Fiat Chrysler (FCA)

Fiat, ilustrační foto

Fiat Chrysler a PSA se mohou spojit, nový gigant ponese název Stellantis

Evropská komise (EK) dnes schválila spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem PSA. Fúze v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě, který ponese jméno Stellantis, uvedla agentura Reuters.
peugeot

Koronakrize dolehla na automobilku PSA, zisk v pololetí klesl o 67,5 procenta

Francouzské automobilce PSA Group klesl v první polovině letošního roku čistý zisk na 595 milionů eur (15,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,83 miliardy eur. Propad způsobila koronavirová pandemie, kvůli které musela firma zastavit výrobu a prodejci zavřít autosalony. Společnost, která vlastní značky jako Peugeot, Citroën či Opel, se teď chystá na sloučení s automobilkou Fiat Chrysler (FCA).
peugeot

Automobilky Fiat a PSA čeká kvůli plánu fúze vyšetřování, ústupky odmítly

Automobilky Fiat Chrysler a PSA čeká vleklé vyšetřování. Podle zdrojů agentury Reuters totiž odmítly nabídnout ústupky, díky kterým by jim evropské antimonopolní orgány povolily plánovanou fúzi za 50 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč). Francouzský výrobce automobilů Peugeot chce s italsko-americkou automobilkou vytvořit čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
peugeot

Nový automobilový gigant? Evropská komise má obavy ze spojení PSA a FCA

Evropská komise (EK) se obává, že americko-italská automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská PSA budou mít po svém spojení vysoký podíl na trhu s malými dodávkami. Bude proto zřejmě chtít ústupky, aby fúzi v hodnotě 50 miliard USD (1,2 bilionu Kč) schválila. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.
Ford Transit

Americký automobilový průmysl se postupně vrací k životu

Tři hlavní americké automobilky General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobile (FCA) a jejich dodavatelé dnes po dvou měsících přestávky způsobené koronavirem obnovují výrobu. Rozjezd odvětví, které v USA zaměstnává téměř jeden milion lidí a na ekonomické aktivitě se podílí šesti procenty, je zatím pomalý, akcie automobilek však díky obnovení výroby posilují, uvedla agentura Reuters.
ford motor company

Změna plánu. Kdy americké automobilky obnoví výrobu?

Velké americké automobilky General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) plánují částečně obnovit výrobu ve svých továrnách ve Spojených státech 18. května. S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).
Ilustrační foto

Americké automobilky nejspíš pozastaví výrobu i doma

Automobilky General Motors (GM), Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) hodlají kvůli koronaviru dočasně uzavřít všechny své továrny ve Spojených státech. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvolám na představitele automobilového průmyslu. Firmy GM a Ford již toto rozhodnutí potvrdily.
Wu-chan

Koronavirus táhne čínskou ekonomiku ke dnu. Továrny zavřené, hrozba i pro Evropu

Řada továren v Číně zůstává po novoročním volnu, které bylo prodlouženo kvůli epidemii nového koronaviru, zavřená i dnes. Místní úřady se tím snaží zamezit šíření nákazy. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec. Automobilky se potýkají s nedostatkem součástek od čínských dodavatelů. Podle odhadu Citibank se kvůli zmíněným omezením do práce v úterý bude moct vrátit jen 30 procent čínské pracovní síly.
Ilustrační foto

Vzniká nový gigant. Automobilky PSA a Fiat Chrysler schválily fúzi

Představenstva francouzské automobilky PSA a italsko-amerického Fiatu Chrysler Automobiles (FCA) schválila fúzi. Obě firmy to uvedly dnes ve společném prohlášení. Spojením vznikne čtvrtá největší automobilka na světě podle objemu prodeje s tržní hodnotou kolem 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).
Peugeot 308

Fiat Chrysler a PSA vlastnící Peugeot a Citroën jednají o fúzi

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka PSA Group, která vlastní značky Peugeot a Citroën, jednají o fúzi. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na obeznámené zdroje. O možném sloučení má dnes jednat dozorčí rada PSA, uvedl další zdroj. Dvojice automobilek a francouzská vláda věc nekomentovaly.
Volkswagen

Velké automobilky se prohnou? V EU jim hrozí miliardové pokuty

Velkým automobilkám mohou od roku 2021 hrozit pokuty kvůli neplnění nových emisních standardů Evropské unie. Vyplývá to ze studie konzultační společnosti AlixPartners. Nejvíce ohrožen je podle ní německý Volkswagen a italsko-americký Fiat Chrysler. Vyhnout pokutám by se naopak mohly Volvo a Toyota.

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy