FAMU

ministerstva

"Těší mě reprezentovat Česko." Ruska Kaščejevová si vyřizuje trvalý pobyt, její film má šanci na Oscara

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu.
Antonín Staněk

FAMU se postavila Staňkovi, kritizuje odvolání Fajta a Soukupa

Rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa považují zástupci Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) za nedůvěryhodné. Žádají vypsání transparentního a nestranného výběrového řízení. Akademický senát a děkan FAMU Zdeněk Holý to uvedli v usnesení, které dnes zaslali ČTK.
Film, ilustrační foto

Děkan FAMU odmítl důvody svého odvolání. Bojuje za něj Třeštíková, prý hrozí rozklad školy

Praha - Děkan FAMU Zdeněk Holý je přesvědčený, že návrh Akademického senátu na jeho odvolání je nedostatečně odůvodněný. "Výtky senátu jsem na jednání Akademického pléna jasně vysvětlil či vyvrátil," sdělil Holý ČTK. Podle něj senát, který v pondělí schválil návrh na jeho odvolání, nevyslyšel názor Umělecké rady FAMU ani názory vedoucích kateder, výzvu kolegia děkana FAMU či studentskou iniciativu Apel k akademické obci, vyzývající všechny strany sporu k dialogu. Spor na škole je pravděpodobně mezi teoretiky filmu a aktivními tvůrci a zastánci tradičního filmového řemesla.
Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tuhý se omluvil za návštěvu policistů na FAMU, omluvu poslal i písemně

Praha - Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec se dnes v odpoledních hodinách sešli na akademické půdě s děkanem FAMU a zástupci z řad pedagogů i studentů fakulty. Tuhý objasnil přítomnost a postup policistů na fakultě v rámci bezpečnostního opatření v době návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky dne 30. Března 2016. Za nedostatky se omluvil a tuto omluvu předal děkanovi Pavlu Jechovi také písemně. 

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy