festival Cannes

DiCaprio, Leonardo

Festival v Cannes začal poctou zesnulé režisérce Vardaové

Poctou francouzské režisérce Agnès Vardaové, která zemřela letos v březnu, dnes ve jihofrancouzském letovisku Cannes začal 72. ročník mezinárodního filmového festivalu. Zahájili ho herci Javier Bardem a Charlotte Gainsbourgová. Následuje světová premiéra hororové komedie Mrtví neumírají amerického režiséra Jima Jarmusche. Ve snímku o městě, kde mrtví vstávají z hrobů a terorizují obyvatele, hrají například Bill Murray, Adam Driver a Tilda Swintonová.
film Jack staví dům

Nejskandálnější film letošního festivalu v Cannes míří do českých kin

Praha - Jeden z největších evropských režisérů Lars von Trier se letos po sedmi letech klatby vrátil na festival v Cannes. Nejvýznamnější světový filmový festival vzal provokatéra von Triera na milost kvůli filmu Jack staví dům. V něm režisér vypráví příběh o sériovém vrahovi, v Cannes režisér však řekl, že film ve srovnání s ostatní jeho tvorbou není nijak výrazně brutální nebo šokující. Bez skandálu kolem Trierova filmu se neobešlo ani letos.
53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV)

Zahraniční filmy z festivalu Karlovy Vary, které musíte vidět

V sobotu 7. července skončil v Karlových Varech 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu. V průběhu osmi dnů měli náštěvníci možnost navštívit 236 filmů, z toho 181 hraných a 55 dokumentárních. Součástí festivalu byl bohatý kulturní program doplněný o účast českých i zahraničních hvězd jako Tim Robbins, Terry Gilliam, Robert Pattinson nebo Barry Levinson. Teď, když je 53. ročník u konce, se zaměříme na zajímavé zahraniční filmy, které míří do kin nebo teprve budou.
Filmový festival v Cannes

V Cannes začal filmový festival, v úvodu uctil Formana

Cannes (Francie) - V jihofrancouzském letovisku Cannes dnes večer začal 71. ročník slavného filmového festivalu. Přehlídku oficiálně zahájili americký režisér Martin Scorsese a předsedkyně poroty, australská herečka Cate Blanchettová. V oblíbeném kině na pláži nedaleko festivalového paláce dnes pořadatelé od 21:30 SELČ jako poctu zesnulému režisérovi Miloši Formanovi promítnou jeho snímek Hoří, má panenko.
Kino, ilustrační foto

Dnes startuje filmový festival v Cannes. O kterých filmech se hovoří nejvíc?

Cannes – Francouzkou riviéru dnes ovládne duch filmového umění. Porota, režiséři, scénáristi, herci a další představitelé filmové průmyslu se dnes sejdou na jednom z nejprestižnějších filmových festivalů na světě. Své filmy budou prezentovat jak dávno zavedení režiséři, například Jean-Luc Godard, tak i relativně nová filmová jména. Festival uctí památku na nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana, a to stejně jako Karlovarský festival.
Kino, ilustrační foto

Režisér Martin Krejčí natáčí svůj první film v americké produkci

Praha – Režisér Martin Krejčí, který se mimo jiné podílí na vzniku originálních znělek karlovarského festivalu, začíná natáčet svůj první celovečerní film v Americe. Film The True Aventures of Wolfboy o mladém outsiderovi, který uteče z domova, aby našel svou matku, vzniká podle scénáře uznávané dramatičky Olivie Dufault. V hlavních rolích se objeví John Turturro a Jaeden Lieberher.
V útrobách kosmické lodi se odehrává drtivá většina filmu

RETRORECENZE: Ikárie XB 1 se vrací na plátna kin, nově bodovala v Cannes

Retrorecenze - Sci-fi tématika patří k nejoblíbenějším, ale zároveň nejožehavějším žánrům kinematografie. Především jsou výlety do budoucnosti poměrně nepředvídatelné, aby s odstupem i relativně krátkého času nepůsobily směšně. Tento týden vstupuje do kin restaurovaná verze více než půlstoletí starého snímku.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 25 minutami

před 38 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy