Hedvábná stezka

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína mírní kritiku. Chce rozšířit projekt Hedvábné stezky

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes vyzval další státy, aby se připojily k projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Na setkání vedoucích představitelů tří desítek zemí se prezident snažil také rozptýlit kritiku, že iniciativa dělá málo pro rozvoj afrických a asijských zemí, které za pomoci čínských úvěrů budují přístavy, železnice a další projekty.
Čínský prezident Si Ťin-pching

Nová Hedvábná stezka? Bude platit nulová tolerance vůči korupci, slibuje Čína

Čínský prezident Si Ťin-pching v reakci na mezinárodní kritiku přislíbil více transparentnosti projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Na začátek dvoudenního summitu věnovaného čínským plánům zlepšit dopravní spojení mezi Asií, Evropou a Afrikou dnes také vyzdvihl důležitost ochrany životního prostředí a boje proti korupci.
Čína

Čína pořádá druhý summit o Hedvábné stezce. Dorazí 37 státníků včetně Putina či Zemana

Téměř čtyřicet vůdců zemí z celého světa se tento týden sjede do Číny, která pořádá druhý summit k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Podle analytiků se bude Čína na vrcholné schůzce v prvé řadě snažit rozptýlit obavy, které tato ambiciózní iniciativa v poslední době vyvolává. Západní země opakovaně poukazují na nedostatečnou transparentnost projektu a podezírají Peking, že chce prostřednictvím nové Hedvábné stezky především rozšiřovat svou moc. Ekonomové také varují před přílišným zadlužováním chudších států zapojených do projektu.
Vladimír Putin

Putin se chystá do Číny, promluví na konferenci o Hedvábné stezce

Kreml dnes potvrdil čtvrteční setkání prezidenta Vladimira Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve Vladivostoku. Hlavní kremelský zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov novinářům řekl, že v pátek se šéf Kremlu vydá do Pekingu, kde bude jednat s prezidentem Si Ťin-pchingem a s nejvyššími představiteli Ázerbájdžánu, Srbska, Egypta a Kypru.
Čína, ilustrační foto

Hedvábná stezka není geopolitický nástroj, ujišťuje Čína

Projekt nové Hedvábné stezky neslouží Číně jako geopolitický nástroj a Peking je otevřený konstruktivním návrhům, jak reagovat na obavy, která se v souvislosti s touto globální infrastrukturní iniciativou objevují. Podle agentury Reuters to dnes řekl čínský ministr zahraničí Wang I.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman se v Číně zúčastní summitu k Hedvábné stezce, doprovodí ho i Jágr

Jednání o nové Hedvábné stezce, šesté setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem nebo otevření veletrhu Beijing Expo čeká prezidenta Miloše Zemana na konci dubna při návštěvě Číny. Zúčastní se také velké recepce na českém velvyslanectví v Pekingu, která připomene 70 let od navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a tehdejším Československem.
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident jedná v Itálii o Hedvábné stezce, Západ je znepokojen

Itálie a Čína chtějí prohloubit vzájemné obchodní vazby a posílit investice, řekl dnes při návštěvě Říma čínský prezident Si Ťin-pching. V sobotu s italským premiérem Giuseppem Contem podepíšou dohodu, kterou se Itálie jako první stát skupiny G7 připojí k iniciativě One Belt One Road (nová Hedvábná stezka).
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident přiletěl do Itálie stvrdit dohodu o nové Hedvábné stezce

Do Říma dnes večer přiletěl na třídenní návštěvu Itálie čínský prezident Si-Ťin-pching. Řím s Pekingem navzdory varování Evropské unie a Spojených států podepíše smlouvu o spolupráci. Jako první stát skupiny G7 se tak připojí ke globální iniciativě One Belt One Road (nová Hedvábná stezka), která pomocí miliardových investic hospodářsky propojuje Čínu s Evropou a posiluje čínský vliv.
Hedvábná stezka se táhne napříč celou Asií

Itálie se hodlá připojit k nové Hedvábné stezce, USA skřípou zuby

Itálie se chystá do konce března podepsat předběžnou smlouvu o zapojení do čínské iniciativy takzvané nové Hedvábné stezky. Stala by se tak první zemí ze skupiny G7, která se projektu zúčastní, napsal server britského listu Financial Times (FT). Záměry Říma už kritizovaly Spojené státy.
Čínský a český prezident

Zeman zahájil návštěvu Číny, klíčovým tématem je Hedvábná stezka

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil svůj program na třídenní návštěvě Číny. V Šanghaji se zúčastnil zhruba hodinové večeře, kterou pořádal jeho čínský protějšek Si Ťin-pching s manželkou Pcheng Li-jüan. Akce se konala vpředvečer zahájení prvního ročníku dovozního veletrhu China International Import Expo (CIIE), kvůli kterému do Šanghaje přijela řada státníků a podnikatelů.
Čínská měna

„Nechceme být součástí nového kolonialismu.“ Čínský Marshallův plán se potýká s problémy, řada zemí z něj odstupuje

Peking - Nová Hedvábná stezka. Čínský Marshallův plán. Mamutí obchodní iniciativa Číny známá pod zkratkou OBOR (One Belt, One Road - Jeden pás, jedna stezka) je nazývána mnohými bombastickými přívlastky. Při zohlednění množství peněz, které Čína do ní hodlá vložit, se to zdá být oprávněné. Čínské vedení iniciativu propaguje jako utopistickou cestu k nevídané prosperitě. Jak se však ukazuje, množí se počet zemí, kteří vidí OBOR jako zátěž.
Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Agresivní Čína se dere k moci? Z USA zní varování před hedvábnou stezkou

NÁZOR - Agresivní honba čínského režimu Si Ťin-pchinga za globální mocí začíná vyvolávat protireakci, deklaruje editorial serveru Washington Post. Renomovaný deník v něm konstatuje, že snaha Pekingu o nastolení hegemonie v Jihočínském moři a dominanci v nastupujících technologiích, například umělé inteligenci, pozvolna vytvářet odpor v americkém Kongresu i Trumpově administrativě, která se zřejmě přikloní k pokračování bilaterální obchodní války.
Americký dolar, ilustrační fotografie

USA vrací úder. Připravují vlastní novou Hedvábnou stezku

Washington/Peking - Ambiciózní čínský projekt Jeden pás, jedna cesta (One Belt, One Road) – přezdívaný též Nová hedvábná stezka – si klade za cíl přepsání ekonomické mapy světa. Čína by ráda jeho prostřednictvím se stala dominantním hráčem v Asii i v Evropě. To samozřejmě je v přímém rozporu s záměry USA, které připravují vlastní ekonomický plán v Indo-Pacifiku.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 45 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Japonskem otřáslo zemětřesení, vlny tsunami nezpůsobilo

Japonskem ve středu večer místního času otřáslo zemětřesení, jehož epicentrum bylo na západě země. Otřesy měly sílu 6,4 stupně, informovala zahraniční média. Úřady nevydaly varování před vlnami tsunami. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy