Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC)

Virus chřipky (vlevo) vs koronavirus (vpravo)

V EU hrozí vážná chřipková sezóna, upozorňuje ECDC

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dnes vydalo varování před hrozbou závažné chřipkové sezóny. Ačkoliv šíření chřipkového viru je ve státech Evropské unie stále nízké, v Chorvatsku byl zaznamenán typ A chřipkového viru, který patří k těm, již častěji způsobují chřipkové epidemie. ECDC se také obává souběhu epidemií chřipky a covidu-19.
Ilustrační foto

ECDC: Zavřít školy kvůli koronaviru má být poslední možností

Rozhodnutí uzavřít školy kvůli omezení šíření pandemie nemoci covid-19 by mělo být použito až jako poslední možnost. Negativní vliv na zdraví dětí, výchovný dopad na děti a rovněž ekonomický dopad na společnost pravděpodobně převažují nad přínosem preventivního zavření škol.
Ilustrační foto

Evropská komise navrhla posílení zdravotní politiky EU, koupí další vakcínu proti covidu

Evropská unie by měla lépe koordinovat zdravotní politiky členských států, aby byla připravena čelit hrozbám jako je současná pandemie covidu-19. Navrhla to dnes Evropská komise, která počítá mimo jiné se vznikem nové zdravotnické agentury či rozšířením působnosti současných evropských úřadů. Podle eurokomisařky pro zdravotnictví Stelly Kyriakidisové je plán prvním krokem na cestě k "evropské zdravotní unii".
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Koronavirus: Česko je nadále první v poměrném počtu mrtvých za týden

Ačkoli počet nakažených novým typem koronaviru i počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 v poslední době v Česku rychle přibývá (ve středu přibylo rekordních 15.729 nově nakažených, v úterý zemřelo 223 lidí, zatím nejvíce za jeden den), co se týče smrtnosti, tedy podílu zemřelých s covidem na celkovém počtu nakažených, patří Česko mezi nejlepší v EU.
Covid-19, ilustrační foto

Covid: Česko zařazeno mezi sedm nejrizikovějších zemí v Evropě

Vývoj epidemie covidu-19 v sedmi evropských zemích, mezi nimiž je Česká republika, vyvolává velké znepokojení. Oznámilo to dnes Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Pole něj v těchto zemích stoupá počet těžce nemocných nebo hospitalizovaných a úmrtnost buď narůstá, nebo její nárůst v blízké době hrozí.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy