FDP (Svobodná demoratická strana Německo)

Ilustrační fotografie.

Němečtí Zelení a liberálové společné rozhovory hodnotí pozitivně

O optimismu dnes po dalším kole předběžných sondovacích rozhovorů o společné vládě hovořili němečtí Zelení a svobodní demokraté (FDP). Spolupředseda Zelených Robert Habeck za dobrý začátek označil to, že obě strany chtějí změny, i když se jejich představy liší. Šéf liberální FDP Christian Lindner ocenil, že jednání se nese v dobré atmosféře.
Armin Laschet

CDU/CSU pozvala Zelené a liberály k jednáním o koalici

Šéfové Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťansko-sociální unie (CSU) Armin Laschet a Markus Söder dopisem pozvali Zelené a svobodné demokraty (FDP) k jednáním o společné německé vládní koalici. Dnes o tom informovala agentura DPA.
Církev

Konec nařízení z roku 1803? Německá opozice požaduje vyrovnání s církvemi

Opoziční liberálové FDP, Zelení a postkomunistická Levice chtějí v Německu ukončit vyplácení každoročního odškodnění církvím, na které spolkové země každoročně vynakládají okolo 550 milionů eur (14,5 miliardy korun). Toto finanční plnění má původ v časech Napoleona Bonaparta, konkrétně v rozhodnutí říšského sněmu z roku 1803 o sekularizaci a zrušení církevních knížectví.
Berlín, ilustrační foto

Německý parlament bobtná. Narůstající počet poslanců vyvolal neshody v koalici

Nadcházející německé parlamentní volby, které se uskuteční příští rok v září, opět rozproudily debatu o volební reformě, jenž by zastavila nabobtnávání Spolkového sněmu. Ten má aktuálně 709 poslanců, což je rekord od vzniku spolkové republiky. Politické strany ujišťují, že reformu podporují, každá má ale vlastní představu o její podobě. Bez dohody hrozí, že za rok po volbách bude v parlamentu i přes 800 poslanců.
Americká armáda, ilustrační fotografie

Němci podporují částečné stažení vojsk USA, ukázal průzkum.

Zatímco němečtí politici chystané stažení části amerických vojsk ze země většinou odmítají, mezi obyvatelstvem se tento krok setkává spíše se souhlasem. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného institutem YouGov pro tiskovou agenturu DPA schvaluje téměř polovina (47 procent) Němců omezení počtu amerických vojáků, kterých je nyní v Německu kolem 35.000.
Berlín, ilustrační foto

V Německu dál roste podpora CDU/CSU, protiuprchlická AfD upadá

Koronavirus výrazně zamíchal kartami na německé politické scéně. Vládní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se během epidemie těší u voličů popularitě, kterou nepamatuje od léta 2017. Naopak nejsilnější opoziční strana, pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) má nejnižší podporu za téměř tři roky. Ukázal to aktuální průzkum pro veřejnoprávní televizi ARD.
Ilustrační foto

Hamburk volí zastupitelstvo, favoritem jsou SPD a Zelení

V severoněmeckém Hamburku, který je zároveň jednou ze 16 spolkových zemí, dnes ráno odstartovaly zemské volby. Jejich favoritem jsou sociální demokraté (SPD) následovaní Zelenými, tedy dvojice stran, která druhému největšímu německému městu vládne posledních pět let. První odhady výsledků budou známé hned po uzavření volebních místností v 18:00.
Berlín, ilustrační foto

Durynský premiér Kemmerich rezignoval. Spolkovou zemi patrně čekají předčasné volby

Durynský ministerský předseda Thomas Kemmerich (FDP), zvolený do funkce ve středu i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), se dnes funkce vzdal. Na twitteru to uvedla frakce jeho svobodných demokratů v zemském sněmu. Celoněmecká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vedená kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se zatím v Berlíně dohodla na tom, že by se v Durynsku měly uskutečnit předčasné volby.
Německá vlajka

Durynský premiér Kemmerich rezignoval. Čelil kritice za podporu od AfD

Ministerský předseda německé země Durynska Thomas Kemmerich (FDP), zvolený do funkce i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), po pouhých 24 hodinách v úřadu oznámil, že v něm skončí. Ustoupil tak tvrdému tlaku kancléřky Angely Merkelové (CDU) i řady dalších předních politiků, podle níž je jakákoliv spolupráce s AfD nepřípustná. Je možné, že 2,2 milionovou východní spolkovou zemi čekají předčasné volby.
Ilustrační foto

Německá vláda požádala poslance, aby jí nekladli tolik dotazů

Německá vláda požádala poslance Spolkového sněmu, aby jí nekladli tolik dotazů. Od počátku současného volebního období na podzim 2017 museli ministerští úředníci zodpovědět již 6185 písemných interpelací. V obou předcházejících volebních obdobích přitom tento počet nepřesáhl pokaždé 4000, informovala agentura DPA.
Berlín, ilustrační foto

Volby v Durynsku ovládla Levice, druhá je AfD. Nová koalice se bude rodit těžko

Zemské volby ve východoněmeckém Durynsku poprvé vyhrála strana Levice se ziskem 31 procent hlasů. Druhá skončila výrazně posílená protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 23,4 procenta a až třetí křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové, kteří si s 21,8 procenta značně pohoršili. Současná durynská vláda Levice, sociální demokracie (SPD) a Zelených v novém parlamentu nebude mít většinu. Nová koalice se bude rodit jen těžko.
Německá vlajka

Německem otřásá skandál. Ve vedení obce zasedl neonacista

Západoněmeckou obec Waldsiedlung již nevede člen krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Stefan Jagsch, v úterý ho zastupitelé odvolali a ve funkci ho vystřídala zástupkyně křesťanských demokratů (CDU). Informovala o tom agentura DPA.
Německá kancléřka Angela Merkelová

Facka pro vládu Merkelové: Podpora SPD je nejnižší od roku 1949

Němečtí sociální demokraté (SPD), menší koaliční partner ve vládě kancléřky Angely Merkelové, v průzkumu volebních preferencí dále ztrácejí. Strana by podle nejnovějšího průzkumu agentury Forsa získala ve volbách jen 11 procent hlasů, což je nejméně od roku 1949.
Německá kancléřka Angela Merkelová

Situace v Německu je vážnější, než se myslelo? Zde jsou scénáře dalšího vývoje

Hluboká krize německých sociálních demokratů (SPD) může vyústit i v pád vlády velké koalice CDU/CSU a SPD kancléřky Angely Merkelové (CDU) a předčasné volby. Ale nemusí. Ve hře je po nečekaném odchodu Andrey Nahlesové z čela sociální demokracie několik variant, a to včetně takových, které jsou ve spolkové republice prakticky nevyzkoušené.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 3 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 3 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 6 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 7 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy