genderová rovnost

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdyby ženy a muži brali stejně, pomohlo by to nejen české ekonomice

Překonání rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami by zvýšilo globální hrubý domácí produkt (HDP) zhruba o sedm procent, konstatuje zpráva vydaná ČTK, která cituje závěry studie společnosti Moody's Analytics. Aby bylo jasno, o čem je řeč: Existoval-li by nulový rozdíl mezi příjmy žen a mužů na stejných pozicích v zaměstnání, pak by mohl být světový HDP prý až o sedm bilionů dolarů (v přepočtu na koruny zhruba 155 bilionů) vyšší. Moody's Analytics ale upozorňuje, že při aktuálním tempu vyrovnávání rozdílů mezi ženami a muži potrvá minimálně 132 let, než se čísla srovnají. A i když svět dobře ví, v čem je zakopaný pes, nedaří se tyhle příkopy stále zasypat. 
Lidé, ilustrační fotografie.

V Česku podle zprávy trvá nerovnost v postavení žen a mužů, pokrok je malý

V Česku přetrvávají nerovnosti v postavení a podmínkách žen a mužů. Pokrok ve srovnávání byl za posledních pět let jen malý. Covidová epidemie situaci naopak zhoršila a rozdíly prohloubila. Uvádí to stínová zpráva o genderové rovnosti za roky 2016 až 2020, kterou dnes na tiskové konferenci představila Česká ženská lobby.
Volby, ilustrační fotografie.

Dlouhá cesta k volebnímu právu žen. Kdy jej získaly v Česku?

Od druhé poloviny 19. století začaly ženy bojovat za své volební právo. Poprvé mohly volit na Novém Zélandu roku 1893, zanedlouho také v Austrálii nebo v zemích severní Evropy. U nás si ženy na uzákonění volebního práva musely počkat až do roku 1920.
Zaměstnání, ilustrační foto

Německá vláda schválila kvóty pro ženy ve vedení větších firem

Německá vláda po letech debat schválila návrh, aby ve vedení větších firem, s jejichž akciemi se obchoduje na veřejných trzích, byla alespoň jedna žena. Informují o tom dnes tiskové agentury. Opatření se netýká soukromých firem, které nemají akcie na burze. Takové podniky si i nadále mohou samy určovat, kdo je povede a jaké bude složení jejich správní rady.
Ilustrační foto

28 procent českých firem má ve vedení ženu, ukazuje analýza CRIF

Vedení společností je v Česku mužskou doménou. Z půl milionu firem, u kterých je známé složení jejich vrcholových orgánů, se ženy na vedení podílí u 140.000 společností, tedy u 28 procent. Podíl těchto firem v posledních šesti letech výrazně klesl. V roce 2014 podíl firem s ženským vedením činil 33 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.
Anna Hidalgová

Paříž dostala pokutu za příliš mnoho žen ve vedoucích funkcích

Paříž dostala pokutu 90.000 eur (2,4 milionu korun) za nedodržení vyváženosti pohlaví ve vedoucích pozicích - jmenovala příliš mnoho žen. V roce 2018 bylo do vedení francouzské metropole s Anne Hidalgovou v čele jmenováno jedenáct žen a jen pět mužů, píše list Le Monde, což je podle francouzského státu nevyvážené.
Berlín, ilustrační foto

Berlín při hledání jmen pro nové ulice upřednostňuje ženy

Větší zastoupení žen v politice či ve vedení firem je jednou z cest, kterou chce Německo podpořit rovnoprávnost pohlaví. Přispět se podobně jako jiná německá města rozhodl i Berlín, který se ve prospěch žen snaží postupně napravit výrazný nepoměr ulic pojmenovaných po mužích a ženách.
těhotenství

Francie prodlouží otcovskou dovolenou, sedm dní bude povinných

Délka otcovské dovolené ve Francii se prodlouží ze stávajících 14 na 28 dní, informuje agentura AFP. Sedm dní si pak novopečení otcové budou muset vybrat povinně. Opatření ve středu oznámil prezident Emmanuel Macron, podle nějž jde o pokrokové rozhodnutí, které přispívá k dosažení rovnosti mezi ženami a muži.
Úřad vlády ČR

Úřad vlády čeká audit. Zaměří se na rovnost pohlaví

Rovnost mezi muži a ženami v pracovněprávním vztahu musí platit ve všech odvětvích, včetně státních institucí. Z tohoto důvodu se také na Úřadu vlády ČR uskuteční genderový audit, který se nevyhýbá ani jednotlivým ministerstvům. Prošly jím například resort průmyslu a spravedlnosti.
věda

Diverzita ve vědě? Analýza ukázala, na koho se často zapomíná

Přestože žijeme v 21. století, zřejmě se úplné rovnosti pohlaví, natož ras a etnik, jen tak nedočkáme. Dostupné studie totiž ukazují, že ačkoliv mnoho žen tmavší pleti zbouralo veškeré předsudky a dokázalo se proslavit třeba ve vědě, odborná literatura se o nich téměř nezmiňuje.
Ilustrační foto

Ženám v ČR hrozí chudoba víc než mužům, upozorňuje zpráva Social Watch

Ženám v Česku hrozí mnohem víc chudoba než mužům. Důvodem jsou nižší výdělky a pak i penze. Ženy mají dál také malý podíl na rozhodování v zemi. Nedostatečná je podpora rodičů, chybí školky a částečné úvazky. Nerovnosti mezi muži a ženami se projevily i při nedávné koronavirové epidemii.
Evropská Unie

Evropská komise chce smazat platové rozdíly mužů a žen, představila nová pravidla

Evropská komise letos přichystá závazná pravidla, která mají pomoci vyrovnávat stále existující mzdové rozdíly mezi muži a ženami. Unijní exekutiva také spustí kampaň proti násilí na ženách a přetrvávajícím genderovým stereotypům. Počítá s tím pětiletá strategie pro rovnost mužů a žen, kterou dnes představily místopředsedkyně EK Věra Jourová a komisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová.

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 30 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy