Klement Gottwald

Antonín Novotný, třetí komunistický prezident Komentář

Antonín Novotný se chopil moci před 70 lety. Neváhal potlačovat oponenty, diktaturu KSČ ale proměnil

Před sedmdesáti lety, 20. března 1953, členové nejužšího vedení KSČ rozhodli, že výkonem do té doby neexistující funkce stranického prvního tajemníka bude po smrti Klementa Gottwalda pověřen do té doby nepříliš výrazný Antonín Novotný. Patrně netušili, že se rychle a nadlouho stane dominantní postavou mocenské hierarchie státně-socialistického Československa. Jaká byla životní dráha muže, který pevně držel pomyslné otěže diktatury KSČ téměř patnáct let a v tomto směru jej předčil pouze hlavní představitel normalizačního bezčasí Gustáv Husák?    
Československo se 25. února 1948 na 41 let ponořilo do komunistického bezpráví , demokracie a svoboda byla ze země vyhnaná. Absolventka University of Nebraska v oborech diplomacie a mezinárodní vztahy Mariana Čapková tvrdí, že bolševismus zasetý před 74 lety přerušil přirozený a ekonomický vývoj. Rozhovor

Jizva po Únoru 1948 se nikdy nezacelí. Část lidí si myslela, že komunisté po válce zajistí bezpečí, říká Čapková

Jeho projev na dlouhých čtyřicet let definitivně vyhnal ze země svobodu a demokracii. Po rétorice tehdejšího premiéra Klementa Gottwalda, který 25. února 1948 na pražském Václavském náměstí národu oznámil, že se právě vrací z Hradu a prezident Edvard Beneš všechny jeho návrhy přijal, se po někdejším Československu rozlila rudá barva. Komunistický puč byl dokonán. Producentka dokumentu Umění disentu Mariana Čapková, absolventka University of Nebraska v oborech diplomacie a mezinárodní vztahy tvrdí, že bolševismus zasetý přesně před 74 lety, přerušil přirozený společenský a ekonomický vývoj. „Vytrhl naši zemi ze společnosti kultivovaných demokratických států. Tato jizva nebude nikdy zcela zacelena, negativní dopady bude pociťovat ještě mnoho generací a český národ si ponese ještě mnoho let stigmata a rozdělení ve společnosti, v mezilidských vztazích a v přirozených ekonomických vazbách,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Mariana Čapková.
Klement Gottwald

Bratislava odebrala čestné občanství Gottwaldovi i Stalinovi

Slovenská metropole po více než 70 letech odňala čestné občanství města prvnímu komunistickému československému prezidentovi Klementu Gottwaldovi. Rozhodlo o tom městské zastupitelstvo. Stejný krok zastupitelé učinili i v případě bývalého sovětského vůdce Josifa Stalina.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo se omluvilo za justiční vraždu rolníka Junka, komunisté ho popravili v roce 1951

Ministerstvo spravedlnosti se dnes omluvilo za to, že stát popravil v roce 1951 rolníka Václava Junka a jeho dva spoluobžalované. Vykonání trestu smrti označilo za justiční vraždu. Zveřejnění omluvy prostřednictvím ČTK nařídil ministerstvu pražský městský soud. Junek byl odsouzen k smrti za velezradu a za vraždu předsedy národního výboru v Koubalově Lhotě na Příbramsku.
Silniční provoz ve Zlíně

Místo Gottwaldova Zlín. Jak došlo v roce 1989 přejmenování?

Navrácení městu Gottwaldov jeho původní jméno Zlín bylo jedním z nejvýraznějších požadavků v revolučních dnech listopadu 1989 v tehdejším Gottwaldově. "Jméno Gottwaldov tady vlastně nikdy pořádně nezakořenilo, a když byla první příležitost, a to byly demonstrace po 17.listopadu, okamžitě to vyskočilo jako požadavek, takže na náměstí burácelo volání 'Až žije Zlín!'," řekl ČTK historik Zdeněk Pokluda. Město neslo jméno po prvním komunistickém prezidentovi od roku 1949.
Klement Gottwald

Komunistický převrat v únoru 1948 byl protiústavní, tvrdí uznávaný historik

Komunistický převrat v únoru 1948 byl podle historika Jana Kalouse z Ústavu pro studium totalitních režimů protiústavní. Důvodem bylo mimo jiné to, že tehdejší vláda předáka komunistů Klementa Gottwalda neměla být doplněna, ale měla padnout, neboť demisi podala většina jejích členů. Kalous připomenul, že demisi podalo 14 nekomunistických z 26 členů Gottwaldova kabinetu. Uvedl to dnes na konferenci Zločiny komunismu, která se konala v sídle Senátu.
Zlínské sídliště Jižní Svahy

Jak se měnila jména českých měst? Komunisté nepřejmenovali jen Gottwaldov

Má nějaký objekt, nebo místní část, v okolí jehož oficiální jméno místní nikdy nepoužívají? V historii se jedná o běžný jev. Za dobu své existence naše země zažila řadu změn. Nejen, že se tady vystřídal značný počet politických režimů, ale měnily se i jazykové poměry. Němčina svého času byla stejně častá, jako čeština a vše se promítlo v proměnách zeměpisných názvů.
Klement Gottwald

Gottwald jako truhlář a funkcionář: Co dělal za první republiky komunistický vrah?

Stalin československé historie Klement Gottwald pocházel ze samotného dna společnosti. Nejen, že se k němu nehlásil otec, ale ani matka se o něj nemohla starat. I přes dětství v chudobě se vypracoval mezi politickou elitu a určoval chod dějin. Na druhou stranu dost možná v zanedbané výchově pramenila jeho bezskrupulóznost, která vedla ke zločinům zaplacených životy jeho oponentů.
Albert Einstein, foto: Oren Jack Turner, Princeton, N.J.

Albert Einstein jak ho neznáte: Trpěl podivnou chorobou, vyučoval i v Praze

Jméno Einstein je dnes synonymem pro genialitu. Sám se však ke své pověsti geniálního vědce vypracoval až tvrdou prací i přes to, že se mu ve škole příliš nedařilo. Začátky jeho kariéry byly obtížné, na hvězdné akademické pracoviště jako například Oxford mohl zapomenout a svého času vzal za vděk místem v Praze, kterým jeho slavnější kolega pohrdl. A podivný účes nejslavnější vědec také nenosil bez důvodu.
Miloš Zeman

Všichni prezidenti byli nemocní nebo zchátralí, píše komentátor

Praha - Komentátor Jiří Pehe se rozhodl zrekapitulovat zdravotní stav všech našich prezidentů. Z přehledu mu vyšlo, že téměř všichni čeští a českoslovenští prezidenti trpěli nějakou vážnou chorobou nebo byli zchátralí. Prezidentská volba v lednu 2018 má ukázat, jak moc lidem záleží na zdravotním stavu prezidenta.
Památník na Vítkově má velice pohnuté osudy

OBRAZEM: Památník na Vítkově: obří Žižkova socha a prokletí jménem Klement Gottwald

Praha - Monumentální stavba na dlouhém ostrohu mezi Karlínem a Žižkovem proslula nejen jako dějiště bitvy na Vítkově, ale také díky památníku, kolem kterého panuje ještě pořád dost dohadů. Málokdo ale ví, že byl zamýšlen a také vystavěn jako památník českých legionářů v letech 1928 - 1938. Než však mohl začít sloužit svému účelu, předválečné události zcela původní záměr zhatily. Po roce 1948 bylo jeho využití opět diametrálně pozměněno a především po roce 1953 tu byl uložen po vzoru V.I. Lenina první dělnický prezident Klement Gottwald. Kolem jeho nabalzamovaného těla se také vede nemálo dohadů, především co bylo příčinou, že byl vystavován lidem na odiv pouhých devět let. Na Gottwaldovu přítomnost (i když tento státník už dávno v prostorách památníku není, třebaže v podzemní laboratoři najdeme jeho symbolický náhrobek) památník v minulosti tak trochu doplácel a možná i proto se poněkud váhalo, jak ho vlastně maximálně využít. To je také hlavním bodem stále trvajících jednání, součástí Vítkova by se měl stát nový pavilón, sídlo pro Muchovu Slovanskou epopej. Hlavní sál dnes slouží ke kulturním účelům, řeší se otázka přístupnosti návštěvníků, kterých se ročně na Vítkov vypraví kolem 25 000. Vedle prostor, které přinášíme v naší obrazové reportáži, je pochopitelnou dominantou jezdecká socha Jana Žižky od sochaře Bohumila Kafky (1878-1942). Autor zemřel krátce po jejím dokončení, takže už nikdy v plné kráse nemohl vidět čtvrtou největší jezdeckou sochu na světě a vůbec největší ve střední Evropě. O zajímavostech Vítkova a také o některých legendách se v budoucnu na EuroZprávy.cz dočtete.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 47 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy