GRU

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Stála GRU za smrtí Prigožina? Podle britské MI6 mohlo jít o stejného agenta jako u Vrbětic

Západní zpravodajské služby se snaží zjistit, jak zemřel šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Že zahynul při letecké havárii je zcela zřejmé, proč ale k tragédii jasné není. Britská tajná služba míní, že za smrtí významného kritika Kremlu může stát stejný agent GRU, jako za výbuchem ve Vrběticích nebo otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Schopnosti a zkušenosti na to má – GRU i agent. 
Budova ruského velvyslanectví v Praze, v jehož rámci v minulosti působili agenti pod diplomatickým krytím.

Ruští agenti se o Česko nepřestali zajímat. BIS je sleduje, po začátku války na Ukrajině vnímá změnu v jejich práci

Aktivity ruských zpravodajských služeb na území České republiky ani po konci studené války nevymizely. Potvrdil to mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha pro EuroZprávy.cz, ale také samotná BIS ve své výroční zprávě za rok 2021. Kromě zapojení ruských agentů ve Vrběticích vztahy výrazně ochladila ruská invaze na Ukrajinu. 
Maria Adela na fotografii z narozeninové oslavy, kterou sdílela na Facebooku

Maria Adela. Příběh tajemné ruské špionky, která se infiltrovala do NATO i americké armády

Falešné pasy s podobnými čísly, podivný životní příběh, ale také přesvědčivá byznysmenka a veřejně známá osobnost. Agentka ruské vojenské zpravodajské služby GRU se dostala přímo ke zdrojům nejcennějších informací centrály NATO v Neapoli. Nikdo si ničeho nevšiml a ona navazovala přátelství. Investigativní novináři z Bellingcatu a dalších médií se pokusili odhalit její identitu.
Hackeři, ilustrační foto

Rusko odmítá obvinění z hackerských útoků vojenské rozvědky

Moskva skrze velvyslanectví ve Washingtonu odmítla obvinění z přípravy hackerských útoků na různé cíle po celém světě. Informovala o tom dnes agentura Ria Novosti. USA v pondělí obvinily šestici agentů ruské vojenské rozvědky z kybernetických útoků z minulých let a Británie varovala před kybernetickým napadením olympiády v Tokiu.
Ilustrační foto

Bývalého vojáka "zelených baretů" obvinili ze špionáže pro Rusko

Bývalý příslušník jednotky "zelených baretů", která je součástí amerických speciálních sil, byl v pátek zatčen a obviněn ze špionáže pro Rusko, oznámila dnes agentura AFP s odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti. Bývalý voják, který dosáhl hodnosti kapitána, předával tajné informace ruské vojenské rozvědce GRU. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí, dodala BBC.
Hackeři, ilustrační foto

Rusko pohrozilo odvetou za sankce EU proti hackerům

Rusko pohrozilo reciproční reakcí na sankce, které ve čtvrtek přijala Evropská unie vůči ruským občanům a státním organizacím, u kterých dospěla kl závěru, že se dopustili kybernetických útoků. "Nepřátelská akce EU nezůstane bez odpovědi. V diplomacii je vše zrcadlové," uvedla dnes podle tiskové agentury TASS ruská diplomacie.
Berlín, ilustrační foto

Za vraždou v Berlíně je Moskva, myslí si německá prokuratura

Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno o tom, že loňskou vraždu Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína si objednala Moskva. Stojí to v obžalobě, kterou dnes na podezřelého Rusa německá prokuratura podala a o které informovala v tiskové zprávě. Případ, který pozorovatelům připomíná pokus o zabití bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v britském městě Salisbury, výrazně zhoršil vztahy mezi oběma zeměmi. Německo nevylučuje další kroky.
Hackeři, ilustrační foto

Hackeři GRU napadli ukrajinskou firmu, kde pracoval Biden mladší

Hackeři z ruské vojenské rozvědky GRU se pokusili loni v listopadu ukrást e-maily z ukrajinské energetické firmy Burisma, v jejímž vedení několik let působil syn uchazeče o demokratickou prezidentskou kandidaturu Hunter Biden. S odkazem na zprávu americké bezpečnostní firmy Area 1 Security to napsala agentura Reuters.
Vladimir Putin

Gruzínec Zelimchan zavražděný v Berlíně byl sám vrah, soudí Putin

Spolková kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin v pondělí na okraj čtyřstranného summitu o řešení konfliktu na Ukrajině hovořili při dvoustranné schůzce i srpnové vraždě Gruzínce s čečenskými kořeny v Berlíně, kvůli níž Německo minulý týden oznámilo vyhoštění dvou ruských diplomatů.
Aleksandr Vučič (srbský premiér)

Ruští špióni v Srbsku? Prezident Vučić otočil, třaskavá kauza zametena pod koberec

Srbské úřady nijak nevyšetřují nedávno odhalenou špionážní aféru kolem možného verbování srbských zpravodajských agentů Rusy. Na serveru BalkanInsight to dnes uvedla Balkánská investigativní zpravodajská síť (BIRN). Srbský prezident Aleksandar Vučić na konci listopadu nařídil celou záležitost vyšetřit. Následně před prosincovým setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se ale již nechal slyšet, že je aféra pro Bělehrad vyřízenou záležitostí.
Aleksandr Vučič (srbský premiér)

Vučić urovnává vztahy s Ruskem: Aféra s agentem v Srbsku je ukončená

Nedávná aféra s odhaleným ruským agentem, který údajně získával pro spolupráci pracovníky srbských tajných služeb, je pro Bělehrad vyřízenou záležitostí. Podle srbské sekce regionální televize N1 to dal najevo srbský prezident Aleksandar Vučić, který se dnes v Soči setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.
Sídlo BIS

BIS opět varuje: Česko se hemží ruskými agenty, problémem je ambasáda

V České republice v loňském roce operovaly všechny ruské tajné služby. Klíčovým cílem jejich hybridní strategie je manipulovat rozhodovací procesy na všech úrovních státní správy, uvádí v dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2018 Bezpečnostní informační služba (BIS). Ruské zpravodajce v ČR oslabilo vyhoštění tří členů diplomatického sboru v Praze v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, stojí v dokumentu.
Ruská armáda, ilustrační fotografie

Ruská rozvědka GRU pohledem analytiků: Virtuální novináři, fiktivní média

Ruská vojenská rozvědka známá pod zkratkou GRU aktualizovala metody zavedené v době studené války a snaží se veřejnou debatu ve Spojených státech i jinde ovlivňovat pomocí virtuálních novinářů a fiktivních mediálních organizací či výzkumných ústavů. Její internetové operace se zároveň liší od postupů propagandistické Agentury pro výzkum internetu (AII). Takové jsou hlavní závěry čerstvě zveřejněné studie programu Stanford Internet Observatory (SIO) napojeného na Stanfordovu univerzitu.

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy