fyzika

Ilustrační foto

Svět stojí na prahu přelomového objevu. Vědci asi objevili dosud neznámou sílu

Vědci z laboratoře poblíž Chicaga se domnívají, že při svých experimentech objevili důkazy existence páté základní fyzikální interakce, neboli síly. Narazili na ně při zkoumání vlastností mionů, tedy částic menších než atomy, které jsou podle fyziků jedním ze základních stavebních kamenů veškeré hmoty ve vesmíru, napsal server BBC.
Ilustrační fotografie

Vědci z laboratoře v USA tvrdí, že našli důkazy páté základní fyzikální síly

Vědci z laboratoře poblíž Chicaga se domnívají, že při svých experimentech objevili důkazy existence páté základní fyzikální interakce, neboli síly. Narazili na ně při zkoumání vlastností mionů, tedy částic menších než atomy, které jsou podle fyziků jedním ze základních stavebních kamenů veškeré hmoty ve vesmíru, napsal server BBC.
Ilustrační foto

Kolik váží kilo? Změna definice byla snem desítky let, říká český metrolog

Změna definice kilogramu byla snem posledních 60 až 70 let, dříve se ji ale technicky nepodařilo zrealizovat, řekl ČTK Jiří Tesař, odborný ředitel pro fundamentální metrologii a statutární zástupce Českého metrologického institutu. Nápadů byla spousta, ani jeden ale dosud nebyl dostatečně přesný. Dnes však delegáti na konferenci Mezinárodního úřadu pro míry a váhy (BIPM) ve francouzském Versailles rozhodli o nové definici. Kilogram už nebude odvozován od kovového prototypu, nýbrž od hodnoty Planckovy konstanty.
Ilustrační foto

Toto jsou nejpalčivější problémy dneška. Věda si s nim neví rady

Pokud jste někdy viděli Star Trek nebo Teorii velkého třesku, tak víte, že z fyziky může být i zábava pro masy. Tvůrci komediálního seriálu možná nemají vždy všechno správně, ale je to dost, aby vzbudili zájem o podivuhodné stránky vědy. Dnes se podíváme na skutečné záhady, za jejichž odhalení by na vás jistě čekala Nobelovka.
Ilustrační foto

Viry lze uchopit pinzetami. Nobelovu cenu získali tři fyzikové za laserové vynálezy

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová za průlomovou práci v oboru laserových technologií. Jejich vynálezy mění světelné paprsky ve vysoce přesné nástroje, které mají široké využití, včetně laserových operací očí. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.
Albert Einstein, foto: Oren Jack Turner, Princeton, N.J.

Albert Einstein jak ho neznáte: Trpěl podivnou chorobou, vyučoval i v Praze

Jméno Einstein je dnes synonymem pro genialitu. Sám se však ke své pověsti geniálního vědce vypracoval až tvrdou prací i přes to, že se mu ve škole příliš nedařilo. Začátky jeho kariéry byly obtížné, na hvězdné akademické pracoviště jako například Oxford mohl zapomenout a svého času vzal za vděk místem v Praze, kterým jeho slavnější kolega pohrdl. A podivný účes nejslavnější vědec také nenosil bez důvodu.
Ilustraćní foto

Tajemství vesmíru odhaleno? Něco zde nesedí, poukazuje fyzik

V historii proběhlo mnoho zajímavých a grandiózních mezilidských sporů, připomíná fyzik Don Lincoln, který mimo jiné pracuje s obřím urychlovačem částic CERN. V komentáři pro server CNN poukazuje, že k rozporům dochází také mezi vědeckými teoriemi, což ve světě vědy způsobuje podobná dramata, jaká se objevují v mezilidských vztazích.
Pocházejí tajemné světla od UFO? Ilustrační foto

Tajemství hory Brown Mountain? Už 100 let se tu zjevují záhadná světla. Co je způsobuje?

Raleigh - Agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová se vydávají do odlehlé oblasti Brown Mountain, aby objasnili záhadnou smrt několika turistů. Agent Mulder se zmiňuje o tom, že v oblasti se často objevují záhadná světla, jež mají podle nich mimozemský původ. Zatímco oba zmínění agenti jsou pouze fiktivními postavami ze seriálu Akta X, tajemná světla v okolí Brown Mountain jsou skutečností.
Výběr z fotek Hubbleova teleskopu: Mlhovina Carina, zvaná také

Další krok k objevení mimozemského života: Co našli vědci ve vesmíru?

Molekuly potřebné k vytvoření života jsou prokazatelně i mimo planetu Zemi v hlubokém vesmíru. Na to přišla skupina vědců z Univerzity v Sherbrooku. Podle nich by mohlo jít o důležitý krok k potvrzení hypotézy Panspermie fyzika Stephena Hawkinga. Ta říká, že život na planetu Zemi přišel právě z vesmíru díky mikroorganismům na meteoritech. O objevu informoval britský deník The Independent.

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy