Fáiz Sarrádž

Chalífa Haftar

Šance na mír v Libyi se hroutí, vládní vojska se snaží dobýt město Syrta

Síly loajální libyjské vládě v Tripolisu (GNA) dnes pokračují v postupu na město Syrta východně od metropole. Dochází k tomu za situace, kdy Egypt, který podporuje rivalské východolibyjské jednotky (LNA) vedené polním maršálem Chalífou Haftarem, doporučil příměří mezi oběma znepřátelenými stranami libyjského konfliktu, informuje agentura AP.
Chalífa Haftar

Haftarova armáda vyhlásila v Libyi příměří, má platit do konce ramadánu

Jednotky polního maršála Chalífy Haftara, které ovládají většinu Libye, v noci na dnešek oznámily, že do konce ramadánu přerušují veškeré vojenské operace. Informovala o tom agentura AFP, která připomněla, že v Libyi postní měsíc začal 24. dubna. Mezinárodně uznávaná vláda v Tripolisu, proti které Haftar bojuje, na maršálovo prohlášení zatím nereagovala.
Libye

Válka, kterou již nelze ignorovat. Evropa se konečně probudila, soudí analytik

NÁZOR - V uplynulých devíti letech Libye přestala být suverénní zemí, konstatuje Daniel R. DePetris v komentáři pro server National Interest. Analytik z think tanku Defense Priorities deklaruje, že severoafrický ropný stát přišel o nezávislost, hrdost a sebeúctu a nyní se zmítá v zuřivé občanské válce živené cizími mocnostmi, kterým nedělá problém využívat Libyi k prosazování vlastních cílů.
Angela Merkelová, německá kancléřka

Mrak nejistoty nad Libyí. Berlínská konference toho moc nevyřešila, píšou média

Berlínská konference k Libyi byla malým krokem směrem k ukončení konfliktu mezi jednotkami polního maršála Chalífy Haftara a mezinárodně uznávanou vládou premiéra Fáize Sarrádže, shodují se po nedělním setkání představitelé zúčastněných států, zástupci mezinárodních organizací i média. Podle francouzského deníku Le Monde zahaluje zdánlivě úspěšná jednání "mrak nejistoty" a až čas ukáže, zda budou obě strany konfliktu schopné dodržet příměří.
Josep Borrell

Borrell: EU může pomoci ke kontrole zbraňového embarga v Libyi

Kontrolu dodržování zbraňového embarga v Libyi, na němž se v neděli v Berlíně dohodli lídři světových zemí, by mohla mít na starosti také Evropská unie. Před dnešním jednáním ministrů zahraničí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož bude třeba dohlédnout i na případné příměří. Jednou z možností, které dnes budou ministři probírat, je také vyslání evropských jednotek na sever Afriky.
Berlín, ilustrační foto

Berlín se chystá na konferenci o Libyi, byli pozváni oba rivalové

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové dnes oficiálně potvrdila nedělní mezinárodní konferenci ohledně situaci v Libyi. Kabinet o tom informoval v prohlášení. Severoafrickou zemi sužuje konflikt mezi jednotkami polního maršála Chalífy Haftara a vládou premiéra Fáize Sarrádže, již uznává OSN. Představitele obou stran německá vláda pozvala, stejně jako zástupce evropských a afrických zemí, Evropské unie či OSN.
Chalífa Haftar

Fiasko v Moskvě. Haftar příměří nepodepsal, Erdogan hrozí vojenským úderem v Libyi

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar podle tiskové agentury TASS odjel z Moskvy bez podpisu mírové dohody o příměří. V ruské metropoli se při prostřednictví ruských a tureckých diplomatů od pondělka konaly rozhovory, které měly zajistit klid zbraní mezi mezinárodně uznávanou vládou Fáize Sarrádže sídlící v Tripolisu a Haftarovými jednotkami na východě Libye. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes Haftarovi jeho odchod vyčetl a oznámil, že v případě pokračování bojů se Ankara nebude zdráhat zasáhnout.
Chalífa Haftar

V Moskvě se rokuje o libyjském konfliktu. Sarrádž se odmítl sejít s Haftarem

Premiér libyjské mezinárodně uznávané vlády Faíz Sarrádž se dnes odmítl zúčastnit setkání s polním maršálem Chalífou Haftarem, na němž měly obě strany jednat o příměří v severoafrické zemi. Mírové rozhovory nicméně pokračují prostřednictvím Ruska a Turecka. S odvoláním na představitele libyjské vlády o tom dnes informovala agentura TASS.
Chalífa Haftar

Haftar otočil. Jeho armáda kývla na příměří navržené Ruskem a Tureckem

Libyjská národní armáda (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, která ovládá východ země a válčí s vládou v Tripolisu, vyhlásila od půlnoci příměří. Mezinárodně uznávaný kabinet premiéra Faíze Sarrádže s klidem zbraní následně vyjádřil souhlas. Haftarovy síly nicméně varovaly, že tvrdě udeří, pokud druhá strana příměří poruší.
Recep Tayyip Erdoğan

Ruští žoldnéři v Libyi? Turecko už nebude mlčet. Erdogana rozzlobil výrok Moskvy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že Turecko už nebude mlčet o ruských žoldnéřích přítomných v Libyi, kteří podporují východolibyjské jednotky polního maršála Chalífy Haftara. Reagoval tím na poznámku Moskvy z dnešního rána, kdy vyjádřila obavy z možného vyslání tureckých vojáků do Libye, kteří by podporovali Haftarovy nepřátele. Informovala o tom agentura Reuters.
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan proti Haftarovi. Turecko se postavilo na stranu libyjského premiéra

Turecko poskytne Libyi veškerou potřebnou pomoc. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který v Istanbulu jednal s libyjským premiérem Faízem Sarrádžem. Ten stojí v čele mezinárodně uznávané libyjské vlády, kterou podporuje i Turecko. Postup libyjského maršála Chalífu Haftara, který od dubna obléhá Tripolis, považuje Erdogan naopak za nelegitimní.
Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)

Bojová letadla bombardovala nemocnici u Tripolisu, zahynulo pět lékařů

Pět lékařů zahynulo a dalších osm lidí utrpělo zranění při sobotním náletu na polní nemocnici jižně od Tripolisu. S odvoláním na sdělení mluvčího tripoliské vlády uznávané OSN to dnes napsala agentura AFP. Podle ní za útokem stojí samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) vedená polním maršálem Chalífou Haftarem, jež od dubna vede proti hlavnímu městu ofenzivu. LNA se však k útoku nepřihlásila.
Chalífa Haftar

Smír v Libyi? Političtí soupeři Haftar a Sarrádž se znovu dohodli na volbách

Předseda mezinárodně uznávané libyjské vlády Fáiz Sarrádž se s maršálem Chalífou Haftarem, který ovládá východní Libyi, dohodl na uspořádání voleb. Má tak skončit přechodné období, které v této severoafrické zemi trvá od revoluce v roce 2011. Oznámila to dnes Podpůrná mise OSN v Libyi (UNSMIL). Podobná dohoda vznikla i loni, ale termín voleb tehdy nebyl dodržen.
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic

Babiš jednal s libyjským premiérem, Česko pomůže v boji s uprchlickou krizí

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na setkání s předsedou libyjské vlády Fáizem Sarrádžem podpořil jeho tripoliský kabinet, který OSN uznává jako regulérní vládu Libye. Babiš novinářům po schůzce v Kramářově vile řekl, že by si přál akčnější postup Evropské unie při pomoci Libyi v boji s nelegální migrací. Sarrádž uvedl, že Libye uvítá každou podporu v boji s migrací.
Uprchlíci, ilustrační foto

Kruté zacházení s uprchlíky? Libyjský premiér označil kritiku EU za nemístnou

Za nemístnou a nepřijatelnou označil dnes libyjský premiér Fáiz Sarrádž kritiku zemí Evropské unie, kterým se nelíbí podmínky v internačních táborech pro migranty v jeho zemi. Především státy, které žádné migranty přijímat nechtějí, nemají podle něj na kritiku právo, uvedla agentura APA. Sarrádž, jenž stojí v čele tripoliské vlády uznané OSN, je dnes na návštěvě ve Vídni. Z Rakouska zamíří do Česka, kde se ve středu setká mimo jiné s premiérem Andrejem Babišem.

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy