Gerald Darmanin

Policie Francie

Násilí během protestů ve Francii. Stovky policistů a hasičů utrpěly zranění

Ve Francii bylo za poslední dva týdny během protestů proti důchodové reformě zraněno 1093 policistů, strážníků a hasičů. V rozhovoru s nedělníkem Le Journal du Dimanche to uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Jeho rezort v souvislosti s nepokoji eviduje také 2579 úmyslně založených požárů a 316 poškození veřejných budov, uvedla stanice BFM TV.
Policie Francie

Francie vyšle do ulic tisíce policistů kvůli stávce proti reformě důchodů

Francie v úterý vyšle do ulic 11.000 policistů, z toho 4000 v Paříži, aby dohlíželi na pořádek během plánované stávky proti reformě důchodů. Její návrh na začátku ledna představila francouzská vláda, podle které by se mimo jiné měla posunout hranice odchodu do důchodu o dva roky na 64 let. Podle agentury AFP to dnes v Marseille oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.
Gerald Darmanin

Francouzské úřady odhalily přes 180 tisíc falešných zdravotních pasů

Francouzské úřady odhalily dohromady 182.000 falešných zdravotních pasů od léta, kdy byl tento doklad o očkování proti covidu-19, prodělání nemoci či negativním testu zaveden. Podle bilance, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra, bylo toto množství odhaleno díky 400 jednotlivých vyšetřování.
Ilustrační fotografie.

Britové chtějí vracet migranty z člunů do Francie

Britská pobřežní stráž má podle nové strategie vlády čluny s migranty, kteří se při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu dostanou do britských vod, vracet zpět do Francie. Britská ministryně vnitra Priti Patelová to nařídila britským pohraničníkům, informovala dnes shodně některá britská média s odvoláním na vládní zdroje. Dosud britské hlídky migranty na člunech doprovázely na pobřeží Anglie.
Francouzská policie

Pro francouzské policisty možná bude očkování povinné

Ve Francii by pro policisty mohlo být v budoucnu očkování proti covidu-19 povinné, pokud nebude dostatečný podíl bezpečnostního sboru naočkovaný dobrovolně, uvedl dnes ministr vnitra Gérald Darmanin podle agentury AFP. Dokončené očkování má ve Francii přibližně 62 procent obyvatel, u policistů je tento podíl podle ministra vyšší.
Francouzská policie, ilustrační foto

Policisté v Paříži napadli černošského producenta, jdou do vazby. Macron označil video za šokující

Na čtyři policisty, které policie vyšetřuje v souvislosti s rasově motivovaným napadením černošského hudebního producenta v Paříži, dnes bude uvalena vazba. Podle agentury AFP to oznámila místní prokuratura. Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes v první reakci na incident označil záznamy z potyčky za "velice šokující". Již ve čtvrtek přitom požádal ministra vnitra Géralda Darmanina, aby policistům udělil srozumitelné tresty.
Francouzská policie, ilustrační foto

Pařížští policisté během evakuace tábora bili a kopali migranty, je nařízeno vyšetřování

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin nařídil interní policejní vyšetřování pondělního zákroku proti migrantům ve spontánně postaveném stanovém táboře na Náměstí republiky v Paříži. Policisté podle šéfky francouzské pobočky organizace Lékaři bez hranic Corinne Torreové bourali stany, v nichž ještě byli lidé a ty, kteří vzdorovali, kopali a bili obušky.
Ilustrační fotografie

Itálie chce kvůli nelegální migrantům poslat lodě k Tunisku

Itálie chce rázněji bojovat s nelegálními migranty z Tuniska, a pošle proto na pomoc tuniským úřadům hlídkovací lodě a letadla. Uvedla to dnes italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová, která v Římě jednala se svým francouzským protějškem Geraldem Darmaninem.
Francouzská policie

Kvůli útoku v Nice je ve vazbě už šest lidí, případ se vyšetřuje jako terorismus

Ve Francii zatkli kvůli čtvrtečnímu útoku v Nice další dva lidi, i s podezřelým útočníkem je jich už ve vazbě šest. Pokračuje také vyšetřování sobotní střelby na pravoslavného kněze v Lyonu, kde byl dnes podle agentury AFP propuštěn člověk zadržený v sobotu po incidentu. Do jednoho kostela v Nice, kde v bazilice Nanebevzetí Pany Marie pachatel ve čtvrtek nožem zabil tři lidi, dnes přišlo na mši ke dni Památky zesnulých mnoho věřících.
Francouzská policie, ilustrační foto

Zavražděného učitele ukázali Čecencovi dva studenti

Čečenec, který v pátek na pařížském předměstí zavraždil středoškolského učitele Samuela Patyho, zaplatil dvěma studentům, aby mu pedagoga ukázali. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval pařížský prokurátor Jean-François Ricard, jehož úřad vraždu vyšetřuje jako teroristický čin. Smrt učitele Francií otřásla, vláda v reakcí na ni zpřísnila boj s radikálním islamismem.
Gerald Darmanin

Francie po vraždě učitele vyšetřuje desítky islamistů, na dějepisáře byla vyhlášena fatva

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu. Podle agentury AFP to dnes oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 28 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy