hurikán Ida (srpen 2021)

Hurikán Ida zasáhl jih USA

V Louisianě jsou po hurikánu Ida stále statisíce odběratelů bez elektřiny

Na obnovení dodávek elektrického proudu narušených hurikánem Ida dnes v americkém státě Louisiana čekalo ještě asi 530.000 zákazníků. Energetici uvádějí, že více než týden po přechodu bouře elektřinou disponuje většina odběratelů v New Orleansu i Baton Rouge, ovšem mimo tato velká města mohou aktuální problémy přetrvávat skoro celé září. Informovala o tom agentura AP.
Hurikán Ida zasáhl jih USA

Život na jihu USA se po hurikánu Ida jen pomalu vrací k normálu

Šest dní poté, co hurikán Ida provázený větrem o rychlosti 240 kilometrů za hodinu udeřil na americkou pevninu, se nejhůře zasažené oblasti Louisiany stále jen s obtížemi vracejí k běžnému životu. Bez elektřiny jsou desítky tisíc lidí a odborníci se obávají, že škody po bouři zhorší i nepolevující epidemii koronaviru, píše agentura AP a zpravodajský server BBC.
Hurikán Ida zasáhl jih USA

OBRAZEM: Jeden z nejsilnějších hurikánů novodobé historie decimuje jih USA

Pobřeží amerického státu Louisiana zasáhl plnou silou hurikán čtvrté kategorie Ida, který meteorologové označují za mimořádně nebezpečný a jeden z nejsilnějších v novodobé historii. Bez proudu je přes půl milionu lidí a záchranáři upozorňují obyvatele, že bezprostředně po hurikánu nebudou schopni všem pomoci.
Hurikán Ida zasáhl jih USA

Hurikán Ida má dvě oběti, už ale zeslábl na tropickou bouři

Hurikán Ida, který v neděli dorazil nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádal nejméně jednu oběť. Druhou možnou obětí je utonulý řidič, přesnou příčinu jeho úmrtí stanoví pitva. Po šestnácti hodinách od prvního úderu na kontinent zeslábl na tropickou bouři, provázenou větrem o rychlosti 95 kilometrů za hodinu, uvedla dnes agentura AP.
Hurikán Ida zasáhl jih USA

ŽIVĚ: USA zasáhl nejsilnější hurikán za 170 let. Prvních 72 hodin je na vás, vzkázali lidem záchranáři

Pobřeží amerického státu Louisiana zasáhl hurikán Ida, který meteorologové označují za mimořádně nebezpečný a potenciálně i za jeden z nejrazantnějších za posledních 170 let. Ida je na pětibodové Saffirově-Simpsonově škále hurikánem čtvrté kategorie, doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Oznámilo to dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC).
New Orleans, USA

Mexiko zasáhl hurikán Nora, Louisiana se připravuje na úder hurikánu Ida

K západnímu pobřeží Mexika dorazil hurikán Nora, který podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) může ve státě Jalisco způsobit bleskové povodně a sesuvy půdy. Ještě mnohem nebezpečnější bude podle meteorologů hurikán Ida, který se Mexickým zálivem blíží k americkému státu Louisiana a který má v následujících hodinách podstatně zesílit. Z pobřežních oblastí prchají do bezpečí desetitisíce lidí, město New Orleans nařídilo částečnou evakuaci.
Hurikán

Kubu zasáhl hurikán Ida, o víkendu se čekají bouře v Mexiku a v New Orleans

Tropická bouře Ida dnes večer SELČ zesílila na hurikán a zasáhla západní část Kuby, a to zřejmě s větší razancí, než se čekalo. Hurikán první kategorie doprovází velmi silný vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu a meteorologové očekávají vydatné přívalové deště a silné vlnobití. Úřady vydaly varování na Ostrově mládeže a v západních provinciích Pinar del Río a Artemisa, kde se koncentruje pěstování tabáku.

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy