Hurikán Dorian (srpen 2019)

Hurikán Dorian (srpen 2019)

Po hurikánu Dorian se na Bahamách pohřešuje 2500 lidí

Po hurikánu Dorian se na Bahamách pohřešuje 2500 lidí, oznámily dnes místní úřady. Upozorňují ale, že seznamy pohřešovaných ještě neporovnaly se seznamy lidí, kteří zatím pobývají v provizorních přístřešcích, nebo kteří se z ostrovů evakuovali. Počet nezvěstných by se tak mohl ještě snížit.
Donald Trump

Absurdní spor kvůli hurikánu Dorian graduje. Trump si vynutil zastání

Ve Spojených státech neutichá spor o to, zda hurikán Dorian, který zpustošil Bahamy, mohl ohrozit americký stát Alabama, jak tvrdil prezident Donald Trump. Ačkoliv americká Národní meteorologická služba (NWS) takovou možnost popřela, zastřešující Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) v tiskové zprávě uvedl, že Alabamu skutečně mohl zasáhnout vítr o síle tropické bouře. Podle deníku The New York Times (NYT) NOAA tiskovou zprávu vydal na nátlak amerického ministra obchodu Wilbura Rosse, který hrozil představitelům NOAA vyhazovem, pokud se Trumpa nezastanou. Ministerstvo obchodu mezitím zprávu NYT označilo za nepravdivou.
Hurikán Dorian

Hurikán Dorian řádí u Kanady. Pustošil město Halifax, 300 tisíc lidí bez proudu

Hurikán Dorian, který před několik dny zpustošil Bahamy, dorazil v sobotu v noci místního času (nad ránem SELČ) ke břehům Kanady. Přinesl s sebou intenzivní srážky a silný vítr o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, který v provincii Nové Skotsko způsobil výpadek dodávek elektrické energie pro 300.000 lidí. Dnes o tom informovala agentura AP.
Hurikán

Hurikán Dorian u pobřeží USA zeslábl. Přesto je nebezpečný, hrozí záplavy a tornáda

Hurikán Dorian, který před několik dny zpustošil Bahamy, dnes kolem 15:00 SELČ udeřil na mys Hatteras v Severní Karolíně. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC), podle něhož bouře zeslábla na první nejnižší stupeň s rychlostí větru do 150 kilometrů v hodině. Na Bahamách si Dorian vyžádal 30 obětí, obří floridská výletní loď zrušila plánovanou plavbu a nabídla Bahamě své kapacity pro evakuaci.
Počasí

Hurikán Dorian zabil na Bahamách 30 lidí, už bičuje pobřeží USA

Na 30 mrtvých vzrostla prozatímní bilance hurikánu Dorian na Bahamách, uvedl dnes v televizi CNN bahamský premiér Hubert Minnis. Náprava škod podle něj potrvá po celé generace. Předchozí bilance čítala 20 obětí, ale úřady připouštěly, že se počet obětí zřejmě ještě zvýší. Podle OSN okamžitou pomoc potřebuje asi 70.000 obyvatel souostroví.
Hurikán

Úder hurikánu Dorian: Z přístavu nezůstalo nic, lidé rabují, v USA hrozí katastrofální záplavy

Nejméně na 20 mrtvých vzrostla bilance řádění hurikánu Dorian na Bahamách. Oznámil to bahamský ministr zdravotnictví Duane Sands, podle něhož se počet obětí zřejmě ještě zvýší. Bouře Bahamy opustila a nyní se nachází u pobřeží amerického státu Jižní Karolína. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 185.000 domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.
Počasí

Hurikán Dorian "trčí" nad Bahamami. Přicházejí dramatické záběry, pět mrtvých

Hurikán Dorian, který od víkendu trápí Bahamy, si v tomto ostrovním státě vyžádal nejméně pět mrtvých. Oznámil to bahamský premiér Hubert Minnis. Z nejvyššího pátého stupně živel zeslábl na druhý a vítr, který ho provází, má rychlost kolem 170 kilometrů v hodině, sdělilo dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Dorian se pohybuje velmi pomalu, za poslední den urazil jen asi 48 kilometrů a držel se nad Bahamami.
Hurikán

Hurikán Dorian na cestě k USA slábne, extrémní nebezpečí ale trvá

Hurikán Dorian zeslábl na čtvrtou, tedy druhou nejvyšší kategorii, stále ale s rychlostí větru 250 kilometrů v hodině představuje mimořádné nebezpečí. Živel ještě celou noc bude trápit karibské souostroví Bahamy, které ohlásily první oběť bouře, poté se přesune k východnímu pobřeží Floridy, odkud bude nad Atlantikem těsně u pobřeží postupovat na sever kolem pobřeží Spojených států.
Donald Trump

CNN si posvítila na Trumpa: Hurikán? Prezident hraje golf

Americká televize CNN dnes vyčetla prezidentu Donaldu Trumpovi, že se dostatečně nevěnuje nebezpečí, které východnímu pobřeží USA hrozí s příchodem hurikánu Dorian. Dnešní den, který je v USA Svátkem práce, Trump strávil ve svém golfovém středisku ve Virginii. Na svém oblíbeném twitteru ale situaci sledoval a podle Bílého domu udržoval kontakt s ohroženými oblastmi.
Ilustrační foto

Apokalypsa na Bahamách: Hurikán Dorian ničil vše, co mu stálo v cestě

Hurikán Dorian pokračoval v noci na dnešek v pomalém přechodu přes severní část souostroví Bahamy. Jedna z nejsilnějších atlantických bouří v historii na ostrovech strhávala střechy domů, převracela auta, porážela stromy a stožáry elektrického vedení a způsobila rozsáhlé záplavy, informovala dnes agentura AP.
Hurikán

Hurikán Dorian se řítí na Bahamy, zesílil na pátý stupeň

Hurikán Dorian dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně, rychlost větru v něm přesahuje 257 kilometrů za hodinu. V případě, že zasáhne pevninu, může hurikán takové síly napáchat rozsáhlé škody. Nejohroženější jsou nyní Bahamy, od jejichž východní části je bouře vzdálená 55 kilometrů.
Hurikán Dorian

Hurikán Dorian extrémně zesílil. Amerika se chystá na katastrofu

Hurikán Dorian mířící k Floridě opět zesílil. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) oznámilo, že živel přerostl v extrémně nebezpečný hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. V některých pobřežních floridských okresech začnou v neděli ráno povinné evakuace.
Hurikán

Zkáza Floridy? Dorian může být hurikán 4. kategorie, ohroženo Trumpovo sídlo

Hurikán Dorian nad Atlantským oceánem nabral na síle, nyní ho doprovází vítr o rychlosti až 185 kilometrů v hodině. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Trasa hurikánu zatím není zcela jistá, takže floridské úřady ještě nenařídily evakuaci. Model předpovědi NHC také ukazuje, že živel ve svém postupu zpomalil, k Floridě tak dorazí asi až v úterý ráno místního času (odpoledne SELČ). Prezident Donald Trump kvůli hurikánu zrušil plánovanou víkendovou cestu do Polska.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 47 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy