim jevily jako klíčové. Thinktank dále zjišťoval, jaké by dle občanů měly být priority unie v nadcházejícím volebním cyklu.
Vietnam, ilustrační foto

EU uzavře dohodu o volném obchodu s další asijskou zemí – po Singapuru následuje Vietnam

Evropská rada po včerejším jednání zveřejnila zprávu, že se přední lídři Evropské unie konečně shodli na tom, že dojde k uzavření smlouvy o volném obchodu s další z asijských zemí. Již tuto neděli dojde v Hanoji, hlavním městě Vietnamu, k podepsání smlouvy mezi dvěma subjekty, která zaručí ulehčení vzájemných obchodních vztahů. Mimo smlouvu o volném obchodu podepíše EU s Vietnamem i smlouvu, která bude ošetřovat ochranu vzájemných investic.
Angela Merkelová

Merkelová šéfkou EU? Němci chtějí ovládnout Unii

Během dvoudenního summitu konaného v pátek a sobotu se lídři EU neshodli na obsazení klíčových funkcí v evropských institucích. V kuloárech se dlouhodobě spekuluje o tom, že by si evropští lídři včetně premiérů Visegrádu přáli za vůdkyni Evropské rady německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta má svá želízka v ohni nejen pro šéfa Evropské komise, ale i Evropské centrální banky.
Evropská unie, ilustrační foto

Lídři EU dali v Bruselu dohromady „novou strategickou agendu“

Na dvoudenním summitu EU, který se konal tento čtvrtek a pátek v Bruselu, se lídři členských států shodli na klíčových oblastech a prioritách pro nadcházející období 2019-2024 a vytvořili tzv. „novou strategickou agendu“. Ta bude v následujících letech výchozím bodem pro rozhodování na politickém poli Evropské unie. Strategická agenda, tak jak ji lídři ve čtvrtek zveřejnili, je dokumentem spíše obecnějšího charakteru. Na konkrétních postupech v jednotlivých oblastech se státy budou muset teprve shodnout.
Peter Pellegrini

Pellegrini nahradí Tuska? Premiér SR má zájem o post "prezidenta" EU

Slovenský premiér Peter Pellegrini podle listu Pravda usiluje o získání funkce předsedy Evropské rady, kterou v současnosti zastává Donald Tusk. List to dnes napsal na svém webu s odvoláním na tři nejmenované vysoce postavené zdroje ze zemí visegrádské čtyřky, kterou kromě Slovenska tvoří také Česko, Maďarsko a Polsko.

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 28 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy