Fumio Kišida

Fumio Kišida

Útok na japonského premiéra Kišidu. Ozval se výbuch, zřejmě šlo o dýmovnici

Japonský premiér Fumio Kišida dnes vyvázl nezraněn z útoku, ochranka jej ale musela evakuovat. Před veřejným vystoupením předsedy vlády ve městě Wakajama na západě země hodil nějaký muž z davu předmět, načež se ozval výbuch. Podle japonských médií šlo zřejmě o dýmovnici. Policie podezřelého zadržela. Útok se stal necelý rok poté, co při atentátu ve volební kampani přišel o život bývalý premiér Šinzó Abe.
Fumio Kišida

Kišida zamířil z Kyjeva do Varšavy. Polsku přislíbil podporu

Japonský premiér Fumio Kišida dnes ve Varšavě přislíbil Polsku podporu vzhledem k rostoucí zátěži, které Polsko čelí v důsledku války na sousední Ukrajině. Kišida po setkání se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým poděkoval Polsku za jeho pomoc Ukrajině. Informoval o tom web Onet.pl.
Fumio Kišida

Japonský premiér Kišida oznámil na Ukrajině balíček pomoci za 500 milionů dolarů

Japonský premiér Fumio Kišida při dnešní návštěvě Ukrajiny představil nový balíček pomoci v hodnotě půl miliardy dolarů (11,1 miliardy korun) pro zemi napadenou Ruskem. Jeho součástí bude vojenské vybavení za 30 milionů dolarů, ne ovšem smrtící zbraně. Civilní část pomoci v hodnotě 470 milionů dolarů má směřovat zejména do obnovy energetické infrastruktury, která v posledních měsících utrpěla značné škody v důsledku ruských vzdušných útoků. Informoval o tom server RBK-Ukrajina.
Fumio Kišida

Japonský premiér Kišida dorazil do Kyjeva

Japonský premiér Fumio Kišida přicestoval do Kyjeva, uvedla japonská stanice NHK. Kišida podle ní na Ukrajinu přijel vlakem z polského příhraničního města Przemyślu. V ukrajinské metropoli se setká s prezidentem Volodymyrem Zelenským a podle dřívějšího oznámení japonské diplomacie ho ujistí o další podpoře Tokia a skupiny G7, které Japonsko aktuálně předsedá.
Olaf Scholz

Nikdo nestojí nad zákony, komentoval Scholz zatykač na Putina

Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl dnes v reakci na páteční vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina německý kancléř Olaf Scholz, který je na návštěvě v Japonsku. Zatykač na šéfa Kremlu vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných ukrajinských území do Ruska.
Jun Sok-jol

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol přicestoval do Japonska

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol podle agentury Kjódó přicestoval do Japonska, kde se dnes setká s tamním premiérem Fumiem Kišidou. Je to první taková návštěva za 12 let a přichází v den, kdy Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře.
Joe Biden

Biden ujistil Japonsko, že Američané jsou připraveni jej bránit

Americký prezident Joe Biden dnes ujistil japonského premiéra Fumia Kišidu o odhodlání bránit Japonsko, pokud by to bylo nutné, a ocenil novou bezpečnostní strategii této východoasijské země, která počítá s prudkým zvýšením výdajů na obranu. Uvedla to agentura Reuters.
Joe Biden

Biden jednal s asijskými lídry. USA hodlají nadále soupeřit s Čínou

Americký prezident Joe Biden se dnes na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Kambodži sešel s japonským premiérem Fumiem Kišidou a jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem, s nimiž mluvil hlavně o reakci na jaderné hrozby ze strany KLDR. Informovala o tom agentura AP. Biden bude řešit i vztahy s Čínou, s velkým napětím se proto čeká na jeho pondělní setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem během summitu zemí G20 na Bali.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.

V Japonsku se snažil upálit muž kvůli pohřbu pro Abeho

Poblíž úřadu japonského premiéra se dnes ráno pokusil upálit muž,. Zřejmě tak protestoval proti státnímu pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který v červenci zemřel při atentátu. Zhruba sedmdesátiletý muž policii sdělil, že se úmyslně polil hořlavinou. Kvůli rozsáhlým popáleninám skončil v nemocnici, stejně tak jako jeden zasahující policista, uvedl server The Guardian.
Fumio Kišida

Fumio Kišida se stal novým japonským premiérem

Japonský parlament dnes schválil novým předsedou vlády exministra zahraničí Fumia Kišidu. Ve funkci nahradí Jošihideho Sugu, který předtím odstoupil. Kišida patří mezi kritiky Sugy, ale i jeho předchůdce Šinzóa Abeho. Informovala o tom agentura AP.
Tokio

Japonským premiérem se zřejmě stane Kišida

V druhém kole primárek japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) zvítězil bývalý ministr zahraničí Fumio Kišida. V hlasování o příštím předsedovi porazil ministra zodpovědného za kampaň očkování proti nemoci covid-19 Tara Kóna, uvedla agentura AP. Nový šéf LDP má velkou šanci se stát příštím japonským premiérem, protože strana má v parlamentu většinu.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 59 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy