Geotermální energie pro občany (GEPO)

Martin Půta

Koronavirus ohrožuje uzavření kauzy hejtmana Půty, líčení odročeno

V Liberci se v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru nebude ve čtvrtek ani v pátek konat soudní líčení v korupční kauze, kde je mezi 12 obžalovanými i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Soudce Petr Neumann jednání s ohledem na aktuální situaci odročil, řekla dnes ČTK mluvčí libereckého soudu Karolína Francová. Hrozí tak, že se kauzu nepodaří uzavřít, neboť Neumann ve funkci soudce skončí na konci května.
Martin Půta

Kauza hejtmana Půty: Soud ukončil dokazování, na řadě jsou závěrečné řeči

V Liberci dnes u soudu skončilo dokazování v korupční kauze, v níž je obžalováno 12 lidí včetně hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a čtyři firmy. Hrozí jim tresty od pěti do 12 let vězení. Státní zástupce Radim Kadlček dnes za stěžejní důkazy označil odposlechy, e-mailovou komunikaci a další písemné důkazy zajištěné u obžalovaných. Tresty pro obžalované zatím nenavrhl. Po více než třech hodinách své závěrečné řeči uvedl, že je v polovině. Pokračovat v ní bude ve středu. Líčení jsou naplánovaná až do pátku a není jisté, zda se dostane na všechny obžalované a jejich obhájce.
Soud, ilustrační foto

Kauzu hejtmana Půty se nepodařilo uzavřít, u soudu nastaly technické potíže

Technické problémy při přehrávání CD dnes znemožnily ukončit dokazování v korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). CD s prostorovými odposlechy se tak budou nejspíš přehrávat příští úterý. Líčení mělo původně pokračovat v pondělí, předseda senátu Petr Neuman ho ale zrušil, protože jedna z přísedících nemá hlídání pro nemocné dítě.
Martin Půta

Kauza, v které je obžalován i hejtman Půta: Znalci se u soudu neshodli

Výpověďmi znalců z oboru stavebnictví, kteří se ale vzájemně neshodli, pokračoval dnes v Liberci soud v korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Znalci vypovídali kvůli rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény, podle posudku obžaloby byla zakázka předražená o 23 milionů korun. Obhajoba to zpochybňuje svými posudky. Autoři původního posudku dnes u soudu tvrzení oponentů odmítli.
Martin Půta

Obří úplatek pro Půtu? Po čtvrt roce opět začal soud, hejtman vinu odmítá

Po čtvrt roce se dnes u libereckého soudu opět konalo líčení v kauze související s evropskými dotacemi na dva projekty v Liberci téměř za 100 milionů korun, které připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Obžalováno je 13 lidí a čtyři firmy, kterým hrozí tresty od pěti do 12 let. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Dnešní jednání pokračovalo čtením svědeckých výpovědí, svědky soudce Petr Neumann nepředvolal.
Soud, ilustrační foto

Úplatek pro Půtu? Soud dál vyslýchá obžalované. Vše popírají, hejtmana se zastali

Obžalovaní v korupční kauze dnes u soudu v Liberci popřeli, že by libereckému hejtmanovi Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj- SLK) dali nějaký úplatek. Podle obžaloby měl hejtman na úplatcích získat 830.000 korun, Půta to důrazně odmítá. V kauze spojené se dvěma dotačními projekty z Liberce je obžalováno 13 lidí včetně hejtmana a čtyři firmy. Za různé skutky jim hrozí tresty od pěti do 12 let. Soud je ve fázi výslechu obžalovaných, líčení jsou naplánovaná do pátku a ještě na další dva dny v příštím týdnu.
Martin Půta

Začal soud s Půtou. Žádný úplatek jsem nikdy nevzal, brání se hejtman

Krajský soud v Liberci se dnes začal zabývat korupční kauzou dvou problematických evropských projektů, v níž je obžalováno 13 lidí a čtyři firmy. Trest hrozí i hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj), který je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby úplatek pro něj činil 830.000 korun.
Martin Půta

Soud s Půtou překvapivě nezačal. Přísedící je manželka jeho spolustraníka

Liberec - rojednávání korupční kauzy, v níž je obžalován i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dnes u libereckého krajského soudu překvapivě nezačalo. Důvodem je námitka podjatosti přísedící, kterou v pondělí podali Půtovi právníci. Soud ji sice odmítl jako neodůvodněnou, právníci se ale rozhodli podat stížnost. Lhůtu na rozmyšlenou si ve věci ponechal i státní zástupce. Soud proto se zahájením líčení počká na rozhodnutí vrchního soudu, aby nemusel výslechy opakovat. ČTK to po skončení jednání řekl předseda senátu Petr Neumann.
Martin Půta, liberecký hejtman

Začne soud s hejtmanem Půtou, korupční kauza vypukla před čtyřmi roky

Praha/Liberec - Čtyři roky po zahájení trestního stíhání se začne soud v Liberci zabývat korupční kauzou, kde je obžalovaný i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Proces začne příští týden v úterý, vyplývá z údajů na webu justice. V případu je obžalováno 13 lidí a společnosti Geotermální energie pro občany, Developer CZ, Gallos a Metrostav. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí od pěti do 12 let. Právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy