Hans-Georg Maassen

Hans-Georg Maassen

Seehofer vyhodil šéfa německé kontrarozvědky Maassena

Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen dnes s okamžitou platností skončil ve funkci. Pětapadesátiletého úředníka do výslužby poslal ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) kvůli Maassenovým výrokům na adresu politiků, které označil za nepřijatelné. Vedly podle něj ke ztrátě důvěry. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) zatím povede Maassenův zástupce Thomas Haldenwang.
Hans-Georg Maassen

Německé ministerstvo otočilo: Šéf rozvědky Maassen bude propuštěn, peskoval vládu

Německé ministerstvo vnitra se podle dnešních informací agentury DPA chystá propustit či poslat do výslužby šéfa Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena. Poradcem na ministerstvu, jak se očekávalo, se tak nestane. Důvodem chystaného kroku jsou podle agentury Maassenovy kontroverzní výroky v proslovu připraveném na rozloučenou s dosavadní funkcí. Maassen se do problémů dostal kvůli komentáři k nedávnému dění k Chemnitzu (Saské Kamenici) po vraždě Němce, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci.
Německá kancléřka Angela Merkelová

Potrestání povýšením? Merkelová připustila pochybení v kauze šéfa kontrarozvědky

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes připustila pochybení ve způsobu, jakým špičky koalice řešily kauzu šéfa kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena. Kvůli jeho nepodloženým výrokům o situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici) nejprve v úterý rozhodly o tom, že Maassen bude muset svůj post opustit, ale zároveň povýší do role státního tajemníka na ministerstvu vnitra. Své rozhodnutí po vlně kritiky revidovaly až v neděli.
Hans-Georg Maassen

Co bude s Maassenem? Německo pobouřil hned dvakrát. Koalice našla řešení

Berlín - Špičkám německé koalice se dnes podařilo vyřešit spor kolem končícího šéfa civilní kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena, oznámil dnes spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) po večerním setkání šéfů koaličních stran v Berlíně. Aféra se týká sporného povýšení Maassena, který musí svou funkci opustit kvůli kontroverzním výrokům, ale nakonec měl být lépe placeným tajemníkem ministerstva vnitra.
Hans-Georg Maassen

Merkelová vyhrála. Šéf německé civilní kontrarozvědky Maassen končí

Berlín - Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen po svých výrocích o situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici) skončí ve funkci. Na dnešním jednání v berlínském kancléřství se na tom dohodly špičky vládní koalice. Maassen se podle tiskového oddělení úřadu vlády nově stane státním tajemníkem na ministerstvu vnitra, jež vede Horst Seehofer (CSU), který za dosavadním šéfem kontrarozvědky do poslední chvíle stál.
Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová "odstřelí" šéfa kontrarozvědky? Podle médií je už rozhodnuto

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) je podle listu Die Welt rozhodnuta, že šéf civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen musí po svých vyjádřeních k situaci v Chemnitzu skončit ve funkci. S konečnou platností mají o budoucnosti Maassena, který o dění v Chemnitzu šířil nepravdivé informace, špičky koalice rozhodnout v úterý. Za šéfem Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) dosud pevně stál ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).
Angela Merkelová, německá kancléřka

Položí šéf německé kontrarozvědky vládu? Merkelová to řekla na rovinu

Berlín - Německá vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) se nerozpadne kvůli sporům o šéfa civilní kontrarozvědky, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová (CDU). Podle německých médií to dnes řekla novinářům ve Vilniusu. O budoucnosti šéfa Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena kvůli jeho výrokům o situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici) budou špičky koalice znovu jednat v úterý.
Angela Merkelová, německá kancléřka

Šíření spikleneckých teorií? Merkelová čelí vládní krizi, SPD chce hlavu šéfa agentů

Berlín - Vedení německé sociální demokracie (SPD) dnes vyzvalo kancléřku Angelu Merkelovou, aby se postarala o to, že šéf civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen opustí svou funkci. Výzva přišla poté, co se v SPD začaly objevovat hlasy, které kvůli Maassenově kauze zpochybňují vládní koalici s konzervativní unií CDU/CSU. Kvůli její budoucnosti se odpoledne podle DPA sejdou špičky koalice. Maassen v souvislosti s děním ve východoněmeckém Chemnitzu šířil nepravdivé informace, poslanci CDU a CSU za ním ale zatím stojí.
AfD (Alternativa pro Německo)

Šéf německé kontrarozvědky má další malér? Na vnitru praskl skandál

Berlín - Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen v červnu ještě před oficiálním zveřejněním předal data z výroční zprávy o činnosti svého úřadu poslanci protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Informaci potvrdil sám poslanec Stephan Brandner, informovala dnes veřejnoprávní televize ARD. Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) čelí v současnosti kritice kvůli výrokům k dění v Chemnitzu (Saské Kaminici). Jeho úřad odmítl, že by se Maassen dopustil něčeho protiprávního.
Ilustrační foto

Hon na lidi v Chemnitzu? Kolem videa je další nejasnost, šéf agentů se tvrdě hájí

Berlín - Obavou z dezinformační kampaně zdůvodnil šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen své nedávné tvrzení, že video z Chemnitzu (Saské Kamenice), které má ukazovat útok na cizince, nemusí být pravé. Podle dnešní zprávy agentury DPA to uvedl ve čtyřstránkové zprávě, kterou zaslal ministrovi vnitra Horstovi Seehoferovi. Maassen kvůli kontroverznímu tvrzení, které nedokázal podložit žádnými důkazy, čelí výzvám k rezignaci z čela Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV).
Německá policie

Šéf německých agentů couvl, už nezpochybňuje video z Chemnitzu

Berlín - Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen už podle serveru Spiegel Online nezpochybňuje, že video ukazující útok na přistěhovalce v Chemnitzu (Saské Kamenici) je pravé. Ještě v pátek přitom tvrdil, že mohlo jít o cíleně šířenou nepravdivou informaci, čímž vzbudil bouři na německé politické scéně. Jejím výsledkem je volání po jeho konci v čele Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV). Maassen ale kritizuje média, že ho příliš rychle zveřejnila, aniž někdo mohl jeho pravost ověřit.
Německá policie, ilustrační fotografie

Štvanice v Chemnitzu byly dezinformací? Šéfagent způsobil poprask, média ho cupují na kousky

Berlín - Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům. Řekl to deníku Bild. Zpochybnil také video, které má jeden z takových útoků ukazovat. Nemusí podle něj být pravé. Politici nyní požadují, aby Maassen svá slova vysvětlil a doložil. Magazín Der Spiegel mezitím napsal, že nejvyšší státní zastupitelství v Sasku kvůli dění v Chemnitzu vede už 120 vyšetřování.

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Zdroj: David Holub

Další zprávy