EZ

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.
Eurozpravy.cz

Meziroční inflace v květnu klesla na 2,9 procenta

Meziroční inflace v květnu klesla na 2,9 procenta z dubnových 3,1 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,2 procenta. Na růstu cen se podepsalo hlavně zdražování pohonných hmot, naopak řada potravin meziročně dále zlevňovala. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Dnešní údaje o meziroční inflaci byly v souladu s odhady České národní banky v její aktuální prognóze.
Eurozpravy.cz

Zastavování bezvýsledných exekucí se má podle Senátu týkat i starších případů

Zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí by se mělo týkat podle Senátu i starších případů, nikoli jen nových. Novelu dnes horní komora vrátila i s dalšími změnami k opětovnému projednání poslancům. Sporné zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů s principem, aby měl jeden dlužník jednoho exekutora, se mezi ně nedostalo.
Eurozpravy.cz

Papež František odmítl rezignaci německého kardinála Marxe

Papež František odmítl rezignaci německého kardinála Reinharda Marxe, který chtěl opustit funkci mnichovského arcibiskupa. Marx svou nabídkou rezignace kritizoval způsob, jakým se katolická církev postavila ke svým sexuálním skandálům. V dopise, který dnes zveřejnil Vatikán, vyjádřil papež německému kardinálovi pochopení a vyzval ho, aby v čele bavorské diecéze pokračoval.
Eurozpravy.cz

Dánsko zruší povinnost nosit roušky, pustí víc diváků na stadion na Euro

Dánsko chystá v pondělí další rozvolnění opatření přijatých proti šíření koronaviru. Lidé již nebudou muset nosit na veřejnosti roušky s výjimkou stojících cestujících ve veřejné dopravě. Na zápasy mistrovství Evropy ve fotbale v Kodani pustí úřady 25.000 diváků namísto doposud plánovaných 16.000, informovala agentura Reuters s odvoláním na oznámení dánské vlády.
Eurozpravy.cz

České politiky rezoluce europarlamentu nepřekvapuje

Čeští opoziční politici považují střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) za jasný, takže je nepřekvapuje usnesení, ve kterém jej odsoudil Evropský parlament (EP). Předsedové opozičních stran ČTK sdělili, že Babiš by měl záležitost řešit, v současnosti je totiž mimo jiné příčinou špatné pozice České republiky u partnerů v zahraničí. Premiér by podle nich měl odejít z politiky, nebo zajistit, aby holding Agrofert z jeho svěřenských fondů nepobíral dotace.
Eurozpravy.cz

Kněz Štemberka si mohl zachránit život. V Lidicích však zůstal, aby při německém běsnění poskytoval duchovní útěchu

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského - Právě dnes si připomínáme smutné výročí 79 let od tragédie, která se odehrála v obci Lidice. Spolu s východočeskou osadou Ležáky je vnímaná jako jeden ze symbolů nacistických zvěrstev v Česku během takzvané heydrichiády. Nacistické vraždění v Lidicích a posléze i v osadě Ležáky vyvolalo ve světě vlnu sounáležitosti. Existují dokonce vesnice v USA, Mexiku a Brazílii, které se na znamení solidarity přejmenovaly na Lidice. Stojí také za připomínku, že teprve zmíněné vypálení těchto vesnic a zavraždění několika stovek lidí přiměly Velkou Británii a Francii k tomu, aby nedlouho poté konečně uznaly Mnichovskou dohodu jako neplatnou.
Eurozpravy.cz

Aktivistky obsadily rypadla na Teplicku a Chomutovsku, práce byly zastaveny

Aktivistky dnes brzy ráno obsadily dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup-Tušimice na Chomutovsku. V Bílině jich proti těžbě uhlí protestuje šest, v Tušimicích čtyři. Žádají rychlý a spravedlivý konec těžby uhlí. Podle jejich vyjádření pro má ČTK každým dnem, kdy se uhlí těží, uniká příležitost lidem v uhelných regionech zajistit důstojnou budoucnost.
Eurozpravy.cz

Ve středu přibylo o sto případů nákazy méně než před týdnem

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na 100.000 obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených.
Eurozpravy.cz

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply, tempo růstu ale zpomalilo

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply o 2,9 procenta. Tempo jejich růstu proti dubnu zpomalilo o 0,2 procentního bodu. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,2 procenta. Na růstu cen se podepsalo hlavně zdražování pohonných hmot, naopak řada potravin meziročně dále zlevňovala. Uvedl to dnes Český statistický úřad.
Eurozpravy.cz

Psychologie dezinformací. Proč jim věří tolik lidí?

Jakkoli téma dezinformací není žádnou novinkou, do popředí zájmu vědců, novinářů i zákonodárců se dostalo mnohem více až v souvislosti s prezidentskými volbami v USA v roce 2016. Právě v tomto případě sledoval celý svět v přímém přenosu, jaký vliv mohou dezinformace mít (nejen) na politiku a společnost.
Eurozpravy.cz

Vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson se nebudou očkovat mladší 60 let

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovat mladší 60 let. Uvedlo to dnes v tiskové zprávě s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy