Hnutí pěti hvězd

Giuseppe Conte

Italský expremiér Conte chce pokračovat v politické kariéře

Italský expremiér Giuseppe Conte se rozhodl zůstat v politice i po odchodu z čela vlády, kterou jako nestraník vedl od roku 2018 do konce letošního ledna. Hodlá kandidovat v doplňovacích volbách do parlamentu, které se budou konat v toskánském městě Siena v první polovině tohoto roku, napsal dnes list Corriere della Sera.
Mario Draghi

Draghi má pro novou italskou vládu předběžnou podporu dvou stran

Designovaný italský premiér Mario Draghi dnes získal předběžnou podporu dvou důležitých politických stran pro vytvoření nové vlády. Informovala o tom média. Nový kabinet musí rozhodnout o využití více než 200 miliard eur (přes pět bilionů korun) z fondů EU určených na pomoc ekonomice vážně postižené pandemií.
Luigi di Maio

Italské vládní Hnutí pěti hvězd odmítá nařčení, že bylo placeno z Venezuely

Italské vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) dnes odmítlo tvrzení španělského deníku, že krátce po svém založení získalo skryté financování od nynějšího venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Dnes o tom informovala agentura AFP. Itálie je z vůle M5S jedinou velkou zemí Evropské unie, která neuznává venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa prezidentem země.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini tepe italskou vládu, vyzval k předčasným volbám

Italská vláda podle šéfa protiimigrační strany Liga a bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho nezvládá znovunastartování země po pandemii způsobené koronavirem a veškeré dění doprovázejí zmatky. Salvini proto vyzval k předčasným parlamentním volbám, uvedla agentura AFP.
Giuseppe Conte

Italská vláda ustála hlasování o důvěře, vyhráno ale nemá

Italská vláda dnes přestála v Senátu hlasování o důvěře spojené se zákonem, který má usnadnit vyšetřování korupce ve státní správě. Italská koaliční vláda má v parlamentu jen křehkou většinu a v posledních dnech se v médiích množí spekulace, že by vláda, utvořená loni v září, mohla padnout.
Luigi di Maio

Italské Hnutí pěti hvězd se hroutí. Členové jsou rozděleni na tři tábory

Vládnoucí italské Hnutí pěti hvězd (M5S) se potýká s odchody svých členů a zásadními rozkoly, které nejspíš nebude možné na březnovém kongresu překonat, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení zástupců protestního hnutí. Strana, která v posledních parlamentních volbách v roce 2018 získala dvakrát tolik hlasů než její hlavní soupeř, řeší nejrůznější problémy již delší dobu. Před týdnem oznámil svůj konec v čele strany italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini pohořel. Kandidátka populistické strany propadla ve volbách

V ostře sledovaných regionálních volbách, které se v neděli konaly v regionu Emilia Romagna na severu Itálie, zvítězil zástupce vládní středolevé Demokratické strany. Porazil kandidátku krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho. Sečtených je 99 procent hlasů, informovala agentura Reuters.
Matteo Salvini (Liga severu)

Bude Salvini triumfovat? Regionální volby mohou vyústit v pád vlády

Ve dvou italských regionech se dnes konají klíčové regionální volby. Své místní zástupce volí obyvatelé regionu Emilia Romagna na severu země a Kalábrie ve špici italské "boty". Na vítězství v prvním z nich, kde levice vládne přes 70 let, sází šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini. Pokud mu výsledky zveřejněné v pondělí brzy ráno dají za pravdu, bude požadovat předčasné volby, které by mu patrně přinesly premiérské křeslo. První odhady výsledků se očekávají kolem půlnoci.
Luigi di Maio

Italská vláda v ohrožení? Luigi Di Maio končí v čele Hnutí pěti hvězd

Italský ministr zahraničí Luigi di Maio dnes oznámil, že končí ve funkci šéfa vládní strany Hnutí pěti hvězd (M5S). Informovala o tom agentura AP. Svým stoupencům v Římě Di Maio řekl, že jedna éra skončila, on svou práci dokončil a nyní bude důvěřovat svému nástupci, že dále úspěšně povede stranu kupředu.
Itálie

Itálie kritizuje EU. Bojí se platební neschopnosti

Itálie má výhrady k reformě Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), na které se shodli ministři financí eurozóny v červnu a která má být podepsána na prosincovém summitu Evropské rady. Proti reformě se staví zejména protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) z vládní koalice, ale brojí proti ní také opozice. Tvrdí, že reforma vyvolá nedůvěru ve schopnost Říma splácet závazky, a proto by mohla hrozit restrukturalizace státního dluhu nebo i platební neschopnost.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini je vzteky bez sebe. Jeho popularitu nahlodává hnutí Sardinek

Zdánlivě nezastavitelný politický vzestup šéfa nacionalistické Ligy Mattea Salviniho narazil na hnutí běžných občanů, které se začalo označovat jako Sardinky, napsala agentura Reuters. Iniciativa vznikla minulý týden v Bologni, kde čtveřice přátel pozvala širokou veřejnost na protestní akci proti Salviniho Lize, jejíž popularita před místními volbami v severoitalském regionu Emilia-Romagna narůstá.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italská pravice protestovala v Římě. Salvini kritizoval vládu za uprchlickou politiku

Italská pravice dnes pod heslem "Italská hrdost" na římském náměstí San Giovanni protestovala proti levicově orientované vládě, která je podle demonstrantů nevolená. Podle strany Liga, jejíž šéf Matteo Salvini byl hlavním protagonistou protestu, se na náměstí tradičně spojeném spíše s levicí, sešlo 200.000 lidí. Policie jejich počet odhaduje na 50.000. Na místo dorazili i zástupci neofašistické organizace CasaPound.
itálie

Italští poslanci sami sebe připraví o práci. V parlamentu bude méně míst

Italský parlament dnes schválil ústavní reformu, na základě které bude o více než třetinu seškrtán počet poslaneckých míst. Informovala o tom agentura Reuters. Opatření, prosazované protisystémovým Hnutím pěti hvězd, se bude týkat poslanecké sněmovny, která vzejde z voleb naplánovaných na rok 2023.
Giuseppe Conte

Itálie bude mít novou vládu. Conte prošel i v Senátu, Salvini mu nezávidí

Po dolní komoře italského parlamentu dnes večer i horní komora vyslovila důvěru novému kabinetu premiéra Giuseppa Conteho. Vládu vytvořila koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a středolevé Demokratické strany (PD). Výsledek hlasování znamená, že Conte se může oficiálně ujmout úřadu, uvedla agentura Reuters.
Giuseppe Conte

Itálie už nebude rebelovat? Premiér Conte slibuje lepší spolupráci s EU

Italský premiér Giuseppe Conte dnes Poslanecké sněmovně sdělil, že nová vláda chce více spolupracovat s Evropskou unií, včetně užší spolupráce ohledně imigrace a státního rozpočtu. Poslance také ujistil, že kabinet bude více pracovat a méně se dohadovat, informovala agentura Reuters. Poslanecká sněmovna bude zřejmě večer hlasovat o důvěře pro vládu koalice Hnutí pěti hvězd (M5S) a Demokratické strany (PD).
itálie

Nová italská vláda složila přísahu. Salviniho nahradila expertka na uprchlickou krizi

Nová koaliční vláda italského premiéra Giuseppeho Conteho, na níž se dohodly dva dosavadní političtí rivalové Hnutí pěti hvězd (M5S) a středolevá Demokratická strana (PD), dnes složila přísahu. Končí tak měsíční vládní krize, v níž hrozilo vypsání předčasných voleb. Nový kabinet musí ještě získat většinu obou komor parlamentu, hlasovat by se mělo začít v pondělí, uvedla agentura ANSA.
Giuseppe Conte

Italský premiér Conte sestavil novou vládu. Kdo nahradí Salviniho?

Italský premiér Giuseppe Conte sestavil novou koaliční vládu, v níž bude vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) a dosud opoziční středolevá Demokratická strana (PD). Oznámil to dnes úřad prezidenta Sergia Mattarelly. Očekává se, že nová vláda zlepší vztahy s Evropskou unií a zaujme umírněnější pozici vůči imigraci, naspala agentura Rueters.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy